Gebruikerslogin

Akkerweetje 21/5- Drie soorten tomaten in de serre

TIp: Vijf variëteiten kerstomaten in de serre! Trixie, goldiana, black cherry, zucker traube en Lotte :-).


Dat zal smaken deze zomer in ons pakket!


Nieuws

Hallo iedereen,

Ik heb een zeer mooie week gehad. Al mijn plantjes steken in de grond.
En ik ben er zeker van dat ze het goed zullen doen!

Om dit alles te doen heb ik hulp gekregen van Stephanie. Zij komt mij drie dagen per week bijstaan in alles wat ik hier doe. Een toffe madam, en eentje met groene vingers.

Bij de boeren en boerinnen loopt het ook allemaal vlotjes. Al de tomaten zijn ingeplant. De tunnels staan klaar voor nieuwe groentjes, die worden één dezer dagen ingeplant. Tussendoor wordt er veel geschoffeld.

Vandaag kwamen er twee meisjes van de Steinerschool van Lier aan op de boerderij. Zij doen hier enkele dagen stage. Het is een jaarlijkse traditie geworden om scholieren te ontvangen en wegwijs te maken op de boerderij.

Leen en Antoine zijn een weekje met verlof. Dat hebben ze zeker verdiend.

Alles loopt hier goed. De stemming en de goesting bruisen hier volop.
Het gaat ons goed hier op de Kollebloem!

Groene groetjes,
Raymond

Aankondigingen

Workshop biografiek: Ik- In mijn seizoenen. Creatieve introductie met biografiek door Leen in de yurt van de Kollebloem. 15 juni  – 21 september – 14 december 2019 –  14 maart 2020    - telkens van 9.30 tot 16.30 uur. Je kan inschrijven per workshop, of meteen voor de 4 verspreid over een heel jaar. Meer info via: https://www.kollebloem.be/agenda/2019/workshop-biografiek

Gastentafels: Laat je verwennen door de kookkunsten van biokokin Leen in het gezellige kader van De Kollebloem. Maaltijden zijn vegetarisch en worden met liefde klaargemaakt met producten van eigen boerderij of van bio boeren uit de omgeving. Reserveer snel je plaatsje aan onze gezellige tafel op 29 juni. Meer info via: https://www.kollebloem.be/hoevetoerisme/gastentafels-op-de-kollebloem

Zomerkamp: Ook dit jaar kan jouw kroost van het echte leven op de boerderij proeven. Onze zomerkampjes gaan door van 8-12 juli en 12-16 augustus. Inschrijven kan vanaf nu via deze link: https://www.kollebloem.be//inschrijving-boerderijkamp

Kollebloem boek: Vanaf nu te verkrijgen via: https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/het-kollebloem-boek

Bio Rundsvlees: Onze pakketten zijn allemaal de deur uit. Wel hebben we nog bio gehakt aan 14,5 euro/kg.

Courgette curry: Onze zelf ingemaakte courgetten curry potten vliegen de deur uit. Wil je er nog graag een paar? 3,6euro per pot, koop je er 2, dan krijg je de 3e gratis! Haast je naar de winkel, Shari helpt je verder.

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Eikebladsla groen, Rucola van De Kollebloem (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, Bleekselder en Chinese kool van Groenlof

Tussen pakket: Mosterdblad blond en Stengelui van De Kollebloem (VROENTE), Eikebladsla rood van De Zonnekouter (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, tomaten tros van Bio Brugs Ommeland, Chinese kool en Bleekselder van Groenlof

Groot Pakket: Mosterdblad blond en Stengelui van De Kollebloem (VROENTE), Eikebladsla rood van De Zonnekouter (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, tomaten tros van Bio Brugs Ommeland, Chinese kool en Bleekselder van Groenlof

Borstvoedingspakket: Mosterdblad blond van De Kollebloem (VROENTE), Eikebladsla rood van De Zonnekouter (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, Courgetten Groen van Bio Brugs Ommeland, tomaten tros van Bio Brugs Ommeland, Bleekselder en Koriander van Groenlof

Gemengd pakket: Eikebladsla rood van De Zonnekouter (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, Bleekselder van Groenlof, appels topaz en sinaas gewoon van Biofresh

Fruitpakket: Aardbeien 250 gr van Daniël Vandevoorde, appels, kiwi, sinaas en bosbessen van Biofresh

Recepten

Kruidige bleekselder met tomaat uit de oven (solo.be)

Ingrediënten: 1 bleekselder, 2 grote tomaten, 1/2 (of kleine) citroen, 1 el olijfolie, 1 afgestreken kl oregano, 1/2 kl gedroogde of enkele blaadjes verse basilicum, (kruiden)zout, peper

Bereiding: Maak de groenten schoon. Snij de selder (met blad) in dunne reepjes en stoom beetgaar. Ontvel de tomaten en snij in plakjes. Schep de selder in een ovenschaal en beleg met plakjes tomaat. Meng olijflolie, citroensap en kruiden. Schenk dit mengsel over de groenten. Plaats ca. '15 in een voorverwarmde oven (200°C).

Pittige curry met witlof (De hippe vegetariër)

Ingrediënten: 125 Ghee of geklaarde boter, 200 g ui, gesnipperd, 20 g knoflook, fijngehakt, 50 g verse gember, fijngehakt, 15 g masala mix (recept vind je in het groene kader), 500 ml dikke volvette yoghurt, 200 ml groentebouillon of water, 25 g rozijnen, 6 stronkjes witlof, over de lengte gehalveerd. Tip: deze curry is lekker met rijst erbij.

Bereiding: Verwarm de Ghee en voeg de gesneden uien toe. Bak op een matig vuur gedurende 10 minuten of totdat de uien transparant worden. Zet het vuur laag en blijf bakken tot de uien lichtbruin zijn. Roer continu. Haal de pan van het vuur en zeef de inhoud. Vang de ghee of boter die eruit lekt op. Bak in de opgevangen ghee of boter de knoflook en gember kort en voeg de masala kruidenmix toe. Bak ± 10 seconden mee en voeg dan de yoghurt en bouillon (of water) toe. Breng aan de kook en roer even goed door. De yoghurt schift en wordt korrelig, maar dat hoort zo. Doe de witlof bij de curry in de pan en druk goed aan zodat alles een beetje onder staat. Laat op laag vuur ± 25 minuten sudderen met een deksel op de pan tot de witlof zacht en gaar is. Breng het gerecht eventueel op smaak met wat zout. Leg de stronkjes daarna weer terug. Voeg de gemalen uien toe, sluit de pan af met een deksel en kook op laag vuur gedurende 5 minuten of tot de Ghee (of boter) scheidt van de jus.