Gebruikerslogin

Akkerweetje 23/10/2018- Infoavond 15/11: Boeren voor de toekomst- Voedende landbouw voor iedereen?

TIP: We willen jullie graag warm maken voor de infoavond op 15 november.

Boeren voor de toekomst – voedende landbouw voor iedereen?

De landbouw komt de laatste jaren vaak heel negatief in beeld : voedselschandalen, negatieve impact op het milieu, industrialisering en schaalvergroting, uitstroom van boeren die het niet meer zien zitten, … In grote lijnen klopt dat wel, en velen maken zich – terecht – zorgen, maar we mogen het beeld vandaag wel wat bijstellen. Er is een uitweg uit de impasse, en de eerste bedrijven zijn er al die een toekomstgericht spoor trekken : boerderijen die lokaal en milieuvriendelijk kwaliteitsvoedsel telen, die de samenleving veel meer bieden dan enkel voeding, en waar de toekomst verzekerd is.

Koen Dhoore, lesgever bij bio opleidingscentrum Landwijzer neemt jullie mee in een mogelijk toekomstverhaal voor een voedende landbouw voor iedereen.

De boeren en boerinnen van De Kollebloem geven hun reactie vanuit de praktijk.

Deze infoavond is gratis (na inschrijving via lindsay@kollebloem.be) en zal doorgaan in de yurt van De Kollebloem van 19-22u. Meer info: https://www.kollebloem.be/agenda/2018/info-avond-boeren-voor-de-toekomst...


Nieuws

Dag lieve mensen,

Zoals Raymond vorige week had voorspeld, is het mijn beurt een akkerweetje te schrijven op deze weer prachtige zondag.
Een mens wordt er zowaar stil van.

Kom we gaan nog een keer op wandel op de boerderij..
We starten aan de tunnel waar de laatste kerstomaatjes nog hangen te genieten in de zon. De pepertjes hangen hier ook nog ergens rond.
binnenkort ruimen we hier op en maken plaats voor de spinazie en ..?
Dan wandelen we even naar de andere tunnels.
We passeren de lieve koetjes en arriveren aan de eerste tunnel.
Hier zien we dat de slaatjes zoals mosterdblad , asiansalad, raapsteel,... het nog zeer goed doen dankzij het goede weer.
In de volgende tunnel hebben we vorige week de paprikaplanten opgeruimd en plaats gemaakt voor de veldsla. Hij staat alweer bijna vol.
En in de laatste tunnel gaan we dan groenbemester inzaaien, dat we de bodem een beetje bedekken.
Zo, dan zijn we achter de tunnels beland , daar waar nog eikenbladsla staat en warmoes.
We passeren langs de aardpeer en wandelen naar de weide, hier staat onze mooie prei. Binnenkort kunnen jullie daar ook van genieten. Hier groeien ook raapjes en rammenas.
We komen op het tussenstuk waar onze bietjes en de knolselder staan.
Met de bietjes hebben we een tijdje moeten wachten maar dankzij de lange zomer doen deze het nog behoorlijk!
Zo dan wandelen we maar terug naar de boerderij.
Nog even nagenieten van de wandeling en deze mooie dag .
Groetjes
Arne

Aankondigingen

Werkkalender: De Werkkalender voor 2019 is vanaf nu te verkrijgen bij Shari in de winkel.
Kollebloem boek: Vanaf nu te verkrijgen via: https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/het-kollebloem-boek Of via mail naar lindsay@kollebloem.be
Infoavond 15/11/2018: Boeren voor de toekomst – voedende landbouw voor iedereen? Infoavond met gastspreker Koen Dhoore. Meer info en inschrijven via: https://www.kollebloem.be/agenda/2018/info-avond-boeren-voor-de-toekomst...

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Eikebladsla, Knolselder, Paprika, Rode Biet, Groene Selder van De Kollebloem (VROENTE), Roodlof lang van De Zonnekouter (VROENTE)
Tussen pakket: Eikebladsla, Knolselder, Groene Selder van De Kollebloem (VROENTE), Roodlof lang van De Zonnekouter (VROENTE), Pastinaak van De Wassende Maan, champignons kastanje van Bio Brugs Ommeland, Paksoi en Radijs van Koen Wyers
Groot Pakket: Groene Selder, Eikebladsla, Knolselder van De Kollebloem (VROENTE), Roodlof lang van De Zonnekouter (VROENTE), Pastinaak van De Wassende Maan, Champignons kastanje van Bio Brugs Ommeland, Paksoi en Radijs van Koen Wyers
Borstvoedingspakket: Eikebladsla, Mosterdblad, Groene Selder, Warmoes Gekleurd van De Kollebloem (VROENTE), Roodlof lang van De Zonnekouter (VROENTE), champignons kastanje van Bio Brugs Ommeland, Knolvenkel met loof van Bio Brugs Ommeland, Radijs van Koen Wyers
Gemengd pakket:  Eikebladsla, Knolselder, Groene Selder van De Kollebloem (VROENTE), Appels Elstar van Billens, Druiven italia van Biofresh
Fruitpakket:  Peren conference van Billens, Druiven italia, Kiwi, Mango van Biofresh

Recepten

Roodlof salade met peer wal en hazelnoten (solo recepten)
Ingrediënten:  1 roodlof, 1 sappige peer, 1 rood uitje gesnipperd, 50 gr hazel en walnoten grof gehakt, 1 el zachte mosterd, 2 el olijfolie, 1 el water, 2 el rode wijn azijn, peper en zout uit de molen
Bereiding: Snij het roodlof in de lengte door en verwijder de harde kern. Snij de rest in reepjes. Was de peer ( niet schillen)en snij in kwarten. Verwijder het klokhuis en snij in dunne plakken. Klop een dressing van de olie, wijnazijn, water, peper en zout en de mosterd. Meng het roodlof met het gesnipperd rood uitje. Werk er de dressing door . Werk de peer eronder en bestrooi met het notenmengsel of werk de noten door de salade.
Quiche van knolselder met camembert
Ingrediënten: bladerdeeg, 400gr knolselder, 1 camembert, 4 eieren, 75ml room,  50 gr cashewnoten, 1 takje peterselie, tuinkers, (eikeblad)sla, zwarte peper, zout
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed 4 individuele taartvormpjes met bladerdeeg. Rooster de noten in een pan zonder vetstof en hak ze grof. Schil de knolselder en snij ’m in blokjes. Blancheer ze enkele minuten in licht gezouten water en laat goed uitlekken. Klop de eieren los met de room en breng op smaak met zwarte peper, zout en gehakte peterselie. Schep de knolselder door het eimengsel en doe het in de vormpjes. Snij de camembert in partjes en verdeel ze over de quiches. Bak de taartjes 20 à 25 minuten in de oven en bestrooi net voor het serveren met de noten en wat tuinkers. Serveer met een gemengde groene salade.