Gebruikerslogin

Akkerweetje 27/11/2018- Bekijk nu onze Howhowhow vakantie planning!

Tip: De Kerstvakantie komt er aan! Voor velen is dit een periode van samenzijn met familie en tot rust komen. Ook voor ons op De Kollebloem zal dit zo zijn.
We leveren in week 52 en week 1 geen pakketten (Kerstvakantie).


Hoe we dit oplossen vind je via:
https://www.kollebloem.be/kerstvakantie-2018-pakket-winkel
Neem je die twee weken graag zelf vakantie, dan kan je dat doorgeven via deze link:
https://www.kollebloem.be/vakantie

 

 


Nieuws

De voorbije week draaide hier op de boerderij alles rond de koeien. We keken met zijn allen heel erg uit naar de geboorte van het kalfje van Margurite. Manuel had voorspeld dat het ergens in de week van 14 november zou zijn. Hoe dichter die datum kwam, hoe meer volk Margurite over de vloer kreeg. Of in haar geval, over het stro. Ik betrapte mezelf er op dat ik toch een paar keer per dag polshoogte ging nemen in de stal, het was dan ook voor mij spannend. Misschien voor het eerst een kalving te kunnen meemaken. De dagen verstreken en Margurite bleef rustig verder smullen van het stro en hooi dat Manuel aanvoerde. Maar van een kalving leek weinig sprake, daar was ze te rustig voor. Na het weekend veranderde dat. Manuel vertelde ons, als koeienexpert die hij is, dat het nu niet lang meer zou duren. Op woensdag 21 november, ik ben dan zelf niet op de boerderij, krijg ik een berichtje van Ruben, het moment was aangebroken. Iedereen werd opgetrommeld en verzamelde rond de stal. Ik maakte me snel klaar om het te kunnen meemaken en stond op het punt te vertrekken thuis… Toen ik het volgende, trieste smsje kreeg. Het ging niet goed, Margurite had twee dode kalfjes in zich.  Daar ging het euforische gevoel die iedereen had. In plaats daarvan werd het een trieste kalving. Vooral voor Manuel was dat een grote domper, hij had namelijk zijn koe zo goed verzorgd en toch gebeurde dit. Een speling van het lot noemde de dierenarts het, deel van het leven konden we na een paar uur besluiten. Het hoort er bij, dat is waar, maar leuk is het niet. Het komt ons wel veel leren. Voor iedereen wel wat, zoals dat gaat met die dingen…                                         
Intussen stelt Margurite het goed. Ze eet goed, rust veel en zal binnenkort opnieuw het gezelschap kunnen genieten van de andere koeien.

Die andere koeien zijn ook deel van de cirkel van het leven. Hier op De Kollebloem zorgen onze koeien er voor dat al onze niet verwerkte groenten toch nog een bestemming hebben. Naast het eten van het gras in de wei en zorgen voor de bemesting van het land, hebben zij dus ook de taak van afvalverwerkers. Ze zorgen voor een hele mooie en gesloten kringloop.  Een stapje verder in de kringloop gaat het zo dat de mens de koe kan slachten en opeten. Als vegetariër is het voor mij moeilijk om deze stap te zien als deel van de kringloop. Voor mij mogen alle dieren vrolijk rond huppelen tot het einde der tijden. Toch heeft een gesprek met Manuel vorige week, me aan het denken gezet. De koeien hier zijn deel van een cirkel, ze hebben hun nut op de boerderij, zoals ik hierboven al zei. Om plaats te maken voor nieuw leven én om het nut van de koeien hier verder dan de dood te laten reiken, worden ze geslacht. Niet allemaal, wel ééntje. Dit om te voorzien in een stukje van het levensonderhoud van de mensen verbonden met De Kollebloem. Het is een hele moeilijke kwestie voor mij, maar wel verenigbaar met wat we hier doen. Vanuit mijn bureautje heb ik de koeien een hele zomer zien grazen, weet ik dat ze nooit onnatuurlijke stress hebben gehad en dat ze goed zijn behandeld. Daarnaast zijn ze volledig bio. Dat maakt het voor mij wel aanvaardbaar dat één van hen zal geslacht worden en verwerkt bij Bioslagerij De Boom. Alles blijft dus 100%bio. Of ik er ga van eten, dat weet ik niet. :-) Maar voor mensen die dat wel willen, ik denk dat je geen gezonder stukje biovlees kan vinden.

Volgende week volgt er een akkerweetje van Manuel, waarschijnlijk gaat het dan opnieuw over koeien ;-).

Groetjes,

Lindsay

Aankondigingen

Werkkalender: De Werkkalender voor 2019 is vanaf nu te verkrijgen bij Shari in de winkel.
Kollebloem boek: Vanaf nu te verkrijgen via: https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/het-kollebloem-boek Of via mail naar lindsay@kollebloem.be
Kollebloemfuif: Op 2 maart gooien we opnieuw de beentjes los! Place to be: Wattenfabriek Herzele. Info en kaartenverkoop volgen later. Hou de datum alvast vrij in jullie agenda!
Kerst cadeaumand: Bestel vanaf nu je cadeaumand, kies zelf het gewenste bedrag en Shari zorgt voor een uniek bio  geschenk. https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/cadeaumand
Bio Rundsvlees: Bestel vanaf nu je pakket biorundsvlees, vacuüm verpakt en diepgevroren in samenwerking met slagerij De Boom. Af te halen op 22 december bij Shari in de winkel. Pakketten van 5 of 10kg, op voorhand te bestellen via: https://www.kollebloem.be/bestelformulier-vlees
Sluiting Hoevewinkel: Onze winkel sluit van maandag 24/12/2018 tot en met vrijdag 4/1/2019.
Geen pakketten in Kerstvakantie: Extra pakket (groenten en fruit) op 18/12/2018 en extra droogwarenpakket na de vakantie op 15/10/2019, meer info via:https://www.kollebloem.be/vakantie
Wil je liever geen extra pakketten ontvangen, geef dan zelf de kerstvakantie als verlof in via:  https://www.kollebloem.be/vakantie

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Pompoen, Raapjes, Savooi Kool, Veldsla (serre) van De Kollebloem (VROENTE), andijvie van De Zonnekouter (VROENTE)
Tussen pakket: Veldsla, pompoen, Raapjes, Savooi Kool, groenlof van Ambrozijn, Catalogna van Groenlof,
Puntpaprika groen van Koen Wyers
Groot Pakket: Pompoen, Raapjes, Romanesco, Savooi Kool, Veldsla (serre), Catalogna van Groenlof, Puntpaprika groen van Koen Wyers
Borstvoedingspakket: Pompoen, Raapjes, Veldsla (serre) van De Kollebloem (VROENTE), Groenlof van Ambrozijn, Catalogna van Groenlof,Pastinaak van Koen Wyers, Puntpaprika groen van Koen Wyers
Gemengd pakket: Pompoen, Savooi Kool, Veldsla (serre) van De Kollebloem (VROENTE), appels van Billens, clementines van Biofresh
Fruitpakket: Bananen, clementines, Kiwi Gold, appels en peren van Billens

Recepten

Pasta met raapjes en kaassaus (4 personen) Libelle lekker
Ingrediënten: 300gr tagliatelle, 500gr raapjes, 1 el boter, 100ml groentebouillon, 100ml room, 150gr geraspte kaas (pittige), 2 el peterselie (vers), peper, zout
Bereiding: Kook de pasta al dente in een ruime pan gezouten water. Laat de pasta goed uitlekken. Schil de raapjes en snij ze in reepjes. Verhit de boter en fruit ze kort. Blus met de bouillon en de room. Kruid met peper en zout en laat onder deksel in 10 minuten garen. Meng de kaas door de groente. Kruid met peper en zout.Meng de pasta door de groente. Breng op smaak en garneer met de peterselie voor het opdienen.

Ovenschotel met aardappelen, savooikool en linzen (4 personen) evavzw
Ingrediënten: 1 blik linzen, 1 savooikool, 10 aardappelen, 400 ml ongezoete sojamelk, 100 ml sojaroom of haverroom, cayennepeper, 4 teentjes knoflook, 1/2 tl kurkuma, 1/2 tl gemalen koriander, peper en zout, 6 takjes bladpeterselie, 2 el maisgriesmeel
Bereiding: Snijd de aardappels in fijne schijfjes en kook ze in gezouten water (niet te plat, want ze gaan nog in de oven). Snijd de savooikool in kleine stukjes en blancheer deze ca 5 min in gezouten water. Meng ondertussen de melk, de room, de cayennepeper, knoflook, kurkuma, koriander, peper, kruidenzout en peterselie tot je een gladde saus hebt en voeg maizena toe. Warm de oven voor op 180°C. Doe eerst een beetje van de saus op de bodem van een ovenschaal om aanbakken te voorkomen. Werk vervolgens in laagjes: aardappels - linzen – savooikool. Giet een beetje van de saus over deze laagjes. Maak opnieuw laagjes: aardappels - linzen - savooikool. En eindig tenslotte met de rest van de saus. Zet de ovenschotel een half uurtje in de oven op 180°C