Gebruikerslogin

Akkerweetje 21/01/2020 - De Kollebloem op Instagram

Vorige maand daagde De Zonnekouter ons uit: om ter meeste instagram volgers. Zoiets moet je maar 1 keer zeggen tegen ons :)
Na twee welgemikte posts hadden we hen vorige week ingehaald. Maar zoals dat gaat: ondertussen zijn zij weer een stapje verder (ze hadden er wel 3 posts voor nodig).

Dit heeft een prachtig bij-effect: alsmaar meer mensen vinden zo de weg naar onze biodynamische boerderijen.
Daarom gaan we nog een stapje verder: tegen de zomer willen we 1000 instagram volgers.

Doe je mee? Volg ons op https://www.instagram.com/kollebloem/
(@zonnekouter: de laatste trakteert ;))


NIEUWS

Beste klanten,

met de zachte winter achter ons, blikken we vooruit op het ontluiken van de prille lente.

De Zingemse haan kraait het kiemende voorjaar tegemoet. Het teeltplan is alvast opgemaakt en het zaad en plantgoed is besteld.

Eerst nog wat winter klussen zoals hagen scheren, wilgen knotten en de laatste bewaargroenten marktklaar maken.

Weldra bereiden we onze serres voor op de eerste voorjaarsteelten.
Daarbij gaan we de composthoop die werd opgesteld door een aantal Kollebloem sympathisanten onder begeleiding van Antoine benutten als bemesting van onze serres.

Dat wordt genieten en uitkijken naar de eerste oogsten van 2020.

Smakelijk.

Groetjes,

Manuel

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: veldsla van De Kollebloem (VROENTE), daikon van De Zonnekouter (VROENTE), pijpajuin, wortel kleurmix van Groenlof, witlof van Vanderhauwert, rode kool van Bio Brugs Ommeland
Tussen pakket: veldsla van De Kollebloem (VROENTE), daikon van De Zonnekouter (VROENTE), pijpajuin, wortel kleurmix, radicchio (roodlof) van Groenlof, witlof van Vanderhauwert, pompoen groen van De Wassende Maan, champignon kastanje van Bio Brugs Ommeland
Groot Pakket: veldsla van De Kollebloem (VROENTE), daikon van De Zonnekouter (VROENTE), pijpajuin, wortel kleurmix, radicchio (roodlof) van Groenlof, witlof van Vanderhauwert, pompoen groen van De Wassende Maan, champignon kastanje van Bio Brugs Ommeland
Borstvoedingspakket: veldsla van De Kollebloem (VROENTE), daikon van De Zonnekouter (VROENTE), wortel kleurmix, radicchio (roodlof) van Groenlof, witlof van Vanderhauwert, pompoen groen van De Wassende Maan, suikermais van Biofresh
Gemengd pakket: veldsla van De Kollebloem (VROENTE), witlof van Vanderhauwert, pompoen groen van De Wassende Maan, appels, peren van Billens
Fruitpakket:  appels, peren van Billens,, avocado, banaan, clementine van Biofresh

Recepten

Veldsla-rode bieten salade met feta
Ingrediënten:  15 cl rode wijnazijn, 2 eetlepels roze peper, 1 kg rode biet, 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel honing, olijfolie, 6 kardemompeultjes, peper, zout, veldsla, 3 eetlepels ongeroosterde cashewnoten, 1 sjalot (of wat rode ui), 400 g feta
Bereiding: Was de rode bieten onder stromend water en kook ze samen met de rode wijnazijn. Kneus de droge roze peper in een vijzel. Laat 45 minuten garen op een matig vuur (de gaartijd is afhankelijk van de grootte van de bietjes.)
Vinaigrette: Neem een mengschaal en doe er de mosterd in, samen met de honing. Kneus de kardemompeultjes en haal er de zwarte zaadjes uit. Doe de kardemomzaadjes in de vijzel en stamp ze fijn. Voeg de kruiden toe aan de vinaigrette. Bind de vinaigrette met olijfolie. Schenk de olie erbij terwijl je stevig roert met een garde. Kruid de vinaigrette met wat peper van de molen en een snuifje zout.
Salade: Rooster de cashewnoten in een hete pan (dit gaat snel, zorg dat ze niet zwart worden). Spoel de veldsla onder koud stromend water. Laat de sla uitlekken en pluk de blaadjes los. Snij de sjalot (of wat rode ui) in ultrafijne (halve) ringen. Schil de gare rode bieten. Snij de bieten vervolgens in partjes en laat ze verder afkoelen. Snij de fetakaas in kubusjes (ong. 100 g per persoon). Doe de geroosterde cashewnoten in de vijzel en stamp ze in grove stukken. Leg op elk bord een flinke portie veldsla, met daartussen partjes rode biet. Strooi er wat fijne ringen sjalot over en schik er de stukjes feta op. Strooi ook wat van de cashewnoten over de sla en werk af met een flinke lepel vinaigrette.

Aardappelgratin met wortel en witloof (lekker van bij ons)
Ingrediënten: 2 stronkjes witloof, 400 g vastkokende aardappelen, 1 teentje knoook, 400 g wortelen, 60 g geraspte kaas, 250 ml room, 250 ml melk, 2 el mosterd, 3 el gehakte peterselie, peper en zout, 4 kleine ovenschoteltjes
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappelen en maak de wortelen schoon. Snijd ze in
gelijke jne plakjes. Snipper het witloof jn. Wrijf 4 individuele ovenschoteltjes eerst met een teentje knoflook
en daarna met boter in. Leg afwisselend witloof, wortel en aardappelplakjes als dakpannetjes in de schotels. Meng de room met de melk, mosterd en peterselie breng op smaak met peper en zout. Giet het mengsel over de plakjes. Strooi er de geraspte kaas over en gratineer gedurende 30 à 35 minuten in de oven, hetelucht.