Gebruikerslogin

Akkerweetje 25/09/2018- Toekomstzaaien zaterdag 6 oktober om 14u.

TIP: Kom op zaterdag 6 oktober om 14u mee de toekomst zaaien! We zaaien spelt in en genieten nadien van onze spelt van vorig jaar in een lekkernijtje.

Wil je er graag bij zijn, laat dan iets weten via lindsay@kollebloem.be

https://www.kollebloem.be/agenda/2018/toekomst-zaaien-2018

 


Nieuws

Het hart!

 

 “Waar je ook gaat, ga met heel je hart” (Confucius).

 

Maar soms zijn hoofd, handen en tijd te vol om met het hart vervuld aanwezig te kunnen zijn bij wat je doet of wil doen.
Er is blijkbaar plek nodig om (creatief) vanuit het hart te kunnen werken.
En wanneer alles wat teveel wordt, is het goed terug naar het hart of de kern van de zaak te zoeken en plek te maken voor wat het hart vraagt.
Het was goed om op de Collegiale toetsing vorige week daar even tijd voor te maken. Of toch voor mij alleszins. Het is immers al een tijdje zo druk in de winkel (vooral achter de schermen), dat ik mezelf vaak voorbij loop.
Collegiale Toetsing is samen met externen en collega’s van andere Biodynamische bedrijven het Biodynamisch bedrijf eens onder de loep nemen. Kijken wat goed gaat en wat beter kan. Het is ook een voorwaarde van het DEMETER-keurmerk dat wij sinds kort dragen.
Elke persoon en deeltje van de Kollebloem kreeg het woord, werd bevraagd met tussenin veelzeggende interessante stiltes.

 

 “Waar is het hart op de Kollebloem?” kwam als vraag.

 

 Het was moeilijk om het in 1 deeldomein te leggen.
Unaniem was duidelijk dat de landbouw het centrale punt is bij De Kollebloem. Het hart dus.
Maar er is meer. Het hart is ook het overkoepelende, het verbindende en voedende deel van een geheel. De visie, wil, overtuiging om te werken aan duurzame voedende landbouw voor mens en wereld. Het is wat de mensen achter de Kollebloem bijeen houdt en drijft. Een hart voor Biodynamische landbouw als het ware.

 En het stopt niet..

 

 Enkele dagen later aan de toog in de winkel krijg ik terug de vraag om een groot hart te tekenen en kleuren met Noor terwijl haar ouders rustig winkelden ondertussen. Ik krijg er prompt vanuit het hart, ook een hart-tatoe op mijn hand bij.
Kinderen spreken met het hart op de tong.
Ik werk nu met een hart op mijn hand. Handelen met/ vanuit het hart.
En dat is hoe het hoort denk ik dan in mezelf.

 

Hartelijke groet,

 Shari

 Aankondigingen

Toekomstzaaien: Deze activiteit gaat door over de hele wereld en vraagt aandacht voor de kwaliteit van zaden en de vrijheid van zaden te gebruiken en verder te verdelen. Wees welkom op 6 oktober van 14-16u om mee spelt in te zaaien en te proeven van onze oogst van vorig jaar! Inschrijven via: info@kollebloem.be
Meer info: https://www.kollebloem.be/toekomstzaaien

Werkkalender: De Werkkalender voor 2019 is vanaf nu te verkrijgen bij Shari in de winkel.
Boekvoorstelling: Komende zondag 30/09 stellen wij ons Kollebloem boek voor in De Wattenfabriek in Herzele. Wil je er bij zijn, wees dan snel! Kan je er niet bij zijn en wil je graag een boek reserveren? Meer info via: https://www.kollebloem.be/het-kollebloem-boek

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Eikebladsla, paprika, pompoen, Spinazie, Warmoes Gekleurd van De Kollebloem (VROENTE)
Tussen pakket: Eikebladsla, paprika , pompoen, Spinazie, Warmoes Gekleurd van De Kollebloem (VROENTE), Chinese kool van Koen Wyers, zoete bataat van Biofresh
Groot Pakket:
Eikebladsla, paprika, pompoen, Spinazie, Warmoes van De Kollebloem (VROENTE), Chinese kool van Koen Wyers, zoete bataat van Biofresh
Borstvoedingspakket:
Eikebladsla, Kerstomaat, paprika, pompoen, Spinazie, Warmoes Gekleurd van De Kollebloem (VROENTE), zoete bataat van Biofresh
Gemengd pakket:
Eikebladsla, paprika, pompoen van De Kollebloem (VROENTE), appels Elstar en peren nashi van Billens
Fruitpakket: peren nashi, appels Elstar van Billens, Druiven Red Globe, meloen charantais van Biofresh

Recepten

Chinese Kool roerbakken met noedels (eva vzw, 4 personen)
Ingrediënten: 1 el arachideolie, 1 venkel in dunne plakken, 2 dl groentebouillon,250 g groene asperges in stukken, 2 preien in stukjes, 1 hart van paksoi in kwartjes, 1 courgette in schuine schijfjes,150 g champignons in plakjes,1/2 Chinese kool in reepjes, 200 g noedels, 3 el Tamari
Bereiding
: Roerbak de venkelknol in de arachideolie in de wok gedurende 1 minuut. Voeg wat bouillon toe en gaar verder gedurende 2 minuten. Zet apart. Roerbak apart de preien, de asperges en de paksoi gedurende 3 minuten en de courgettes, de champignons en de Chinese kool gedurende 2 minuten. Plaats alle groenten in de wok met de resterende bouillon en gaar verder gedurende 2 minuten. Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de noedels door de Tamari. Verdeel de noedels over diepe borden of kommen. Verdeel vervolgens de groenten over de noedels.

Pompoenquiche (libelle lekker)
Ingrediënten: 1 rolkruimeldeeg, 600g pompoen, 1 ui, 1 teentje knoflook, 200g mozzarella, 4 eieren, 4 dl room, nootmuskaat, peper, zout
Bereiding
: Verwarm de oven voor op 180° C. Rasp de pompoen grof. Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn. Rasp de helft van de mozzarella, snij de andere helft in plakjes. Meng de ui en de knoflook met de pompoen. Klop de eieren op met de room en roer er de geraspte mozzarella door. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Bekleed een ingevette bakvorm met het deeg en verdeel er het pompoenmengsel over. Overgiet met het eiroommengsel en beleg met plakjes mozzarella. Bak de quiche 45 minuten in de oven. Serveer met een slaatje.