Gebruikerslogin

Akkerweetje 29/10/2019: De Kollebloem in het Kaaitheater op 10/11!

TIP: Op 10 november kan je Ruben vinden op Ecopolis in het Kaaitheater in Brussel, het jaarlijkse event voor wie begaan is met een duurzame toekomst. Je vindt er boeken, documentaires en debat.

Dit jaar is het centrale thema 'Generation Hope'.
Ruben zal er samen met andere experts deelnemen aan een panelgesprek over De Kracht Van Voedende Landbouw.

Wil je hem graag aan het werk zien?
Meer info over Ecopolis en het programma vind je hier: http://ecopolis.be/programma-2/


Nieuws

Beste klanten,

Dit weekend draaiden we met z’n allen de klok een uurtje terug. Voor velen een uurtje langer slapen (of een uurtje langer ochtend als je kleine kinderen hebt ;-)

Hier op de Kollebloem ‘vierden’ we het einde van het zomeruur met zaaien voor de toekomst. Op zaterdag kwamen we met jong en oud samen om spelt in te zaaien. Het was een heerlijk mooie nazomerdag, zo ééntje met een gouden randje. (Niet te vergelijken met de koude ochtend en het witte gras dat we vandaag voor het eerst zien, brr). Nee, zaterdag genoten we van warmte van de zon en warmte van de mensen die kwamen mee zaaien.

Ik heb de indruk dat toekomstzaaien één van de hoogdagen van Antoine is. Hij legt ons uit waarom we spelt zaaien, wat de kwaliteiten zijn van dit zaadje en waarom we dat best met z’n allen doen. Wanneer hij het startschot geeft met de woorden ‘laten we de toekomst zaaien’ zie ik iedereen mooi op een lijn zijn best doen om het land het beste van zichzelf te geven. De kindjes doen het op hun eigen, speelse manier, de ouders kijken toe en verstillen in hun taak. Op de Kollebloem zien we het zaaien als een serieuze taak. Daarom wordt er eerst geoefend. We kunnen rogge inzaaien op een stuk land waar het graan zal gebruikt worden als groenbemester. Ik leerde dat dit er voor zorgt dat de grond niet bloot blijft liggen tijdens de winter. Door er een gewas op te zetten, is de grond beschermd en zal het opnieuw zijn voedingsstoffen kunnen afgeven bij een volgende teelt. Na het oefenen was het tijd voor het echte werk. ‘Zaaien naar de zak’ bleek het, want de spelt korrels werden goed verdeeld, maar waren niet heel talrijk. Maar dat gaat ook, zaaien naar de zak. Het hele veld werd mooi bedenkt met zaadjes.

De kindjes hadden zichzelf de taak gegevens alle zaadjes in de grond te duwen zodat ze snel kunnen groeien. Een heel karwei bleek al snel, ze gaven het dan ook snel op bij het zien van de tractor, dat bleek interessanter. Manuel trakteerde hen dan ook met een ritje rond de boerderij. Mijn zoontje spreekt er nog van.

Kortom een mooi weekend om over te gaan naar de iets donkere dagen. Maar daarin hebben we tijd om stil te staan bij onszelf, gezellig binnen te kruipen en te genieten van warmte. Hopelijk met heel veel zonnige, mooie herfst en winterdagen voor mooie buitenmomenten.

Groetjes
Lindsay

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Warmoes Wit, Boterraapjes, Groenlof, paprika en Romanesco van De Kollebloem (VROENTE)
Tussen pakket: Boterraapjes, Kerstomaat rood, paprika, Pastinaak, Romanesco, Warmoes Wit van De Kollebloem (VROENTE), pijpajuin van De Zonnekouter (VROENTE)
Groot Pakket: Boterraapjes, paprika, Pastinaak, Romanesco, Rucola, Warmoes Wit van De Kollebloem (VROENTE), pijpajuin van De Zonnekouter (VROENTE)
Borstvoedingspakket: Kerstomaat rood, paprika, Rucola, Warmoes Wit, Roodlof lang van De Zonnekouter (VROENTE), Koriander, Radijs van Groenlof
Gemengd pakket:  Boterraapjes, paprika, Romanesco van De Kollebloem (VROENTE), peren en appels van Billens
Fruitpakket: appels, peren van Billens,  bananen, kiwi en kaki van Biofresh

Recepten

Gevulde pakketjes met warmoes en feta. (No waste cooking KVLV)
Ingrediënten: 200g warmoes, 1 ui, 15g boter, 200g fetablokjes, 1 pak filodeeg, 1 el sesemzaadjes, arachideolie, zoetzure saus, peper en zout
Bereiding: Snipper de ui fijn. Snijd de warmoesbladeren in reepjes. Stoof de ui zachtjes in de boter. Voeg er de warmoesbladeren bij en stoof 2 minuten mee. Neem van het vuur en doe er de fetablokjes bij. Breng op smaak met peper en zout en laat afkoelen. Neem het filodeeg en verdeel het in de lengte in 5 stroken. Leg een lepel warmoesmengsel onderaan de stook. Vouw tot een driehoekje. Vouw dit zo met elke strook. Leg de driehoekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer ze in met olie en strooi er sesamzaadjes op. Bak de pakjes 15 min in een voorverwarmde oven van 200gr. Dien onmiddellijk op met zoetzure saus.

Romanesco: Is het een bloemkool of een broccoli? Torentjesbloemkool, ofwel romanesco, is familie van de bloemkool maar smaakt wel wat zachter. Romanesco dankt zijn naam aan de eerste beschrijving in het Italië van de zestiende eeuw als broccolo romanesco oftewel broccoli van Rome.

Risotto met romanesco en tijm
Ingrediënten: 2 uien, 1 teentje knoflook, 1 kleine romanesco, 5 takjes tijm, 1 klein bosje peterselie, 1l kippen-of groentebouillon, 350 g arboriorijst of andere risottorijst, 200 ml droge witte wijn, 4 el geraspte Parmezaanse kaas, 25 g boter, 200 ml olijfolie versgemalen zwarte peper - zout
Bereiding: Snijd de uien en knoflook heel fijn. Rasp twee eetlepels van de topjes van de romanesco fijn en houd apart. Snijd de rest van de bloemkool grof. Voeg de bloemkool, drie takjes tijm en de bouillon toe aan de uien. Breng de ‘soep’ aan de kook, verwijder de tijm en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Pureer met de staafmixer de peterselie met de olijfolie en wat zout. Verhit een koekenpan met twee eetlepels van de olie en voeg de rijst toe. Laat de korrels glanzen en bijna opspringen uit de pan. Voeg dan de wijn toe, roer en laat verdampen. Schep met een soeplepel nu steeds beetje bij beetje de bloemkoolsoep door de risotto tot ze is opgenomen en roer constant. Herhaal dit ongeveer 18 minuten tot de risotto gaar maar al dente is. De risotto moet vochtig en romig zijn. serveren: Roer aan het einde de parmezaan en naar smaak de peterselie-olie door de risotto. Rits de blaadjes van de overgebleven tijm. Bestrooi de risotto met tijm, geraspte romanesco en werk af met een extra scheutje peterselie-olie.