Gebruikerslogin

Akkerweetje 28/04/2020 - NIEUWE BAKKEN | Klimaat en biodynamische boeren.

Vanaf deze week komen de pakketten in nieuwe bakken. We moesten snel gaan, want er waren er tekort, daarom horen jullie het nu pas. Alles zit nu in hetzelfde soort bak, behalve het fruit. Dat zit in een kleiner formaat.
De soorten pakketten worden aangeduid met kistkaartjes in een kleur.

  • Klein pakket: groen kistkaartje
  • Tussen pakket: blauw kistkaartje
  • Groot pakket: rood kistkaartje
  • Borstvoedingspakket: geel kistkaartje
  • Gemengd pakket: oranje kistkaartje
  • Fruitpakket: klein formaat bak

Mogen we nog eens extra vragen om de bakken leeg te maken en de bak zelf op het afhaalpunt te laten staan.

Wie start met een vast abonnement krijgt daarvoor speciaal onze Kollebloem shoppingtas.


NIEUWS

Beste klanten,

zoals jullie weten zijn wij een biodynamische boerderij, met internationaal erkend DEMETER label. Een van de dingen die daarbij horen is dat we investeren in vorming voor onszelf als team. Wij hebben daarom een maandelijkse vormingsavond, het ‘Metaforum’. Helaas kon het al 2 keer niet doorgaan omwille van de maatregelen. Onze begeleider, Koen Dhoore van Landwijzer, heeft echter wel voor huiswerk gezorgd.

Hij vertaalde voor ons het jaarthema van de internationale biodynamische beweging. Dat komt terug op de jaarlijkse conferentie in het Zwitserse Dornach, waar ook wij als team aan zullen deelnemen. Het thema voor dit jaar is ‘Ademen met de klimaatciris’. Het werd al bedacht vóór de huidige crisis, maar klinkt wel erg toepasselijk in de huidige tijd.

Klimaatverandering is een feit, elke boer(in) ervaart het op zijn/haar boerderij. Heel de samenhang van onze aarde komt hierin terug. Wat aan de andere kant van de wereld wordt uitgestoten draagt bij aan de opwarming hier. Biodynamische landbouw is volledig doordrongen van deze samenhang. Duurzame landbouw is voor biodynamische boeren dan ook niet beperkt tot ecologie, maar wordt altijd bekeken in een ruimere context. Klimaatverandering bekijken we vanuit meerdere invalshoeken tegelijk: 

  • Ecologisch: Hoe gaan we anders om met natuurlijke hulpbronnen?
  • Sociaal: Hoe beïnvloedt het ons samenleven, lokaal en globaal?
  • Spiritueel:  Hoe vind je als individu de kracht om om te gaan met deze enorme uitdaging?

Dat laatste element speelt vooral bij jongeren een grote rol. Zij zitten met de vraag of ze nog een leefbare toekomst hebben op deze planeet. Kan de aarde mijn voetafdruk eigenlijk wel dragen? Getuige daarvan de vele klimaatmarsen van jongeren vorig jaar. 

De vraag wordt dan: Hoe kunnen wij weer op adem komen in deze drie dimensies? 

In onze boerderijkeuken zetten we straks een bord met daarop deze vraag. Wie langs komt kan er zijn bedenkingen bij zetten. Aan tafel, op 1,5m afstand, zal het zeker langskomen als gespreksonderwerp. En hopelijk binnen afzienbare tijd, ook nog eens op een echte vormingsavond bij de overheerlijke lasagne die daar altijd bij hoort.

Denken jullie mee?

Ruben

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Koolrabi, pijpajuin, Prei van De Kollebloem (VROENTE), Komkommer (Lang) van Bio Brugs Ommeland, Rucola van Groenlof, Wortelen van Sinature

Tussen pakket: Koolrabi, pijpajuin, Prei van De Kollebloem (VROENTE), champignons kastanje, Komkommer (Lang) van Bio Brugs Ommeland, Wortelen van Sinature, Courgetten Groen van Biofresh

Groot Pakket: Koolrabi, pijpajuin, Prei van De Kollebloem (VROENTE), champignons kastanje van Bio Brugs Ommeland, Komkommer (Lang), Wortelen van Sinature, Knolvenkel (kg) van Biofresh

Borstvoedingspakket: pijpajuin van De Kollebloem (VROENTE), tomaten tros, champignons kastanje, Komkommer (Lang) van Bio Brugs Ommeland, Rucola van Groenlof, Wortelen van Sinature, Courgetten Groen van Biofresh

Gemengd pakket: Koolrabi, Mosterdblad blond /rucola, Prei van De Kollebloem (VROENTE), bananen van Sinature, appels, sinaas van Biofresh

Fruitpakket:  Rabarber van De Kollebloem (VROENTE), bananen, peren van Sinature, appels van Biofresh

Recepten

Koolrabisalade (Velt)

Ingrediënten: 400 g koolrabi, 100 g ui of pijpajuin, 200 g zoetzure appel, 50 g amandelen, 1 el olie, kruidenzout, 1 el citroensap, 1 teentje knoflook

Bereiding: Schil de koolrabi en schaaf hem in plakjes. Maak de ui schoon en snipper hem fijn. Schil de appel en snijd hem in blokjes. Hak de amandelen fijn. Maak een sausje van de olie met kruidenzout, citroensap, mosterd en knoflook. Doe alle ingrediënten in een slakom en schep de saus er voorzichtig door.

Prei op Griekse wijze (uit: Vers van het land, genieten van seizoensproducten)

Ingrediënten: 60 ml olijfolie, 30 ml witte wijn, 1 el tomatenpuree, ½ tl suiker, 1 laurierblad, 1 takje tijm, 1 teentje knoflook gekneusd, 4 korianderzaadjes gekneusd, 4 peperkorrels, 8 kleine preien (of 4 grote), alleen het wit bijgesneden, 1 el fijngehakte peterselie

Bereiding: Doe olie, wijn, tomatenpuree, suiker, laurierblad, takje tijm, knoflook, korianderzaad, peperkorrel en 2,5 dl water in een grote koekenpan met deksel. Breng het mengsel aan de kook en laat het met het deksel op de pan 5 minuten sudderen.

Leg de preien een enkele laag in de pan en breng alles weer aan de kook. Draai het vuur laag, dek de pan af en sudder de preien in 20-30 minuten gaar (prik er ter controle in met een satéprikker). Schep de preien uit het vocht en leg ze in een schaal.

Schenk het citroensap bij het kookvocht in de pan en kook alles snel in tot een licht stroperige saus. Verwijder laurierblad, takje tijm en peperkorrels. Breng de saus op smaak met zout en schenk hem over de preien. Dien de prei koud op. Bestrooi hem ter garnering met peterselie.