Gebruikerslogin

Akkerweetje 23/06/2020 - Marie


Nieuws

Beste klanten,

Hier op de Kollebloem heeft het de afgelopen week meer dan 40 liter geregend. 40 liter!! Ik maakte zowaar een vreugdedansje op het veld als het woensdagnamiddag begon te gieten. België begint meer en meer op zuid-Frankrijk te lijken! We zijn dus zeker weer vertrokken voor een paar weken, onze grond hier behoudt goed zijn vochtigheid. Alles groeit en bloeit.

Nog een extra bedje wortels gezaaid. Marguerite is misschien drachtig – ze is een «diepe koe», om de woorden van de veearts te gebruiken: de baarmoeder zit ver weg en ze kan dus niet voelen of er een kalf zit of niet. Marguerite zou dan binnen drie weken ongeveer moeten kalven; echt spannend! We gaan nu beginnen zien of haar uier dikker wordt of niet. Zijzelf is in ieder geval heel dik….

Het was woensdagavond ook weer Metaforum (een samenkomst en reflectiemoment van alle mensen die hier vast werken), in de yurt zodat we genoeg afstand van elkaar konden houden. Het thema van de avond was ademen. Boeiend, wat daar allemaal uitgekomen is. Wat ik eruit meegenomen heb, is muziek: het vergelijken van ons team met een koor. Ieder zijn stem draagt bij aan het geheel, de harmonie. Naar elkaar luisteren is van primordiaal belang. En de basis van zingen, drie keer raden, …, is ademen. Koen Dhoore heeft heel mooi uitgelegd wat koorademhaling betekent: iedereen ademt op verschillende plaatsen van het lied in, om het ononderbroken, vlot en ondersteund te laten doorgaan. En op vele momenten moet er juist samen ingeademd worden om samen te kunnen vertrekken. Afhankelijk van de soort samenwerking kan je vergelijkingen maken met alle soorten en maten van musiekensembles eigenlijk. Ik zou wel eens willen meespelen in een Jazz band bijvoorbeeld! :)

Ik hoop dat jullie ook plaatsen of momenten hebben in jullie leven waar jullie samen kunnen musiceren, in ritme en verbinding.

Ik wens jullie koele schaduwplekjes toe voor deze warme week, of weken waarschijnlijk, en ik zou zeggen, geniet van muziek, welke dan ook.

Marie

Deze week in jullie pakket

Klein pakket:  snijselder van De Kollebloem (VROENTE), bloemkool, rucola van Groenlof, andijvie van De Zaailing, tomaten van Sinature

Tussen pakket:  hertshoornweegbree, rode biet van De Kollebloem (VROENTE), broccoli van Groenlof, andijvie, champignons van BBO, tomaten, komkommer, radijsvan Sinature

Groot Pakket:   rode biet van De Kollebloem (VROENTE), broccoli van Groenlof, andijvie van De Zaailing, tomaten, komkommer, radijs van Sinature, champignons van BBO

Borstvoedingspakket:  bosbiet, koriander van De Kollebloem (VROENTE), andijvie van BBO, tomaten, paprika rood, komkommer, radijs van Sinature

Gemengd pakket:  bloemkool van Groenlof, komkommer. Tomaten, appels golden van Sinature, stekelbes van O’Bio

Fruitpakket:  stekelbes van O’Bio,  perzik plat van Biofresh, appels, banaan van Sinature

Recepten

Gepofte bietjes met balsamicoazijn, marjolein en knoflook: 

Ingrediënten: 500gr verse bietjes, bij voorkeur maat golfbal, schoongeboend, 10 tenen knoflook in de schil geplet, 1 handvol verse marjolein of oregano (blaadjes), zout en peper, 6el olijfolie, 10el balsamicoazijn 

Bereiding: Verwarm de oven voor op 200°. Scheur ongeveer anderhalve meter aluminiumfolie af en vouw dat dubbel zodat het twee keer zo dik wordt. Als je alleen grotere bieten kunt krijgen, moet je ze door de helft snijden om de kooktijd te verkorten, anders kun je ze gewoon heel laten. Leg ze samen met de marjolein den de knoflook in het midden van de folie, strooi er ruim zout en zwarte peper uit de molen op en vouw de zijkanten van de folie naar het midden. Giet er voordat je de folie dichtvouwt de olijfolie en de azijn bij. Prop of vouw de randen van de folie in elkaar zodat het pakket ook aan de bovenkant dicht is. Zet het in de voorverwarmde oven en laat het ongeveer een uur bakken, tot de bieten gaar zijn. Zet het in de voorverwarmde oven en laat het ongeveer een uur bakken, tot de bieten gaar zijn.

Pappardelle met andijvie, gekarameliseerde rode ui en hazelnoten

Ingrediënten: 3 rode uien (in stukjes gesneden), halve eetlepel balsamicoazijn, 4 eetlepels olijfolie, 300 gram pappardelle (pasta), 75 gram hazelnoten, 400 gram gesneden andijvie, 1 mespunt nootmuskaat

Bereiding: Hiervoor gebruiken we de grill in de oven. Verwarm die alvast voor. Schep in een ovenschaal de ui om met de azijn, 2 eetlepels olijfolie en peper en zout. Zet de ovenschaal ongeveer 10 cm onder de hete grill en rooster de ui in ca. 15 – 20 minuten bruin en gaar. Schep regelmatig om.
Rooster de hazelnoten in een koekenpan. Laat even afkoelen en hak ze dan grof.
Kook – als de ui al ruim 10 minuten onder de grill staat – de pappardelle beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit gelijktijdig de rest van de olie in een wok en roerbak de andijvie in 3 minuten. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en eventueel zout.
Giet de pappardelle af en schep door de andijvie. Schep de pasta en andijvie op de borden en verdeel er de geroosterde ui en hazelnoten over.