Gebruikerslogin

Akkerweetje 25/07/2017

Tip: Onze hoevewinkel is na een weekje vakantie weer open. Weer kraakverse groentjes (nieuwe kerstomaatjes) en fruit (lekker besjes) in de rekken, verse boterhammen, sapjes, kaas, veggieburgers en nog veel meer lekkere bio producten van eerlijke producenten. Mét enthousiast advies van onze winkeldame Shari! 
Open: di 14u-19, wo 14u-19u, za 9u-14u
www.kollebloem.be/hoevewinkel


Nieuws

Beste klanten,

wat vliegt de zomer snel voorbij. We zijn al einde juli. En het is sinds een paar weken iets aangenamer weer. De extreme droogte lijkt gebroken met af en toe een flinke bui. De temperaturen zijn ook draaglijker.

Na mijn weekje vakantie viel op hoe snel alles gegroeid is. Als je hier even niet kijkt, staan de pompoenen dichtgegroeid, is de rabarber verdubbeld en zijn de kleine serres alweer opgekuist. Jaja, er wordt hier hard en stevig gewerkt deze zomer.

Ondertussen is het tweede zomerkamp gestart. Het eerste verliep vlekkeloos, met broodjes gebakken van zelf geoogste en gepelde spelt, belegd met zelfgemaakte kriekenconfituur, afgewisseld met flinke boswandelingen. De kinderen brengen veel leven in de brouwerij. 

Vorige week konden Leen en Antoine nog eens op vakantie. Onze goede vriend en mede bestuurder Alphonse kwam dan even samen met zijn vrouw Charlotte op de woonwagens passen. Vol enthousiasme sprongen ze hier mee in het werk, camionette uitladen, pakketten maken, courgetten curry maken met Raymond en vrijdag zelfs onze gasten van de bed and breakfast ontvangen (ook zij waren blijkbaar heel tevreden). Het is trouwens de ideale periode voor een weekendje hier in onze B&B. Onze biodynamische boerderij ligt er paradijselijk bij. Onze prachtige bloementuin is nu ook op zijn mooist. Dankzij het gezamenlijke werk van Raymond en Antoine.

In de groentepakketten voelen we de vakantieperiode nu heel sterk. Al hebben heel wat mensen toch gekozen voor een dubbel pakket na hun vakantie. Dat scheelt een pak lekkere groenten die we kunnen leveren. Hartelijk dankjewel daarvoor! 

Ik wens jullie alvast een fijne augustus maand, en hopelijk tot op 27 augustus, onze opendeurdag.

Groetjes,

Ruben.

Aankondigingen

27 augustus: Opendeurdag. We doen zoals vorig jaar mee met de Toer Lekker Oost Vlaams. Van 10u-18u op De Kollebloem. Meer info volgt. Bekijk alvast dit eens: http://www.lekkeroostvlaams.be/toer/ 

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: snijboontjes, spitskool, warmoes, Weegbree, komkommer, koolrabi van De Kollebloem (VROENTE)

Tussen pakket: bladpeterselie, groene eikebladsla, groene selder, komkommer, koolrabi, Puntpaprika geel, spitskool, warmoes van De Kollebloem (VROENTE), tomaten van De Zonnekouter (VROENTE)

Groot Pakket: aubergines, groene selder, komkommer, koolrabi, spitskool, warmoes van De Kollebloem (VROENTE), tomaten van De Zonnekouter (VROENTE)

Borstvoedingspakket: warmoes, aubergines, bladpeterselie, groene eikebladsla, groene selder, Puntpaprika geel, rode biet, tomaten van De Kollebloem (VROENTE)

Gemengd pakket: courgetten, koolrabi, rabarber, warmoes van De Kollebloem (VROENTE), aardbeien van Daniël Vandevoorde

Fruitpakket: rabarber van De Kollebloem (VROENTE), appels, perzik van Biofresh, aardbeien van Daniël Vandevoorde

Aardappelpakket:  01/08/2017

Recepten

Spitskool

Het rare weer heeft ervoor gezorgd dat al onze spitskolen tegelijk klaar zijn. De tweede planting lijkt de eerste wel ingehaald te hebben. Daarom krijgen jullie nu wat meer spitskolen. Om jullie te helpen ze klaar te maken proberen we enkele tips samen te brengen. Vorige week was er al het slaatje van spitskool met feta (terug te vinden via http://kollebloem.be/akkerweetje/akkerweetje-18072017).

Spitskool kan je ook oosters maken door ze in reepjes te roerbakken met gember, shoyu saus, paprika en noedels. 

Wie wat meer wil experimenteren kan ook spitskool opleggen in potten. Naar analogie van we doen met onze courgetten en paprika curry. (http://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/atjar-van-spitskool/)

Ingrediënten: 2 spitskolen, 2 rode uien, 3 flinke zomerwortelen, 1 theelepel zout, 1,2 liter water, 1 liter blanke azijn, 250 gram suiker, naar smaak 1 cayennepeper

Bereiding:  Snijd de spitskool in reepjes, de uien in dunne kwart ringetjes en rasp de wortelen grof. Breng azijn, water, suiker en zout in een flinke pan aan de kook. Eventueel kun je een fijngesneden cayennepeper toevoegen. Als het mengsel kookt voeg je de groenten toe, breng weer aan de kook en laat dan maximaal 5 minuten doorkoken (de groenten blijven dan lekker knapperig).  Doe de kokendhete atjar in hete, met kokend water gesteriliseerde potten, sluit af en laat ondersteboven afkoelen. Bedenk dat door de toevoeging van het water deze atjar in principe niet zuur genoeg is om heel lang te bewaren. Als de potten goed vacuüm zijn is de atjar zeker 8 maanden houdbaar, maar potten die niet vacuüm zijn moet je in de koelkast bewaren en dan is de atjar zeker nog een aantal weken prima houdbaar.