Gebruikerslogin

Akkerweetje 22/10/2019 - Kollebloem wint video award!

De Kollebloem ontving op 12 oktober de Prophetic Economy Video Award ter waarde van 2500 euro.

De award past in een internationaal initiatief om 'change makers' zichtbaar te maken. Profetische Economie omschrijven ze als een "andere, profetische economie ten dienste van mensen, de planeet en de toekomst, met bijzondere aandacht voor degenen die uitgesloten worden van het huidige systeem".

Bekijk hier de video: https://www.kollebloem.be/promo/prophetic-economy-award

----------

REMINDER: Bij mooi weer gaan we komende zaterdag 26/10 Toekomst Zaaien van 14u-16u, met speltkoekjes!

Het gaat enkel door bij mooi weer. Hou onze facebook en site in de gaten voor updates.
Web: https://www.kollebloem.be/agenda/2019/toekomst-zaaien-2019
Facebook: https://www.facebook.com/kollebloem


Nieuws

Beste groente- en fruiteters,

Ik ben Marie, de Française met Belgische roots waar Lotte het vorige week over had. Ik loop hier nu al meer dan een maand stage – mannekes de tijd vliegt – aan een tempo van drie dagen per week. Het is zalig om op het veld te werken. Uitleg krijgen van Arne of Manuel over de gewassen, de plantenfamilies, de bodem, de plagen… Noem maar op! Of naar Lotte luisteren, als ze vertelt over de filosofie van de yoga. Alle mensen die hier over de vloer komen of hier werken zijn stuk voor stuk fantastisch. Daarom is ook een van mijn lievelingsmomenten ‘s middags, als iedereen samenkomt om te eten. Het is dan zo gezellig, buiten in het zonnetje (min of meer) of binnen met de kachel aan en Georges, de koning der katten, die dan tussen ons komt liggen op de bank omdat er kussentjes op liggen. (Lees: we moeten hem met alle voorzichtigheid opzij duwen want hij neemt alle plek in).

Vandaag heb ik alleen met Manuel op het veld gewerkt. Ik mocht al het proesjwerk doen: peterselie, landkers, mosterdblad, hertshoornweegbree, winterpostelein…  bussels en nog eens bussels!
Gisteren hebben we 120 kilo prei uitgedaan, en een overvolle pallox (400 kilo, zoiets) knolselder geoogst. Manuel had ze op voorhand al uitgereden met de tractor, dus het ging snel. En we hebben nog tomaten geoogst, broccoli… Daarbij hadden we de hulp van een jonge vrijwilligster, die haar loon van de dag via haar school aan een goed doel schenkt!
Woensdag namiddag waren er ook twee extra mensen bij: Joes en Elize. Zij doen een sociale stage voor school. We hebben de wortelen opgeoogst, één bed (1,5 are), en ik weet niet meer hoeveel pallox of kilo’s dat zijn: aiaiai slechte punten!! Bij afloop van de dag kreeg Joes, die een veldrijder is, de opmerking van zijn moeder dat hij zelfs na het veldrijden nog niet zo modderig is…

Het is nu ver 8u ‘s avonds terwijl ik dit schrijf, dàt weerhoud Manuel er niet van om nog een halve pallox pastinaken te spoelen. Zo ‘n 150 kilo, schat ik. (Een pallox is een grote houten bak, trouwens).

Voor de rest, op het veld: het koude weer doet zijn werk voor onze zomergroentjes: courgettes komen aan hun eind, en tomaten en paprika’s zijn ook aan het minderen. De prei en de knolselder daarentegen staan prachtig, evenals de rapen, kolen, bladgroenten zoals kervel en winterpostelein. De pastinaken, aardappelen, wortelen en pompoenen wachten braaf op stock. De veldsla is volop bezig blad te ontwikkelen.

Lotte vertelde vorige week over Margriet die geïnsemineerd geweest is, vandaag was het Goedele haar beurt. Als het lukt en minstens één van de twee drachtig is, wordt stier Gabriel fiere papa! Over koetjes en kalfjes gesproken, we hebben deze middag Jozefien op ons bord gekregen, met sla en frietjes erbij. Godzijdank ben ik vegetarisch.
Ik kan nog veel meer vertellen, geloof mij, mijn hoofd puilt uit van alle nieuwe ervaringen die ik hier beleef, maar ik laat het hierbij. Ik heb tenslotte nog een heel jaar hier. Geniet van de groenten en fruit in jullie pakket, wees er dankbaar voor. Bio is zoveel gezonder dan gangbaar, al mag ik dat niet zeggen van de boerenbond.

Tot een volgend Akkerweetje!
Marie
PS: Anja en Wim, als jullie dit lezen, hallo!

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Kervel, Prei, Rode Biet, Snijselder, Rode spitskool, Wortelen oxhella van De Kollebloem (VROENTE)

Tussen pakket: Winterpostelein, Prei, Rode Biet, Snijselder, Rode spitskool, Wortelen oxhella van De Kollebloem (VROENTE), Andijvie, Daikon van De Zonnekouter (VROENTE)

Groot Pakket: Winterpostelein, Prei, Rode Biet, Rode spitskool, Wortelen oxhella van De Kollebloem (VROENTE), Andijvie en Daikon van De Zonnekouter (VROENTE), Bleekselder van Ourobouros (VROENTE)

Borstvoedingspakket: Pastinaak, Winterpostelein, Rode Biet, Wortelen oxhella van De Kollebloem (VROENTE), Andijvie en Spinazie van De Zonnekouter (VROENTE), Bleekselder van Ourobouros (VROENTE)

Gemengd pakket: Prei, Rode spitskool en Wortelen oxhella van De Kollebloem (VROENTE), appels en peren van Billens

Fruitpakket: Clementines en druiven italia van Biofresh, appels en peren van Billens

Recepten

Spitskoolrolletjes met couscous en citroen- tomatensaus (kookboek van eigen erf)
Ingrediënten: 1 grote spitskool, olijfolie, ½ lepel gemalen komijn, 2 eetlepels pijnboompitten, 1 teentje knoflook, 1 bos lente uitjes, 100gr kerstomaten, 1,5 groentenbouillonblokjes, 30gr rozijnen, 125gr couscous, 1 blik tomaten, ½ ,schil van een bio citroen.

Bereiding: Snij het kontje van de kool en haal de grote bladeren er af. Blancheer de bladeren 1 min in kokend water en laat uitlekken. Meet 125ml water af en hou over. Roerbak komijn, pitjes en knoflook op een matig vuur. Roer lente uitjes even mee als ook kerstomaten, 1tl suiker, 1 verkruimeld blokje bouillon, rozijnen, couscous en voeg tenslotte 125ml blanceervocht toe. Roer alles nog 2min door. Doe de tomaten met sap in een pak. Prak ze grof en voeg ½ tl suiker en half bouillonblokje toe, breng al roerend kort aan de kook. Roer citroenrasp er door. Verwarm de oven op 200 graden en snij de onderste harde stukken koolnerven weg. Maak rolletjes: schep een flinke lepel couscousmengeling op het koolblad, druk aan en rol het blad op. Vouw de zijkanten steeds naar binnen over de vulling heen. Zet de rolletjes vast met een cocktailprikker, leg ze naast elkaar in een lage ovenschaal en schenk er de tomatensaus over. Dek af met aluminium folie. De rolletjes zijn in 30min gaar. Besprenkel de rolletjes voor het serveren gul met extra olijfolie en peper. Eet met Turks brood en hummus.

Bladerdeegtaart met biet, prei en ei (verseoogst.nl.)
Ingrediënten: 1 pak bladerdeeg 2 gekookte bieten 1 prei 50 gram verse geitenkaas 1 eetlepel honing verse kruiden 2 eieren peper zout

Bereiding: Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de bieten in dunne plakjes en snijd de kruiden fijn. Snijd de prei in dunne ringen en was ze. Leg de plakjes bladerdeeg in een rechthoek op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de randjes over elkaar en druk aan, zodat het één geheel wordt. Snijd voorzichtig een rechthoek in het deeg, op ongeveer een centimeter van de rand. Let op: snijd niet helemaal door! Prik met een vork gaatjes in de binnenste rechthoek. Bak het bladerdeeg ca. 10 minuten in de voorverwarmde oven en haal de bodem er dan uit. Als het goed is zijn de randjes nu wat boller dan de binnenkant. Druk eventueel de binnenste rechthoek wat naar beneden als deze te veel omhoog is gekomen. Verdeel de bietplakjes, de preiringen en de verse kruiden over de taartbodem. Brokkel de geitenkaas erover en druppel er wat honing overheen. Breek de eieren boven de taart en strooi of maal er wat peper en zout over.
Zet nog 15 minuten terug in de oven, totdat het ei gaar is.