Gebruikerslogin

Akkerweetje 23/9: Wij hebben een duurzame held

TIP: Sinds vorige week hebben wij er een echte duurzame held bij!
Onze eigenste Ruben van De Kollebloem werd tijdens de 'Week van de Duurzame Gemeente', door de gemeente Herzele verkozen als held.

Duurzame helden zijn mensen uit Herzele die een meer duurzame plaats maken van onze gemeente door wie ze zijn en wat ze dagdagelijks doen.
Fier om in dat rijtje te staan!

https://www.helemaalherzele.be/Artikels/Onze-Gemeente/2019-09-23/gemeent...


Nieuws

Beste klanten,

Ik wil jullie een kleine inkijk geven in een magisch verbindend weekend.
Warm en zonovergoten verwelkomen we elkaar met een geurig kruiden theetje op De Kollebloem voor de Zomerschool editie 2019.

De gedeelde glimlach en vreugdigesfeer werkt aanstekelijk. Met een korte deelronde in de lichtvolle yurt starten we de dag. Vervolgens worden we uitgenodigd om naar buiten te gaan en bekijken we de bodemstructuur van een diep uitgegraven kuil in het veld.
Het lijkt wel een universum op zich. De vele lagen onder de bodem waar we zo vaak achteloos aan voorbij gaan en waar vaak de bovenste oogstlaag onze aandacht wint, krijgt nu zijn volle aandacht.

We tasten met onze handen en voelen aan de structuur. Met onze handpalm malen we kluitjes aarde met zintuigelijke verscherpte fijn. De korrelige droge structuur glijdt langs onze vingers en laat een mooie warm gebrande bruine tint na, een mengeling van zand en leem.
Een stille voorbij komende bries vertraagt met graagte onze waarneming.
De bodem ademt en zit vol leven! Organische voedende restanten van phacelia en graan lichten op.  Ook de taak van de pendelworm toont zich in gangetjes. Een merkwaardig niet te missen diertje op aarde dat met zijn vertikale levenskracht hemel en aarde met zo veel gemakzucht weet te verbinden om zo organische materie om te zetten tot een duurzame, vruchtbare, voedzame bodem. Een nefast voor de dynamische landbouw en de basis voor de voeding van onze samenleving.

Ondanks de droge zomer houdt De Kollebloemaarde hier zijn vocht in een dieper onderliggende laag vast en dat voel je! De aarde is nog licht vochtig en uit zich in de vitaliteit van de gewassen. In diverse geuren, kleuren en vormen pronken ze in schildersachtige toetsen, blakend van gezondheid, knapperig vers op het land!
Maar proef je dan ook het verschil?
Na een deugdoende maaltijd met zorg en liefde gemaakt door gastvrouw Leen schuiven we terug van tafel en nemen we onze tijd voor het bekijken van onze eigen bodemstalen. We verdiepen ons in de wondere wereld van compost en trotseren zelfs een liedje in meerstemmige cano! We gaan in dialoog met het astrale karakter en ziel van het oogstgoed en wat hun meerwaarde is bij consumptie.
Hoe we als coöperanten nog beter kunnen samen werken en hoe we elkaar, elk in zijn eigenheid, kunnen sterken in zijn of haar kennis als boer(in) voor het voeden van de samenleving in een permanente wereld van verandering.

Als slot sluiten we gelukzalig en ontspannen de dag af met een luisterverhaal over de vervlogen schoonheid van het oude Polderleven geschreven door Ernest Klaas en nemen we onze nostalgische verbeelding mee naar de warmte van de likkende vlammen in de vuurschaal tot het ochtendlicht de avondnevel vervangt voor een tweede inspirerende, verbindende als vruchtbare zomerschooldag.

Dankbare natintelende groet,
Kaya Jakovits, cursiste Zomerschool 2019

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Bataviasla blond, Broccoli, Chinese kool, Pastinaak van De Kollebloem (VROENTE), Wortel Bussel van Groenlof

Tussen pakket: Broccoli, Chinese kool, Pastinaak, Bataviasla blond van De Kollebloem (VROENTE), Princesseboontjes van De Zonnekouter (VROENTE), Wortel Bussel van Groenlof, pijpajuin van Groenlof

Groot Pakket: Bataviasla, Broccoli, Chinese kool, Pastinaak van De Kollebloem (VROENTE), Princesseboontjes van De Zonnekouter (VROENTE), Wortel Bussel paars en pijpajuin van Groenlof

Borstvoedingspakket: Paprika Geel, Pastinaak, Bataviasla blond van De Kollebloem (VROENTE), Princesseboontjes van De Zonnekouter (VROENTE), Wortel Bussel paars en Koriander van Groenlof

Gemengd pakket: Bataviasla, Broccoli, Pastinaak van De Kollebloem (VROENTE), appels en peren van Billens, bananen van Biofresh

Fruitpakket:  Blauwe druiven van De Kollebloem (VROENTE),Appels en peren van Billens, Frambozen van Daniël Vandevoorde, bananen van Biofresh

Recepten

Vegan stoofpotje (De groene meisjes)
Ingrediënten: een ui, een paar aardappelen, een halve pompoen, een puntpaprika, een pastinaak, 500 ml groentebouillon, een flinke scheut kookroom, een klein beetje olie, 1/4 theelepel kaneel, 1/4 theelepel komijn, 1/4 theelepel cayennepeper, zout en peper naar smaak

Bereiding: Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Snijd ook de paprika in blokjes. Snijd de (halve) pompoen in halve manen en maak er vervolgens ook blokjes van. (schillen is niet nodig bij een bio pompoen), Schil de pastinaak en snijd in blokjes. Snijd een ui in ringen en bak deze in de olie, in een grote pan. Wanneer de uienringen glazig worden, voeg je  alle groenten toe. Schenk nu de groentebouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Voeg de kruiden toe en laat voor zeker een half uur (ik deed 40 minuten) op het vuur staan pruttelen. (hiervoor draai je het vuur dus lager). Wanneer veel van het water verdampt is en de groenten lekker zacht zijn geworden, voeg je een goede scheut kookroom toe. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Serveer eventueel met rijst of naan.

Vegetarisch groentebrood met broccoli en feta
Ingrediënten:  250 g witte champignons, 120 g walnoten, 100 g paneermeel, 2 eieren, 1 ui gesnipperd, 1 wortel in blokjes, 0,5 rode paprika in blokjes, 50 g geraspte emmentaler, 2 el peterselie gehakt, 2 teentjes knoflook geperst, 2 tl mosterd, 1 tl currypoeder, 500 g broccoli's in roosjes, 150 g feta, 2 el munt gehakt, boter, peper, zout

Bereiding: Verwarm de oven op 180°C. Rooster de noten even kort in de koekenpan. Hak ze daarna in kleine stukjes. Doe de champignons in een blender en maal fijn. Roerbak ze in wat boter in een koekenpan totdat het vocht eruit is. Meng alle ingrediënten, behalve de broccoli en de feta, in een kom door elkaar. Kruid met peper en zout. Doe het mengsel in een ingevette cakevorm en zet 40 minuten in de oven.    Blancheer de broccoliroosjes in licht gezouten water. Giet af en schep op een schotel. Verkruimel er de feta over en werk af met de munt. Serveer bij het groentebrood.