Gebruikerslogin

Akkerweetje 27/03/2018 - Veiling Dansfeest - De Kollebloem is DEMETER

Zaterdag 14 april: Dansfeest met veiling tvv Vrije Grond.

Zoek iets leuk of praktisch of mooi, maar vooral verkoopbaar en bezorg mij een foto en startbedrag. Onze veilingmeester doet de rest.

Inspiratie nodig?

  • Manuel verkoopt een startset kippen (zie filmpje)
  • Claudia en Kim veilen voetmassages voor vermoeide dansvoeten!
  • Shari zet haar mixer in. 

Inschrijven via ruben@kollebloem.be

Met veel trots ontvingen we vrijdag 30/03 ons DEMETER certificaat voor biodynamische landbouw. 
Nu kunnen we nog duidelijker onze biodynamische manier van werken uitdragen.

Meer weten? --> http://kollebloem.be/de-kollebloem-demeter


Nieuws

Beste klanten,

De akkers op De Kollebloem zijn nog steeds te nat en te
koud om volop te kunnen starten met de
voorjaarswerkzaamheden zoals compost uitvoeren en
inwerken en te zaaien en te planten. Daarom wil ik jullie
deze week een bezinningstekst meegeven, via de
biodynamische (BD) vereniging mij doorgestuurd, het is de
inleidende tekst van de voorbije winterconferentie.

Leven doorgeven- Landbouw als inspiratie voor de samenleving
Humus kan je beschrijven als volledig verteerd organisch materiaal dat door het
bodemleven in hechte verbinding is gebracht met het minerale van de bodem:
een nieuwe eenheid die planten geeft wat ze nodig hebben zonder iets op te dringen.
Ga je op zoek naar de “humus” in je zelf, dan kan je uitkomen op de doorleefde kennis
en ervaring die je in je werk hebt opgedaan. Met je gevoelens als ‘bodemleven’ verbind je
die ervaring aan je eigen idealen. Dan groeit je authenticiteit. Die zet je in bij je werk. Je
neemt beslissingen die verbonden zijn met zowel de eigenheid van de koeien, de grond,
je medewerkers, als met jezelf. Zonder iets op te dringen.

De moderne landbouwpraktijk heeft moeite met het humusgehalte op pijl te houden.
In de samenleving zien we regelgeving, protocollen, wetenschappelijke opvattingen.
Die laten steeds minder ruimte voor het inbrengen van jouw authenticiteit. In je eigen
‘humus’ kan je de zekerheid vinden dat wel te doen.

Hoe zal het zijn als we er in slagen successen uit de landbouw naar de samenleving te
vertalen? Op wat voor samenleven en samenwerken kom je dan uit? Waar zit de
compostering en humusopbouw in sociale, culturele en economische verhoudingen?
Hoe inspireert het leren kennen van de individualiteit van je bedrijf? Wat is daar
vergelijkbaar met het bodemleven? Allemaal vragen die ieder voor zich kan onderzoeken
en zo een stap verder brengen, om bij te dragen aan een menselijkere samenleving,
een menselijkere economie.

Lentegroetjes,

Antoine

Aanbod: Totaalpakket bachbloesems (alle nrs) te koop, incl boek ivm gebruik.
Contact opnemen met leen@kollebloem.beDe Kollebloem CVBA
Doornstraat 30 9550 Sint-Lievens-Esse
Openingsuren winkel: di & woe 14u – 19u za 9u – 14u

Aankondigingen

Woensdag 28 maart: Yoga: We starten met een nieuwe reeks vinyasayoga . Deze dynamische
vorm van yoga wordt ook wel flowyoga genoemd. De in elkaar overlopende bewegingen vormen
een meditatieve dans op het ritme van de ademhaling. Nieuwsgierig? Volg gratis een proefles op
28 maart van 19.30 tot 21.00. Graag aanmelden bij Claudia Schenkels 0479186556.

14 april: Dansfeest! In de Wattenfabriek. Met live Bloom on the rocks (Ierse folk met Patrick
Gaublomme), DJ Nicky (onze vaste DJ), Manuel (live) en Bio snacks (frivool & tasty). We zoeken
nog vrijwilligers om te helpen. Mail naar ruben@kollebloem.be!

Boerderijkampen: Onze gebreveteerde begeleiders Rebecca en Nathalie ontvangen de kinderen
(6-12 jaar) dit jaar in augustus. Boerderijkamp 1: 6-10 augustus. Boerderijkamp 2: 13-17
augustus. https://www.kollebloem.be/agenda/2018/boerderijkamp-2018-1

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Aardpeer Geel van De Kollebloem (VROENTE), Schorseneren van De Zonnekouter (VROENTE), Rode
Kool van De Wassende Maan witloof van Vanderhauwert, postelein van ‘t Goed Ter Heule
Tussen pakket: Aardpeer Geel, Chioggia Biet van De Kollebloem (VROENTE), Schorseneren van De Zonnekouter
(VROENTE), Rode Kool van De Wassende Maan, witloof van Vanderhauwert, postelein van 't Goed Ter Heule,
Suikermais van Biofresh
Groot Pakket: Aardpeer Geel, Chioggia Biet van De Kollebloem (VROENTE), Schorseneren van De Zonnekouter
(VROENTE), Rode Kool van De Wassende Maan, witloof van Vanderhauwert, postelein van 't Goed Ter Heule,
Suikermais van Biofresh
Borstvoedingspakket: Chioggia Biet van De Kollebloem (VROENTE). witloof van Vanderhauwert, Winterpostelein van
't Goed Ter Heule, Raapsteel mizuna van Bio Brugs Ommeland, Broccoli, Courgette Bol, Suikermais van Biofresh
Gemengd pakket: Aardpeer Geel van De Kollebloem (VROENTE), appels Warmonderhof, witloof van Vanderhauwert,
postelein van 't Goed Ter Heule, kiwi van Biofresh
Fruitpakket: appels van Warmonderhof, clementines, kiwi, peren, pompelmoes van Biofresh
Aardappelpakket: 10/04/2018

Recepten

Gebakken aardperen met broodkruim, tijm en citroen

Ingrediënten: 3dl room, sap van 1citroen, 2 tenen knoflook gepeld en fijngehakt, 1 flinke handvol verse
tijm(blaadjes) gehakt, 3 handen vol geraspte parmezaanse kaas, 1kg aardperen geschild in plakjes, 2 flinke
handen vol verse broodkruimels, olijfolie

Bereiding: Verwarm de oven voor op 220°. Meng in een kom de room, het citroensap, de knoflook, de helft van
de tijm en het grootste deel van de parmezaanse kaas en breng het op smaak met zout en peper. Meng de
plakjes aardpeer erdoor. Doe het mengsel over in een ovenschaal. Meng de broodkruimels met de rest van de
tijm en parmezaanse kaas, en wat peper en zout. Strooi de gekruide broodkruimels over de aardperen en
sprenkel er een beetje olijfolie over. Bak de aardperen ongeveer 30min in de oven, of tot ze zacht en de
broodkruimels mooi goudbruin van kleur zijn.

Risotto van rode kool met rode wijn en noten

Ingrediënten: 700 g fijngesneden rode kool, 250 g risottorijst, 80 g uisnippers, 1 lepel groentebouillon, 900 ml
water, 150 ml rode wijn, 2 eetlepels olie, 2 eetlepels hele hazelnoten, 2 eetlepels zure room, 30 g
parmezaanschilfers, peper

Bereiding: Breng het water aan de kook met de bouillon, Hak de hazelnoten fijn en rooster ze in een hete pan.
Zet even opzij. Stoof de fijngesnipperde ui in een hete pan, voeg de rijst toe en laat die meebakken tot hij glazig
ziet. Meng voorzichtig de rode wijn en enkele soeplepels bouillon onder de rijst. Laat pruttelen op een zacht
vuurtje zonder deksel op de pan. Voeg regelmatig een schepje bouillon toe naarmate de rijst het vocht
absorbeert. Roer de rodekool voorzichtig onder de rijst nadat alle bouillon is toegevoegd. Laat nog 15 à 18
minuten gaar worden. Breng de rijst op smaak met peper en meng er voorzichtig de zure room onder. Serveer
onmiddellijk en bestrooi de borden met geroosterde hazelnoten en parmezaanschilfers.