Gebruikerslogin

Akkerweetje 24/10/2017 - Parking!

Tip: voor wie het nog niet wist, vorige week werd hier onze nieuwe parking afgewerkt! Eindelijk plek genoeg voor al onze bezoekers. Wat niet wil zeggen dat je niet meer met de fiets mag komen, zoals Raymond en Shari!

 


Nieuws

Dag iedereen, de herfst is nu volop aanwezig in het land:

Wisselvallig weer, wind, koude temperaturen, de bomen verliezen hun blad, maar ook op de Kollebloem is de herfst goed zichtbaar: iedereen is in blijde verwachting van de kalfjes die elk moment zullen geboren worden, de oogst wordt binnengehaald maar het onkruid geeft zich nog niet over. 

De afgeoogste stukken moeten gefreesd worden, om ze daarna in te zaaien met groenbemester om de bodem voor te bereiden op de winter. In de serres is het nog niet gedaan, integendeel: de nateelten van de tomaten, paprika, aubergine… worden nu gezaaid en geplant zoals veldsla en winterpostelein, en dit zijn arbeidsintensieve teelten.

Dus het is nog heel druk, en het zal een grote opluchting zijn als de rode biet en knolselder geoogst zijn en de kalfjes geboren zijn, of toch niet want welke namen zullen ze krijgen?

Herfstige groeten,

Frederik.

Aankondigingen

Even niks, beetje rust :)

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: pompoen, prei, rode biet, roodlof, warmoes van De Kollebloem (VROENTE), spruiten van De Zonnekouter (VROENTE)

Tussen pakket: groenlof, peterselie plat, pompoen, Prei, rode biet, spinazie, knolvenkel, warmoes van De Kollebloem (VROENTE)

Groot Pakket: groenlof, Mosterdblad blond, pompoen, Prei, rode biet, knolvenkel, warmoes van De Kollebloem (VROENTE), spruiten van De Zonnekouter (VROENTE)

Borstvoedingspakket: groenlof, peterselie plat, pompoen, Prei, rode biet, spinazie, knolvenkel, warmoes van De Kollebloem (VROENTE)

Gemengd pakket: pompoen, Prei, spinazie van De Kollebloem (VROENTE), peren conference van Billens, Frambozen van Daniël Vandevoorde

Fruitpakket: Frambozen van Daniel Van De Voorde, appels prins jonagold, peren nashi van Billens, bananen van Biofresh

Aardappelpakket:  07/11/2017

Recepten

Brieschotel met prei (tip van een klant, familierecept)

Ingredienten: 1 puntje brie per persoon, prei, aardappelen, bloem

Bereiding: Prei in stukje van 2 cm snijden en koken. Aardappelen lichtjes koken, ze mogen nog wat rauw zijn. Aardappelen in schijfjes snijden en in een vuurvaste schotel leggen. Een laag prei op de aardappelen leggen. Brei horizontaal doorsnijden en op de prei leggen. Lichte bechamelsaus maken en over de brie gieten. In de oven opwarmen.

Risotto met radicchio (=roodlof) (tip van een klant, bron: De Wassende Maan)

Ingrediënten: 400 gr risottorijst, 300 gr radicchio, 1ui, 50 gr boter, 50 gr olijfolie, 1 liter bouillon, peper, zout en parmezaan

Bereiding: Snij de radicchio in fijne repen. Snipper de ui en laat hem fruiten in de olie en de helft van de boter. Voeg dan de radicchio toe. Laat alles een beetje bruin worden. Kruid met wat peper en zout. Doe de rijst erbij en laat die wat glazig worden. Voeg nu geleidelijk de bouillon toe en roer regelmatig tot wanneer de rijst zacht is. Voeg op het einde de andere helft van de boter toe en parmesan. Roer goed om. Geef er extra geraspte parmezaan bij.

Spruitjes kan je best niet koken, dan gaat er veel van de smaak verloren. Je kan ze best stoven in wat olijfolie met knoflook, stomen of kort blancheren. Zo worden ze zoeter van smaak en krijg je geen typische ‘spruitjeslucht’.

Spruitjes met Halloumi

Ingrediënten: 200 gr spruitjes, 100 gr hallooumi, boter, nootmuskaat, zwarte peper  van de molen, grof zeezout

Bereiding: Stoom de spruitjes tot ze bijna gaar zijn en verfris ze dan in koud water. Smelt een klontje boter in een pan, en bak de spruitjes verder gaar. Gans op het einde de in reepjes gesneden Halloumi bijvoegen en kort verder bakken. Kruiden met nootmuskaat, peper en zout.