Gebruikerslogin

Akkerweetje 21/07/2020 - Vakantieliteratuur in de webshop

Op zoek naar vakantieliteratuur?

Hier een greep uit ons boekenaanbod van de Webshop.

  

 

 


NIEUWS

Beste klanten,

het is een bijzonder aangename zomer als boer om te werken op de velden van De Kollebloem.

Deze keer een zomer zonder hittegolf en tropische temperaturen en met nu en dan de nodige regen. De teelten staan er dan ook zeer mooi bij.

Momenteel is er nog wel wat aandacht nodig in de onkruidbeheersing. Ik kijk al uit naar de oogstperiode van september en oktober waarbij ik nu al weet dat de bewaarruimtes goed gevuld zullen geraken. Wij zijn dan ook van plan ergens in oktober terug een oogstdag te organiseren. Dan kunnen jullie mee helpen oogsten en genieten van de kracht van onze bodem.

In de serres zijn we sinds een week begonnen met de oogst van de eerste aubergines, paprikas en kerstomaten. Die nog wel een lange tijd heel wat vruchten zullen blijven dragen.

Groetjes,

Manuel.

Deze week in jullie pakket

Klein pakket:  sla, Bloemkool van De Kollebloem (VROENTE), Wortel Bussel van De Zonnekouter (VROENTE), chicorei catalogna van Ourobouros (VROENTE), Rucola van Groenlof

Tussen pakket:  sla, Princesseboontjes, Courgette (serre) van De Kollebloem (VROENTE), Wortel Bussel, Komkommer (Lang) van De Zonnekouter (VROENTE), chicorei catalogna van Ourobouros (VROENTE), Rucola van Groenlof

Groot Pakket:  sla, Courgette (serre) van De Kollebloem (VROENTE), Bloemkool Niemegeers, Wortel Bussel, Komkommer (Lang) van De Zonnekouter (VROENTE), chicorei catalogna van Ourobouros (VROENTE), Rucola van Groenlof, Princesseboontjes van Sinature

Borstvoedingspakket:  sla, Courgette van De Kollebloem (VROENTE), Wortel Bussel, Komkommer (Lang) van De Zonnekouter (VROENTE), Rucola van Groenlof, Princesseboontjes, Tomaat van Sinature

Gemengd pakket:  sla van De Kollebloem (VROENTE), Bloemkool van Niemegeers, Wortel Bussel van De Zonnekouter (VROENTE), pruimen van Pajottenlander, banaan van Sinature

Fruitpakket:  Rabarber van De Kollebloem (VROENTE), rode bessen van Daniël Vandevoorde, bananen, appels van Sinature

Recepten

Catalogna met citroen (Ourobouros)

Ingrediënten: 800g catalogna, 6 eetlepels extra vergine olijfolie, sap van 1 citroen, peper en zout naar smaak

Bereiding: een heel eenvoudig recept waarbij citroensap als smaakversterker werkt. In het zuiden worden gerechten vaak met citroensap in plaats van azijn aangezuurd. Als groenten vers zijn, van uitstekende kwaliteit en goed gekookt, hebben ze verder weinig nodig om hun heerlijke smaak te accentueren. Kook de catalogna in ruim kokend water met zout tot de gewenste knapperigheid (proef een stukje). Laat goed uitlekken maar knijp het blad niet uit. Maak vinaigrette van de olie, citroensap en peper en zout. U kunt spinazie, warmoesblad, bloemkool, sperziebonen en verschillende andere groentesoorten op dezelfde wijze serveren.

Geroosterde bloemkool (lekkervanbijons.be)

Bloemkool roosteren brengt de rijkelijke smaak van bloemkool ten volle naar boven. Bovendien is het poepsimpel! Snijd de bloemkool in kleine roosjes en leg ze op een ovenschaal met bakpapier. Zorg ervoor dat de roosjes niet op elkaar liggen. Zo worden ze het krokantst. Besprenkel met kruiden (topcombo’s: venkelzaad, mosterdzaad, look, curry…) en olie. Zet 35 minuten in de oven op 180 graden,. 

Bloemkoolbalderen (Zero Waste Cooking)

Ingredienten: 4 bloemkoolbladeren, 2 eetlepels arachideolie, 1 ui, 1 bio sinaasappel, 2 cm gember, 30g suiker, 2 eetl wijnazijn, peper, zout 

Bereiding: Haal de dikke nerf uit de bloemkoolbladeren. Snijd de bladeren en nerven in fijne reepjes. Blancheer ze 5 minuten in licht gezouten water. Giet af en spoel met koud water. Snipper de ui fijn. Rasp de zeste van de sinaasappel en pers ze uit. Schil en rasp de gember. Stoof de ui aan in de olie. Voeg er de sinaasappelzeste, sinaasappelsap, gember, suiker en azijn aan toe. Laat even doorkoken. Breng op smaak met peper en zout. Giet deze saus op de koude bloemkoolbladeren en -nerven en laat minstens 1 uur trekken.