Gebruikerslogin

Akkerweetje 22/01/2019 - Kollebloem Dansfeest op 2 maart


Nieuws

Beste klanten

De Winter maakt ons stil, en raakt ons letterlijk en figuurlijk.  We kruipen dichter bij de kachel en gaan op zoek naar warmte, verdieping, gezelligheid binnen. Dieren hebben meer aandacht nodig, groenten staan als stokstijve plantjes eenzaam met hun gevoelige worteltjes in de grond. Ze vragen rust, om in hun eigen zijn te ademen en de winterkoude te trotsteren. De koeien ademen koude, grote wolken uit, de bomen staan als kale dansers in pauze.

De boeren lopen gekromd en trotseren de vrieskoude en verwarmen zich met drie – vierlagen warme wol, kopen nieuwe stevige botten met een dikkere zool omdat hun tenen niet zouden bevriezen. In het gras schitteren zilveren sterretjes en de volle maan verlicht heel ons erf.

En de werkzaamheden zetten zich voort, onze Kollebloem - gedachten blijven bewegen, van oud naar nieuw en terug. Van binnen naar buiten en omgekeerd. 

Er is deze dagen vooral  veel communicatie  met alle Vroenteboeren samen. Voor de afwerking van een nieuwe teeltplan, een groot  denkwerk omtrent eerlijke prijzen, economische rendabiliteit, volwaardige verkoop, kwaliteit en kwantiteit voor elk van de drie bedrijven, om een zo rijk mogelijk aanbod voor alle pakketten  te kunnen aanbieden.  Dat is een intensief winterwerk.

Ruben, Manuel en Arne onderzoeken zich te pletteren over hoe het komende groeijaar, rekening houdend met  de voorspelbare droge zomers, op een  verantwoorde  ecologisch manier voldoende regenwater  te kunnen opvangen. Alles wordt gewikt en gewogen,  offertes worden bevraagd en het onderzoek zet zich voort naar de best mogelijke betaalbare vorm op alle vlakken. 

Woensdag werd het driekoningenpreparaat geroerd, dat wordt  samengesteld met goud, mirre en wierook. We roeren dan in groep een vol uur en dan wordt het uitgestrooid langsheen de randen van onze velden. Een dankbaarheidspreparaat voor de geschenken die we ieder seizoen van de  levende bodem mogen ontvangen.

Donderdag vierden we de verjaardag Antoine, met lekkere taart en veel kaarsjes, gevolgd door een mooie collegiale toetsing, waar met grote aandacht de zoektocht van Shari werd beluisterd, omtrent de winkel. Hoe maken we onze klanten duidelijk waarvoor we gaan, wat  onderscheid ons als kleinschalig bedrijf,  verantwoord, met zoveel mogelijk Demeter producten, van eerlijke herkomst. We zoeken naar de beste kwaliteit, een juiste prijs zodanig dat onze klanten het verhaal, de visie waar wij voor gaan, begrijpen en net daarvoor naar onze  winkel komen.  Wij zijn dankbaar om Shari in onze winkel. Ze doet dat als de beste.

Lindsay hobbelt van het ene praktische organiseren naar het andere, workshops plannen, ons jaarlijks dansfeest enz.  ik kan me geen Kollebloem meer inbeelden zonder haar vrouwelijke zorgen voor zoveel grote en kleine dingen.

En vrijdag genoten we zo samen van een spannende film van Fernandelle in de yurt,  smullend van zoute en zoete popcorn, gezellig bij de kachel, onder een dekentje op een warm kussentje,  het was zo zalig! Echt chapeau voor dit initiatief van onze jonge krachten, voor herhaling vast te pakken. 

En zo voeden we ons in dit uiterlijk verkild seizoen,  door geestelijk hart - gedragen werk met elkaar.  Winterkoning is wakker, en leert ons dat de kracht en eenvoud van de natuur  onschatbaar is.

Leen

Aankondigingen

Kollebloemfuif: Op 2 maart gooien we opnieuw de beentjes los! Place to be: Wattenfabriek Herzele. Info en kaartenverkoop starten nu: https://www.kollebloem.be/agenda/2019/dansfeest-2019

Lezing ‘Boeren voor de toekomst’: 28/3 De werf Aalst, 2/05 De Krook in Gent, 9/05 De bib in Zottegem. Koen Dhoore, lesgever bij bio opleidingscentrum Landwijzer neemt jullie mee in een mogelijk toekomstverhaal voor een voedende landbouw voor iedereen. De Kollebloem boeren staan bij met praktijkervaringen. Meer info via Lindsay@kollebloem.be

Kollebloem boek: Vanaf nu te verkrijgen via: https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/het-kollebloem-boek Of via mail naar lindsay@kollebloem.be

Bio Rundsvlees: Er zijn nog een aantal pakketten bio rundsvlees te verkrijgen. Pakketten van 5kg aan 72,5 euro , bestellen via: https://www.kollebloem.be/bestelformulier-vlees 

Zomerkamp: Ook dit jaar kan jouw kroost van het echte leven op de boerderij proeven. Onze zomerkampjes gaan door van 8-12 juli en 12-16 augustus. Inschrijven kan vanaf nu via deze link: https://www.kollebloem.be//inschrijving-boerderijkamp 

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Cavolo nero (palmkool) en Veldsla (serre) van De Kollebloem (VROENTE), Prei en Wortelen van Bio Brugs Ommeland, Groene Selder van Biofresh

Tussen pakket:  Cavolo nero (palmkool) en Veldsla (serre) van De Kollebloem (VROENTE), Pastinaak van De Wassende Maan, Prei en Wortelen van Bio Brugs Ommeland, Courgette (serre)  en Groene Selder van Biofresh

Groot Pakket: Rammenas en Veldsla (serre) van De Kollebloem (VROENTE), Pastinaak van De Wassende Maan, Wortelen  en Prei van Bio Brugs Ommeland, Courgette (serre) en Groene Selder van Biofresh

Borstvoedingspakket:  Veldsla (serre) van De Kollebloem (VROENTE), Pastinaak van De Wassende Maan, Prei en Wortelen van Bio Brugs Ommeland, Courgette (serre), Groene Selder en Knolvenkel (kg) van Biofresh

Gemengd pakket:  Veldsla (serre) van De Kollebloem (VROENTE), appels en peren van Billens, Prei en Wortelen van Bio Brugs Ommeland 

Fruitpakket:  appels en peren van Billens, avocado, bananen en sinaasappels van Biofresh

Recepten

Palmkoolchips (De Groene Meisjes)

Ingrediënten:  Zoveel palmkool als je wilt, een scheutje olijfolie (gebruik niet teveel, dat is echt niet nodig), een scheutje sojasaus (geldt hetzelfde voor), sesamzaadjes

Bereiding: Verwarm je oven voor op 190 graden, was palmkool en scheur de blaadjes van de stengels. Laat goed drogen. Rooster ondertussen wat sesamzaadjes in een koekenpannetje op een laag vuurtje. Meng in een kom de olijfolie, sojasaus en sesamzaadjes. Leg de palmkoolblaadjes in de kom en hussel goed door. Zorg dat alle blaadjes in aanraking zijn geweest met de ‘dressing.’ Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de blaadjes. Schuif de palmkool voor ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven. Houd de oven goed in de gaten : de chips mag niet aanbranden en hoort lekker ‘crunchy’ te zijn als je de bakplaat uit de oven haalt.

Tip: varieer met kruiden. Denk bijvoorbeeld aan Italiaanse kruiden of Thaise kruiden. Bepaal wel of je dan wel of geen sojasaus wilt toeven – sojasaus maakt de chips vrij zout en geeft het een beetje een ‘Aziatische bite.’

Mexicaanse Palmkoolsalade (De Groene Meisjes)

Ingrediënten: 3 medium zoete aardappels, 2 eetlepels olie, 1/2 theelepel (gerookt) paprikapoeder. Dressing:

2 avocado’s, sap van 2 limoenen, 1 flinke hand verse koriander, snuf cayennepeper, snuf zwarte peper, snuf zout

1/2 theelepel komijnpoeder, 1/4 theelepel knoflookpoeder, 1 eetlepel olijfolie, optioneel, 6-7 grote stengels palmkool, sap van 1/2 grote citroen, 1 blik zwarte bonen, uitgelekt, handje pompoenpitten

Bereiding: Verwarm de oven voor op 220 graden, Snijd de zoete aardappels in blokjes en leg ze op een bakplaat of ovenrooster bekleed met bakpapier. Besprenkel de blokjes met de olie en het paprikapoeder. Zet 20-25 minuten in de oven. Scheur de palmkool van de stengels en snijd in kleine stukjes. Doe de kool is een grote schaal en besprenkel met het citroensap. ‘Masseer’ de palmkool met het sap. Kneed de kool stevig, dan blijft de palmkool niet zo taai. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een keukenmachine of stevige blender en mix tot een romige saus. Voeg de zoete aardappelblokjes toe samen met de zwarte bonen toe aan de palmkool. Schenk de avocadosaus erover en serveer met de pompoenpitten.