Gebruikerslogin

Akkerweetje 29/05/2018


Nieuws

Lieve mensen,

Voor mij is dit mijn allereerste akkerweetje, spannend!

Een paar weken geleden kwam ik het team op de boerderij administratief versterken. Sommigen onder jullie zagen mijn naam al verschijnen onder een mail of hoorden me aan de telefoon. Of misschien zag je de Facebookpagina van De Kollebloem ontploffen, daar zat ik misschien wel voor iets tussen…

De voorbije weken waren heel bijzonder voor mij. Ik werd opgenomen in een heel fijn en warm team waar elke dag er één is van nieuwe dingen leren kennen en ontdekken.

Zo weet ik nu bijvoorbeeld heel wat meer over wat het 'dynamische' in de biodynamische landbouw wil zeggen. Afgelopen vrijdag nam ik deel aan een jaarlijks ritueel waarbij preparaten van vorig jaar werden uitgegraven en verwerkt tot een nieuw preparaat. Dit strooiden we dan met zijn allen uit over de akkers. Een heel verbindende ervaring vond ik het. Een beetje zoals een teambuilding zorgt voor verbondenheid onder collega's, zorgde dit voor mij niet enkel daarvoor, maar voelde ik me ook erg verbonden met wat leeft op de boerderij. Als je meer wil lezen over deze biodynamische aanpak, lees dan zeker verder op de site. 

Ik leerde hier vooral lieve mensen kennen de afgelopen tijd. Van Manuel leer ik elke dag wat bij over wat bloeit en groeit op De Kollebloem. Ruben zorgt er met veel geduld voor dat ik alles weet wat ik moet weten om mijn werk te kunnen doen. Raymond zorgt niet enkel voor het lekkere eten 's middags maar kan me ook heel veel vertellen over de bijzondere bloemen die hij verzorgt. Leen zorgt voor een leuke babbel of lief compliment en Antoine straalt zoveel levenslust en rust uit. Al zit die voor een boer op rust niet veel stil. Shari zorgt met al heel enthousiasme voor gezelligheid in de winkel en op haar terras. Kwam je dat trouwens al eens testen? Zeker doen. 

Ook van alle andere mensen die hier voorbij komen leer ik elke dag bij. De zorggasten en stagiaires brengen elk hun eigen verhaal en maken het leven hier heel boeiend. 

En weet je wat ik het gezelligste vind? 'S middags allemaal samen aan één tafel genieten van de babbels en het lekkere eten. Ik vind het super om omringt te zijn met zoveel positieve mensen. 

Moet ik nog zeggen dat ik het fijn vind om hier te werken? :-)

Groetjes en tot later,

Lindsay

Aankondigingen

Boerderijkampen: Onze gebreveteerde begeleiders Rebecca en Nathalie ontvangen de kinderen (6-12 jaar) dit jaar in augustus. Boerderijkamp 1: 6-10 augustus. Boerderijkamp 2: 13-17 augustus.  https://www.kollebloem.be/agenda/2018/boerderijkamp-2018-1

Deze week in jullie pakket

Klein pakket:  Eikebladsla groen, spinazie van De Kollebloem (VROENTE), knolvenkel met loof van De Zonnekouter (VROENTE), aubergine van Bio Brugs Ommeland, bloemkool van Koen Wyers.
Tussen pakket: Eikebladsla groen, spinazie van De Kollebloem (VROENTE), knolvenkel met loof van De Zonnekouter (VROENTE), aubergine, komkommer en Daikon van Bio Brugs Ommeland, bloemkool van Koen Wyers.
Groot Pakket: Eikebladsla groen, spinazie van De Kollebloem (VROENTE), knolvenkel met loof van De Zonnekouter (VROENTE), aubergine, daikon en komkommer van Bio Brugs Ommeland, bloemkool van Koen Wyers.
Borstvoedingspakket: Eikebladsla groen, spinazie van De Kollebloem (VROENTE), knolvenkel met loof van De Zonnekouter (VROENTE), aubergine, komkommer en paprika rood van Bio Brugs Ommeland, wortelen van Biofresh.
Gemengd pakket: Eikebladsla groen, spinazie van De Kollebloem (VROENTE), knolvenkel met loof van De Zonnekouter (VROENTE), bananen en meloen van Biofresh.

Fruitpakket:  bananen, kiwi, meloen en sinaas van Biofresh.

Recepten

Couscous met venkel en bonen (4 personen) Libelle lekker
Ingrediënten: couscous 250g, 2 tomaten, rode bonen1 blikje, venkel1, pijnboompitten 50g, olijfolie 60ml, peterselie (gehakt)1el, bieslook1el, koriander (gehakt)1el, zout.
Bereiding: Rooster 50 g pijnboompitten. Vul de tajine voor de helft met gezouten water en breng aan de kook. Doe er 2 tomaten bij gedurende 1/2 min. Laat afkoelen. Pel ze, verwijder de zaadjes en snij in blokjes. Snij 1 venkel in dunne plakjes.  Doe ze in de tajine met 1 blik uitgelekte rode bonen. Kruid met 1 eetlepel gehakte koriander, 1 eetlepel bieslook, 1 eetlepel gehakte peterselie en het fijnegehakte venkelgroen. Laat 10 min. garen met deksel. Wel intussen 250 g couscous in wat warm water. Roer de korrels los met een vork. Doe de couscous en tomatenblokjes bij in de tajine, roer voorzichtig om en schenk er 60 ml olijfolie bij. Laat nog 8 min. garen. Strooi er net voor het serveren de pijnboompitten over en nog wat verse koriander.

Simpele spinazie-ricottagnocchi (De hippe vegetariër) voor 4 personen.
Ingrediënten: 1 theelepel fijn geraspte citroenschil, 60 ml citroensap, 2 eetlepels olijfolie extra vergine, zeezout en grofgemalen zwarte peper, 300 g jonge spinazieblaadjes, 1 x basisrecept snel gnocchideeg met ricotta, wilde rucola (raketsla), parmezaanvlokken, voor erbij.
Bereiding: Meng de citroenrasp, het citroensap, de olie en zout en peper in een middelgrote kom en zet apart. Doe de spinazie in een grote hittebestendige kom, schenk er kokend water over en laat 1 minuut staan. Laat uitlekken, rol de spinazie in een schone theedoek, knijp het overtollige vocht eruit en snijd fijn. Doe dit bij het gnocchideeg en meng goed. Bestuif een schoon werkvlak licht met bloem. Verdeel het deeg in 2 stukken en rol elk stuk tot een 3 cm dikke worst.
Snijd in plakjes van 2 cm en leg op een licht bebloemde snijplank. Kook de gnocchi in een grote pan gezouten kokend water in 2 porties 2–3 minuten of tot ze stevig zijn en komen bovendrijven.
Schep met een schuimspaan uit de pan op een schaal.
Maak af met de citroenolie, rucola en parmezaan en dien op.