Gebruikerslogin

Akkerweetje 27/02/2018 - Een warme oproep!

Wijndegustatie 10/03
Kies mee twee nieuwe soorten voor ons assortiment.

Dansfeest 14/04
Live Ierse Folk, onze huis DJ Nicky, en bioboer Manuel live

Boerderijkampen
Het rijke leven van een boerderij in al zijn facetten!


Nieuws

Beste klanten,

Na een goeie twee weken griep en flinke verkoudheid, zoals meerderen naar mijn vermoeden, voel ik me eindelijk verrijzen en stilletjes uit mijn hol kruipen. 

Het doet wat met me, twee weken uit het dagelijkse ritme gaan. Gelukkig mag ik genieten van liefdevolle zorgen, gezonde bouillonsoepjes, veel warmte, en een periode van veel zon. Wat anders betekent ziek zijn dan een totale zuivering van lichaam en geest. En daar kan ik best mee leven. In al die tijd is er ruimte gekomen om stil te staan, terug te blikken, te luisteren naar datgene wat gehoord wil worden en anders niet kan gehoord worden omdat ik te druk bezig ben.

Daarom geloof ik zo in de kracht en de betekenis  van ziek zijn.

Ook op de boerderij brengt dit beweging. Er gebeurt heel veel, er was ook hier een dip. Het einde van de winter is zwaar, lastig en het verlangen naar lente werkt ook bij onze mensen. Maar als je dan samen aanvaardt en vastpakt wat dient vastgepakt te worden, dan komt er bewustzijn en nieuwe inzichten. Zo gaat het ook met de seizoenen.

Zo kwamen we tot het besef hoe noodzakelijk het is, weer werk te maken van promotie  voor de pakketten. Al de nieuwe initiatieven zoals Hellofresh, en nog zoveel andere initiatieven die momenteel ontstaan, maken het voor veel mensen gemakkelijk, maar ook zeer verwarrend. Die nieuwe initiatieven zijn bijna nooit biologisch, hoewel ze vaak een soortgelijk imago nastreven.

Uiteindelijk werken  we als pioniers al dertig jaar aan het bewustmaken van mensen, de noodzaak om te gaan voor seizoensgebonden, streekeigen, lokale producten ‘rechtstreeks van de boer’ – de korte keten! Duurzaam, milieuvriendelijk  en ecologisch.

Nog veel te weinig mensen in onze maatschappij zijn bereid een eerlijke prijs te betalen voor gezonde voeding. Nog veel te weinig mensen eten biologisch, rechtstreeks van boer. Als we niet opletten wordt de leefbaarheid van kleinschalige biologische tuinbouwbedrijven niet meer haalbaar. Er is werk aan de winkel.

Ik las onlangs een artikel over de noodzaak van de nieuwe boerderijen, voedselcircuits en nog veel meer transitie. Als ik dat lees dan zijn wij als Kollebloem een pioniersproject dat het keihard  realiseert om al deze nieuwe transitie gedachten in de ruimste zin van het woord, uit te bouwen. Maar toch bereiken we nog onvoldoende klanten voor pakketten. Toch blijft het altijd opnieuw moedig, strijdlustig doorgaan en elkaar op tijd en stond goed vastpakken.

Dus, beste enthousiaste klanten, wie kunnen we nog beter vragen om ons hierin te ondersteunen. Om samen met ons aan andere klanten het groentepakket te leren kennen en er helemaal voor te gaan.

Als elk van jullie één nieuwe klant aanbrengt, kunnen wij met een gerust hart verder economisch boeren en onze mensen een eerlijke en waardige prijs betalen voor het werk dat ze met hart en ziel doen.  Jullie tevredenheid, jullie enthousiasme, jullie geloof  in ons werk dat is onze kracht.

Hartelijke groet,

Leen

Aankondigingen

10 maart: wijn degustatie. We willen ons aanbod van bio wijnen uitbreiden en vragen jouw hulp om mee te kiezen. Van 10 tot 14u kan je proeven en selecteren onder begeleiding van Paul Cooreman (wijnhuis Les Verres Bavard). https://www.kollebloem.be/agenda/2018/wijn-degustatie 

14 april: Dansfeest! In de Wattenfabriek. Met live Bloom on the rocks (Ierse folk met Patrick Gaublomme), DJ Nicky (onze vaste DJ), Manuel (live) en Bio snacks (frivool & tasty). We zoeken nog vrijwilligers om te helpen. Mail naar ruben@kollebloem.be!

Boerderijkampen: Onze gebreveteerde begeleiders Rebecca en Nathalie ontvangen de kinderen (6-12 jaar) dit jaar in augustus.

Boerderijkamp 1: 6-10 augustus: https://www.kollebloem.be/agenda/2018/boerderijkamp-2018-1

Boerderijkamp 2: 13-17 augustus: https://www.kollebloem.be/agenda/2018/boerderijkamp-2018-2 

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Rode Biet van De Kollebloem (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, rapen van De Lochting, wortelen van Noe, pompoen groen van De Wassende Maan

Tussen pakket: Rode Biet van De Kollebloem (VROENTE), Romanesco, Courgetten Groen van Biofresh, pompoen groen van De Wassende Maan, witloof van Vanderhauwert, rapen van De Lochting, wortelen van Noe

Groot Pakket: Rode Biet van De Kollebloem (VROENTE), Romanesco, Courgetten Groen van Biofresh, pompoen groen van De Wassende Maan, witloof van Vanderhauwert, rapen van De Lochting,

Borstvoedingspakket: Rode Biet van De Kollebloem (VROENTE), andijvie, Courgetten Groen, Paksoi van Biofresh, witloof van Vanderhauwert, rapen van De Lochting,  wortelen van Noe

Gemengd pakket: Rode Biet van De Kollebloem (VROENTE), pompelmoes van Biofresh, witloof van Vanderhauwert, rapen van De Lochting, appels topaz van Warmonderhof

Fruitpakket: appels topaz van Warmonderhof, avocado, citroenen, peren Concorde, pompelmoes van Biofresh, 

Aardappelpakket:  13/03/2018

Recepten

Gratin van aardappelen en raapjes met cheddar , voor koude dagen (www.tournedos.nl)

Ingrediënten:  500 g geschilde aardappelen, 2 flinke rapen, 1 el boter, 1 teentje knoflook, 2 dl melk, 1 ½ dl verse room, 100 g cheddar, peper & zout

Bereiding: Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappelen en de raapjes en snij ze in dunne plakjes. Doe de aardappel en rapenschijfjes in een slakom, kruid ze met peper en zout en vermeng ze. Vet een ovenschaal in met boter en wrijf in met het lookteentje. Doe er het aardappel - raapmengsel in. Rasp de kaas. Doe de helft van de geraspte kaas bij de room en klop los met de melk. Giet dit mengsel over de groenten. Strooi er de resterende kaas over en zet de schaal een 40-tal minuten in de voorverwarmde oven.

Soep van groene pompoen (tip van De Witte Beek: bak de pompoen voor hij in de soep gaat)

Ingrediënten: 1 kilo Groen Hokkaido pompoen, 1 el boter, 250 ml prei in stukjes, 200 ml ui in stukjes, 1 tl verse gember – geraspt, Zwarte peper, 3 look teentjes, 1 stuk citroengras – geplet, 600 ml groentebouillon, 350 ml water, 125 ml kokosmelk, 1,5 tl geraspte limoenschil, 2 el lente ui – gesnipperd, 1 el verse koriander, Zout en peper

Bereiding: Oven voorverwarmen op 180°. Pompoen in 2 snijden. Zaden verwijderen. Pompoenhelften op een bakplaat leggen, gesneden kant naar onder (eerst evt. ingesmeerd met wat olijfolie). 45 min. bakken tot je met een vork er gemakkelijk in kan prikken. Schil verwijderen (hoeft niet per se). Boter in grote pan laten smelten. Prei, ui, gember, wat zwarte peper, look en citroengras 5 min. bakken. Pompoen, bouillon, water  toevoegen en aan de kook brengen. Op een laag vuurtje 45 min. zachtjes koken. Citroengras eruit vissen en mixen. Kokosmelk toevoegen, samen met limoenschil. Nog even terug opwarmen en opdienen met gesnipperd lente ui en verse koriander. Afwerken naar smaak met zout en peper.