Gebruikerslogin

Akkerweetje 2/9: Bedankt!

TIP: Bedankt voor de vele bezoekjes tijdens onze opendeurdag voorbije zaterdag.

Jullie maakten er samen met ons een hele mooie dag van.

Speciale dank aan onze medewerkers, vrijwilligers, sympathisanten en natuurlijk aan jullie, onze trouwe klanten!


Nieuws


Beste klanten,

Een zonovergoten dag met heel veel schoon volk,  80 hongerige magen met lekker eten gevuld, prachtige bloemenboeketjes samen geplukt met Marieke, de bloemendame van ’t Rijkbos,  ’n stevige verkoop in onze winkel bij Shari, een bar- en afwasteam met de glimlach van Frederik, Hans en Geert, vriendelijk aangevuurd door Lindsay. Biologische taarten gebakken door Jo en Annelies vlogen zo de deur uit. En ja, onze drie boeren, Arne, Manuel en Antoine vertelden samen hun verhaal aan veel nieuwsgierige geïnteres-seerden op het veld. Dank aan Koen Dhoore, voor zijn bijdrage aan de voordracht over landbouw en vrije grond. En alle vrijwilligers die ons mee hielpen die dag!

Een opendeurdag is altijd spannend. Een beetje stressen vooraf om klaar te geraken, want we pakken ook onze trots graag vast. En dat is gelukt, want trots konden we zijn. Vrijdag vielen de mensen hier precies letterlijk en figuurlijk uit de  lucht om een handje toe te steken. Eén van onze trouwste wiedsters doorheen de jaren kwam Antoine nog een dagje helpen bij het wieden in ‘kunsten en trucjes’. Merci Hilde.
Noor en Nina, onze stagiaires van Steinerschool Antwerpen logeerden voor de derde keer terug een week op de Kollebloem. Een nooit eerder gebeurd verhaal, zo’n toffe jonge dames die hun tweede thuishaven vonden hier bij ons. En ze gaan het er niet bij laten…. Ze zijn een deel van het geheel geworden. We missen jullie nu al … lieve Noor en Nina, het ga jullie goed!

Moe maar voldaan, dankbaar en blij om deze boeiende opendeurdag, konden we afronden met een gezellig onderonsje op onze jarige Shari. Feesten, ik hoop dat het nooit mag ophouden.

Als er hard gewerkt wordt, is het ook belangrijk dat we de vreugde en het vieren  tijdig vastpakken.
Het veld ligt in septembersfeer, de bloemen blijven pronken, de zaadjes worden intensief verzameld door Raymond, een werk van groot geduld…  de boerderij groeit in een gezond gebalanceerd ritme. Dank aan allen die hiervoor zorgen,  mede ondersteunen  en / of richting gevend adviseren. Dat zijn op de eerste plaats onze Kollebloemen zelf, onze klanten, maar ook onze Kollebloem sympathisanten, vrijwilligers en collega boeren en boerinnen.

Over 2 weken is het hier op de Kollebloem de Biodynamische Zomerschool. Een weekend voor jonge boeren en boerinnen die samen denken, doen en al lerend ontwikkelen. Tijd om met jonge collega’s van gedachten te wisselen en elkaar vast te pakken in het zoeken en bevragen van leerprocessen. En ja… voor mezelf betekent dat weer vele mondjes laten proeven van gezonde, bewust geteelde, eerlijke voeding. Het is altijd een bijzondere ervaring voor mij. Altijd is er wel wat nieuws onder de zon.

‘De wijsheid is voortdurend onderweg en komt bij het doel, niet omdat ze zoekt. Ze groeit.‘
B.Hellinger

Aan alle kindjes en hun ouders… een goeie start in het nieuwe schooljaar.  Ook voor ons is september altijd een beetje een nieuwe start. Alles wordt weer wakker  in yurt,  een nieuwe reeks yoga, onze  koorrepetities, groeigroepen,… Ook onze maandelijkse gastentafels starten weer. De eerste is op 12 oktober, er is nog plaats. Reserveren via  https://www.kollebloem.be/gastentafels.

Goeie groet.             
Leen

Aankondigingen

Workshop biografiek: Ik- In mijn seizoenen. Creatieve introductie met biografiek door Leen in de yurt van de Kollebloem.  21 september – 14 december 2019 –  14 maart 2020    - telkens van 9.30 tot 16.30 uur. Je kan inschrijven per workshop, of meteen voor de 4 verspreid over een heel jaar. Meer info via: https://www.kollebloem.be/agenda/2019/workshop-biografiek

Bio Rundsvlees: Onze pakketten zijn allemaal de deur uit. Wel hebben we nog bio gehakt aan 14,5 euro/kg.

Hooi te koop: 2.5euro per kleine bot, wil je er graag eentje? Mail naar Lindsay@kollebloem.be of vraag Shari er naar in de winkel.

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Bosbiet rood, knolselder met loof, spitskool, pompoen oranje van De Kollebloem (VROENTE), snijbonen van De Zaaier (niet bio-gecertificeerd)

Tussen pakket:Bosbiet rood, knolselder met loof, spitskool, pompoen oranje, paprika groen van De Kollebloem (VROENTE), bleekselder en romanesco van Groenlof

Groot Pakket: Bosbiet rood, knolselder met loof, courgette, pompoen oranje, paprika groen van De Kollebloem (VROENTE), bleekselder  van Groenlof, snijbonen van De Zaaier (niet bio-gecertificeerd)

Borstvoedingspakket: Bosbiet rood, knolselder met loof, spitskool, pompoen oranje, paprika groen van De Kollebloem (VROENTE), bleekselder en andijvie van Groenlof, snijbonen van De Zaaier (niet bio-gecertificeerd)

Gemengd pakket: knolselder met loof, pompoen oranje en spitskool van De Kollebloem (VROENTE), appels van Billens,  perzik van Biofresh

Fruitpakket: appels zari en peren conference van Billens,  perzik en kiwi van Biofresh

Recepten

Geroosterde pompoen met gestoofde spitskool (verseoogst.nl)
Lekker met rooktofu, kabeljouwfilet of eendeborst
Ingrediënten: 1 pompoen, 400 gram aardappels, 1 spitskool, 1 eetlepel tijm, 50 gram boter, 1 eetlepel mosterd, grof zeezout, 1 eetlepel olie

Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de pompoen en snij hem in blokjes. Halveer de aardappels. Snij de spitskool heel fijn.  Meng de pompoenstukjes en de halve aardappels met wat olijfolie, tijm, zeezout en leg dit op een ovenplaat met een bakpapiertje eronder. Plaats de ovenplaat voor 20 minuten in de voorverwarmde oven. Doe de spitskool samen met een klein klontje boter en een lepeltje mosterd in een koekenpan en laat dit een kwartier garen op laag vuur. Verdeel de aardappels en pompoenstukjes over de borden, en leg hier een schepje spitskool naast.

Zomerse rode bieten salade met knolselderij en geitenkaas
Ingrediënten: Voor de dressing: 2 sinaasappel 1 citroen 1,5 eetlepel mosterd 1 theelepel honing 100 ml olijfolie peper en zout naar smaak.
Voor de salade: 1/2 knolselderij 2 rode bieten (rauw) 100 gram geitenkaas Instructies.

Bereiding: Voor de dressing: Pers de sinaasappels en de citroen uit. Doe het uitgeperste sap en de overige ingrediënten voor de dressing in de mengbeker en meng ze gedurende 1 minuut.
Voor de salade: Schil de groente en rasp ze. Giet de dressing over de geraspte groente en zorg ervoor dat het geheel afgedekt wordt. Laat de dressing 30 minuten intrekken. Snij de geitenkaas in blokjes en verdeel over de salade.