Gebruikerslogin

Akkerweetje 25/08/2020 - Beleef de boerderij - Opinie

Beleef De Boerderij
Geen opendeurdag, maar toch de boerderij bezoeken dit najaar?
We hebben 2 activiteiten gepland waarop je écht van het boerenleven kan proeven.
Op 3 oktober kan je mee komen oogsten op de Oogstdag en op 17 oktober kan je mee komen Toekomst Zaaien
Meer info onderaan in de nieuwsbrief.

Opinie: meer bio = andere vermarkting
Neef, bioboer en landbouweconoom Bavo Verwimp schreef een opiniestuk over de bio ambitites van de EU. Meer bio? Dat kan alleen als ook de markt verandert.
Het lezen waard!
https://www.mo.be/zeronaut/meer-biologische-landbouw-kan-alleen-met-een-andere-supermarkt


NIEUWS

Beste klanten,

het is alweer de laatste week van de vakantie. Ook hier eindigt het vakantieseizoen. Manuel is net terug van een welverdiende vakantie, Lotte is nu even op verlof, maar volgende week zijn ook wij weer terug op volle kracht!

Normaal gezien zouden we dan ook een opendeurdag organiseren, maar dit jaar zal dat niet lukken. Jullie kunnen wel raden waarom… Maar dat wil niet zeggen dat jullie onze boerderij niet kunnen bezoeken! Wij organiseren 2 echte boerenactiviteiten in oktober, helemaal veilig. Op zaterdag 3 oktober een Oogstdag en op zaterdag 17 oktober Toekomst Zaaien.

De zomer was ook een creatieve periode hier. Sinds een goede maand kan je behalve Zonnemaire brood, ook het spelt brood van onze nieuwe bakker Feelkeshof bij je pakket bestellen. Biodynamisch zacht desembrood van onze eigen spelt, gemalen in de windmolen van Herzele. Een brood dat helemaal past in onze visie. Vanuit onze kruiden- en bloementuin werd heel wat gedroogd. Dat leidde ons naar een verrassend lekker kruidenzout, binnenkort te bestellen in de webshop. En samen met Vers en Veggie maakten we weer groentesaus van de overschotten van onze vruchtgewassen. Perfect bij allerlei gerechten. Binnenkort in onze verstoog en in de Lousbergmarkt.

En ondertussen mogen we zeggen dat ook onze website flink onder handen genomen wordt. Zowel het pakkettensysteem als de vormgeving van onze website zullen een belangrijke update krijgen. Hou zeker onze Instagram account in de gaten: https://www.instagram.com/kollebloem/

Hartelijke groet,

Ruben

Oogstdag: zaterdag 03/10/2020 | 10u00 – 16u00

Samen halen we de oogst van de rode bieten binnen.
We steken samen de handen uit de mouwen. 's Middags voorzien we stevige boerenkost voor de helpers. Tot dan!
Inschrijven via info@kollebloem.be
https://www.facebook.com/events/621960068698690

Toekomst Zaaien: zaterdag 17/10/2020 | 14u00 – 16u00

Elk jaar mag iedereen mee graan zaaien op ons veld. Samen zaaien heeft iets magisch, iedereen zou het eens moeten doen. Toekomst Zaaien gaat over de verbinding tussen boeren en consumenten, met kwaliteitsvol en vrij zaaigoed.
Nadien proeven we het resultaat van ons werk van vorig jaar in een heerlijk speltbrood van onze bakker Feelkeshof. 
Inschrijven via info@kollebloem.be
https://www.facebook.com/events/727706428084266

Deze week in jullie pakket

Klein pakket:  Aubergines, Koolrabi, Suikermais, Knolselder met loof van De Kollebloem (VROENTE)

Nieuw Zeelandse spinazie van Ourobouros (VROENTE)

Tussen pakket:  Koolrabi, Suikermais, Knolselder met loof van De Kollebloem (VROENTE), Nieuw Zeelandse spinazie van Ourobouros (VROENTE), Rucola van Groenlof, Bloemkool, champignons kastanje van Sinature

Groot Pakket:  Koolrabi, Suikermais, Knolseder met loof van De Kollebloem (VROENTE), Nieuw Zeelandse spinazie van Ourobouros (VROENTE), Rucola van Groenlof, champignons kastanje, Bloemkool van Sinature

Borstvoedingspakket: Aubergine, Suikermais, Knolseledr met loof van De Kollebloem (VROENTE), Nieuw Zeelandse spinazie van Ourobouros (VROENTE), Rucola van Groenlof, champignons kastanje, Knolvenkel (kg) van Sinature

Gemengd pakket: Knolselder met loof, Puntpaprika rood, Koolrabi van De Kollebloem (VROENTE), appels zari van Billens, peren van Sinature

Fruitpakket: appels van Billens, blauwe bes van De Bezegaard – O'Bio, peren, druiven van Sinature

Recepten

Koolrabi van Stéphanie (een van onze boerderijkokkinnen)

De lekkerste koolrabi ever!

Ingrediënten: koolrabi, 1 teentje look, peper en zout, olijfolie, tijm en rozemarijn

Bereiding: schil de koolrabi en snijd in 4 stukken. 10 minuten laten koken tot ze gaar zijn. Afgieten en laten afkoelen. Snij de stukken koolrabi in schijfjes. Leg ze op een ingevette bakplaat. Overgiet de schijfjes met een marinade van olijfolie, geplette look, peper en zout, tijm en rozemarijn. 30 minuten in de oven op 180 graden.

Hele knolselder uit de oven (Raymond, onze andere huiskok op De Kollebloem) 

De knolselders komen nu supervers van het veld in jullie pakket. Ideaal moment voor dit recept. 

Ingrediënten: knolselder, 2 el olijfolie, zout en peper, 6 takjes verse tuim, 3 laurierblaadjes, 4 teentjes knoflook, 30 gr roomboter.

Bereiding: Maak de knolselder proper onder de kraan of met een groenteborsteltje. Maar laat de schil eraan. Maak hem droog met keukenpapier. Scheur een stuk aluminiumfolie af en vouw het dubbel. Leg de knol in het midden van de folie, met de wortels naar boven. Giet de olijfolie erover en besprenkel met zout en peper. Leg de takjes tijm, laurierblaadjes, knoflookteentjes en als laatste het klontje boter er bovenop. Pak het geheel goed in met de aluminiumfolie, zodat er geen stoom kan vrijkomen. 

Plaats de ingepakte knol in een ovenschaal en zet deze in een op 200 graden voorverwarmde oven. Bak de knol in zo'n twee uur boterzacht (bij kleinere knolselders gaat het iets sneller). Controleer of de knol goed gaar is door er met een mes in te prikken. Dit moet er makkelijk in kunnen glijden. Als het nog niet klaar is, gewoon nog wat langer laten garen.