Gebruikerslogin

Akkerweetje 23/01/2018 - Op kamp!

Boerderijkampen op De Kollebloem

Koken met zelf geoogste groenten, op ontdekking in de omgeving, spelen, onze creativiteit bundelen, verhalen vertellen, muziek maken, en…het rijke leven van een boerderij in al zijn facetten leren kennen!

Alle info en inschrijven op de website:


Nieuws

Beste,

Deze periode van het jaar is de tijd om stil te staan en even terug te kijken naar het voorbije jaar en vooruit te blikken naar het komende jaar. Het is ook het moment dat de levenskrachten vanuit de kosmos, samen met de overvloedige regen, door onze levende bodem wordt opgenomen.  Onze aarde stelt zich volledig open om vitaliteit en vruchtbaarheid op te nemen en zo te zorgen voor een evenwichtige en gezonde bodem waar vitale en weerbare gewassen kunnen groeien. Zoals de bodem zo zorgt voor een sterke balans moeten ook wij een sterk innerlijk evenwicht vinden, waardoor we open komen te staan voor, en in contact komen met de scheppende krachten vanuit de kosmos, waardoor het ons mogelijk wordt om die scheppende krachten door ons heen vruchtbaar te laten zijn voor al het leven op aarde. Als gevolg dat er vanuit het leven op aarde nieuwe impulsen  terug kunnen vloeien naar de kosmische wijsheid en levenskrachten. Zo trachten we, iedere dag opnieuw, te zorgen voor levend voedsel dat zorgt voor een vitaal en gezond lichaam en geest.

Terwijl de mest en plantenresten rustig in een grote hoop composteren  tot vruchtbaar en levend voedsel voor de bodem, zijn de boeren het  teeltplan aan het verfijnen en worden de zaadvaste zaden en planten besteld. Ieder jaar opnieuw een heel mooi gebeuren om met de vroente-boeren de puzzel rond te krijgen en zo te zorgen voor voldoende diversiteit in het wekelijks aanbod. Steeds opnieuw een evenwicht zoeken tussen wat we economisch nodig hebben  en wat onze bodem aankan zonder dat deze zijn vitaliteit en weerbaarheid verliest.

Zondag 14 januari heb ik samen met de antroposofische beweging in de steinerschool van Gent het driekoningenpreparaat gemaakt en geroerd. Goud, wierook en mirre werden in een vijzel vermalen en samen met regenwater een uur lang in een ton geroerd. Dit is een dankbaarheidspreparaat van Hugo Erbe om zo onze dienstbaarheid aan de bodem en de elementaarwezens te schenken. Manuel en Arne hebben vorige week reeds een deel van onze akkers hiermee behandeld, hopelijk lukt het ons, als het weer en de tijd  het toelaten, om de rest van onze akkers deze week te eren en te bedanken.

Als slot nog een Oud-Perzische spreuk: 

Draag de zon naar de aarde; o mens 
Gij zijt tussen Licht en Duister geplaatst.
Wees een strijder voor het licht.
Houd van de aarde,
Zodat zij tot een stralende edelsteen wordt.
Herschep de plant, herschep het dier, 
herschep uzelf.

Antoine                               

Aankondigingen

14 april: Dansfeest! In de Wattenfabriek. Met live Bloom on the rocks (Ierse folk met Patrick Gaublomme) en DJ Nicky.

Feestbeest, maar geen danser? We zoeken nog vrijwilligers om te helpen aan de opruim, de bar, zaden stand en onze exclusieve hapjesbar. Wij verzorgen onze vrijwilligers met eten en drinken! Mail naar ruben@kollebloem.be

UPDATE: ten voordele van de vrije grond organiseren we een veiling! Breng iets mee dat leuk is, praktisch of mooi, en dat verkoopbaar is. We veilen de producten onder de aanwezigen. De opbrengst gaat naar de Vrije Grond.

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Aardpeer Geel, witloof van Vanderhauwert, Ajuin geel van Livinushof, Postelein van Bio Brugs Ommeland, Wortelen van Bio Brugs Ommeland, Witte Kool van Koen Wyers

Tussen pakket: Aardpeer Geel, winterpostelein van De Kollebloem (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, champignons wit,  Wortelen van Bio Brugs Ommeland, Witte Kool van Koen Wyers, Suikermais van Biofresh

Groot Pakket: Aardpeer Geel van De Kollebloem (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, Ajuin geel van Livinushof, champignons wit, Winterpostelein, Wortelen van Bio Brugs Ommeland, Witte Kool van Koen Wyers, Suikermais van Biofresh

Borstvoedingspakket: Gele Biet van De Kollebloem (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, Wortelen van Bio Brugs Ommeland, champignons wit van Bio Brugs Ommeland, andijvie, Suikermais van Biofresh

Gemengd pakket: Aardpeer Geel van De Kollebloem (VROENTE), peren van Billens, witloof van Vanderhauwert, Wortelen van Bio Brugs Ommeland, bananen van Biofresh

Fruitpakket: bananen, clementines, kiwi, peren van Biofresh

Aardappelpakket:  13/02/2018

Recepten

Gegratineerd witloof met postelein

Ingrediënten: 4 struikjes witloof – 150 g roomkaas – 1.5 eetl honing – 2 eetl pijnboompitjes – 1 theelepel mosterd -1 eetl witte wijnazijn of citroensap – 3 eetl notenolie of gewone olijfolie – zout en versgemalen peper, 2 eetl munt in reepjes 

Bereiding: Struikjes witloof in lengte halveren en tegen elkaar in ovenschaal leggen. Bestrooien met zout en peper. Kaas, honing en pijnboompitten erover verdelen. Onder de gril schuiven en bovenkant snel goudbruin laten kleuren. Mosterd, azijn en olie met zouten peper tot een dressing kloppen. Sitloof op een schaal schikken, postelein ertussen en dressing en munt erover verdelen. Direct opdienen.

Aardperensoep met gruyère kaas

De groente is goed voor een opvallend romige soep die voortreffelijk smaakt met geroosterd kaasbrood.

Ingrediënten: 2 eetl olijfolie, 1 grote ui gehakt,1 teentje knoflook, 1 stengel bleekselderij of knolselder, 0.5 kg aardperen geschild of schoongeborsteld en gehakt, 1 l groentebouillon, 3 dl halfvolle melk, zouten versgemalen peper

Bereiding: Verhit de olie, fruit de ui, knoflook en selder zo’n 5 minuten onder matig roeren.Voeg de aardpeer blokjes toe en fruit ook die 5 min. Voeg de bouillon en de kruiden toe en breng de soep aan de kook.Laat de soep op een zacht vuurtje 20-25 min sudderen tot de aardpeer gaar is. Mix het geheel tot een gladde massa. Giet de melk erdoor en warm alles nog 2 minuten op laag vuur weer op.