Gebruikerslogin

Akkerweetje 23/04/2019 - Boeren Voor De Toekomst in GENT in De Krook

Tip: Lezing ‘Boeren voor de toekomst’ 

Waar? De Krook in Gent (de nieuwe bib)
Wanneer? 02/05/2019 van 19u30 tot 22u

De landbouw komt de laatste jaren vaak negatief in beeld. Veel boeren zien het niet meer zitten. Veel consumenten maken zich zorgen. Maar tegelijk groeien ook de alternatieven die een uitweg bieden uit de impasse.

De eerste bedrijven zijn er al die een toekomstgericht spoor trekken: boerderijen die lokaal en milieuvriendelijk kwaliteitsvoedsel telen, die de samenleving veel meer bieden dan enkel voeding en waar ook de toekomst van het bedrijf verzekerd is.

Koen Dhoore neemt ons mee in een mogelijk toekomstverhaal voor een voedende landbouw voor iedereen. De boeren en boerinnen van De Kollebloem geven hun reactie vanuit de praktijk en stellen hun boek voor.

Inschrijvenhttps://www.vormingplusgent-eeklo.be/boeren-voor-de-toekomst



Nieuws

Dag beste mensen,

Hebben jullie allemaal kunnen genieten van het mooie weekend?
Ik alvast wel, ben naar het verre Limburg gereisd.
Om te overnachten op een vlot.

Waarom ik dit vertel?
Het was een mooie ervaring om eens ergens uren stil te zitten.
Gewoon te luisteren naar de natuur met al zijn inwoners.
Hoe zij rustig in de weer zijn en hun gangetje gaan.
De volgende dag zijn we dan gaan wandelen en de bloesems gaan bewonderen in de fruitstreek.
Waarom ik dit nu vertel, hoor ik je denken..
Wel wandelend op die holle paden door de akkers en velden.
Zagen we dat veel van deze velden omringd waren met uitgestrekte bloemenranden, hagen en bomen .

Velden lagen in rust met grasklaver afgebakend met meidoorn, sleedoorn,..
Maar er werd gefloten, gevlogen, gezoemd, etc enfin iedereen druk in de weer!
Het wakkerde weer het besef aan hoe belangrijk deze dingen zijn voor de natuur en boerderij.
Stilletjes ook een beetje trots op de onze met al zijn hagen en randen.
Een groot verschil met die eindeloos bewerkte akkers zonder enige boom of struik.
Of van die oranje velden dezer tijd van het jaar… Moet dat niet groen zijn?

Dan op de boerderij,
Staat de sla in de serre er bijzonder goed bij,
De koolrabi krijgt stilaan vorm.
Onze tomatenplantjes hebben vorige week een laatste strijd geleverd tegen de vrieskou.
De rabarber is al snel komen piepen.

En er staan onnoemelijk veel bloemen klaar,
Voor Raymond om uit te planten.
Allemaal binnenkort te bewonderen in de bloementuin,
Maar ook op de randen van onze velden, langs de hagen!

Ik wens jullie een goede week met lekkere groentjes.

Groeten,

Arne

Aankondigingen

Lezing ‘Boeren voor de toekomst’:  2/05 De Krook in Gent, 9/05 De bib in Zottegem. Koen Dhoore, lesgever bij bio opleidingscentrum Landwijzer neemt jullie mee in een mogelijk toekomstverhaal voor een voedende landbouw voor iedereen. De Kollebloem boeren staan bij met praktijkervaringen. Meer info via Lindsay@kollebloem.be

Workshop biografiek: Ik- In mijn seizoenen. Creatieve introductie met biografiek door Leen in de yurt van de Kollebloem. 15 juni  – 21 september – 14 december 2019 –  14 maart 2020    - telkens van 9.30 tot 16.30 uur. Je kan inschrijven per workshop, of meteen voor de 4 verspreid over een heel jaar. Meer info via: https://www.kollebloem.be/agenda/2019/workshop-biografiek

Kookworkshop 'Back to veggie basics': In deze boeiende reeks van 4 basiskooklessen laat Tine Tomme u kennis maken met verrassende granengerechten, aantrekkelijke groentebereidingen en heerlijke vleesvervangers. Lessen gaan door in de Kollebloem op dinsdagen 30/4- 14/5- 28/5- 11/6 dit van 19-21.30u. 180 euro voor lessenreeks. Info en inschrijving via: Lindsay@kollebloem.be- https://www.kollebloem.be/agenda/2019/kookworkshop-back-veggie-basics

Gastentafels: Laat je verwennen door de kookkunsten van biokokin Leen in het gezellige kader van De Kollebloem. Maaltijden zijn vegetarisch en worden met liefde klaargemaakt met producten van eigen boerderij of van bio boeren uit de omgeving. Reserveer snel je plaatsje aan onze gezellige tafel op 18 mei of 29 juni. Meer info via:https://www.kollebloem.be/hoevetoerisme/gastentafels-op-de-kollebloem 

Zomerkamp: Ook dit jaar kan jouw kroost van het echte leven op de boerderij proeven. Onze zomerkampjes gaan door van 8-12 juli en 12-16 augustus. Inschrijven kan vanaf nu via deze link: https://www.kollebloem.be//inschrijving-boerderijkamp 

Kollebloem boek: Vanaf nu te verkrijgen via: https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/het-kollebloem-boek 

Bio Rundsvlees: Onze pakketten zijn allemaal de deur uit. Wel hebben we nog bio gehakt aan 14,5 euro/kg. 

Courgette curry:  Onze zelf ingemaakte courgetten curry potten vliegen de deur uit. Wil je er nog graag een paar? 3,6euro per pot, koop je er 2, dan krijg je de 3e gratis! Haast je naar de winkel, Shari helpt je verder. 

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Prei, Krulsla van De Kollebloem (VROENTE), Paksoi van De Zonnekouter (VROENTE), Radijs van Groenlof, Spitskool, waswortel van Biofresh

Tussen pakket:  Prei van De Kollebloem (VROENTE), Kropsla rood (serre), Paksoi van De Zonnekouter (VROENTE), Bloemkool van Ourobouros (VROENTE), champignons kastanje, Courgette (serre), waswortel van Biofresh

Groot Pakket:  Prei van De Kollebloem (VROENTE), Kropsla rood (serre), Paksoi van De Zonnekouter (VROENTE), Schorseneren van akelei, champignons kastanje, Courgette (serre), waswortel van Biofresh

Borstvoedingspakket:  Kropsla rood (serre) van De Zonnekouter (VROENTE), Rucola van Groenlof, champignons kastanje, Courgette (serre), Paprika Groen, Knolvenkel (kg), waswortel van Biofresh

Gemengd pakket:  Prei, Rabarber van De Kollebloem (VROENTE), Paksoi, Kropsla rood (serre) van De Zonnekouter (VROENTE), appels van Billens

Fruitpakket:  Rabarber van De Kollebloem (VROENTE), appels van Billens, kiwi, peren van Biofresh

Recepten

Geglaceerde paksoi uit de oven. (groentegroente.nl) 

Bijgerecht voor vier personen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de paksoi in de lengterichting in lange stukken, spoel ze af en verwijder de harde kern. Leg de stukken in een brede, lage, ovenvaste schaal. Besprenkel het geheel met wat (olijf)olie, zout en peper. Schuif in de oven en laat de groente in circa 15 minuten beetgaar worden. Tussendoor één keer voorzichtig doorscheppen. Besprenkel de groente halverwege bij het omdraaien met wat zoete ketjap, mirin (rijstwijn) of iets dergelijks om de groente fraai te glaceren en een leuke Oosterse twist toe te voegen. Een beetje suikerwater werkt ook prima. En meng er gerust wat geperste of fijngehakte gember en/of knoflook door. Tip: bij het serveren afmaken met een klein scheutje citroensap en enkele eetlepels geroosterde sesamzaadjes!

Gebraiseerde spitskool met yoghurt en radijs (gastronomixs.com)

Verwarm de oven op 150 graden en doe de spitskool in een slee, besprenkel hierover de olijfolie en de groentebouillon. Dek af met aluminiumfolie en schuif dit in de oven voor ongeveer 1 uur tot de spitskool helemaal gaar is. Snijd de spitskool in grote stukken en bestrooi met peper, zout en olijfolie. Afwerking Dresseer de spitskool op en bord en probeer de vorm te behouden. Werk af met een yoghurtdressing met komijn. Snijd dunne plakken van de radijs en strooi dit over het gerecht.