Gebruikerslogin

Akkerweetje 20-02-2018 - Wijndegustatie - Bloemen voor vrije grond

Wijndegustatie 10 maart 10u-14u

In onze wijnkast is een plekje vrij voor 2 nieuwe soorten.
We vragen graag aan jou als klant om mee te proeven en selecteren.
Paul Cooreman van wijnhuis Les Verres Bavards zorgt voor deskundig advies.

Graag een mailtje naar shari@kollebloem.be als je komt.
https://www.kollebloem.be/agenda/2018/wijn-degustatie


Nieuws

Beste allemaal,

ik zou het vandaag willen hebben over de laurier of beter gezegd de Laurus nobilis. De Romeinen kroonden het hoofd van de overwinnaar keizer, soldaat, atleet of dichter met een krans van gevlochten laurier. Zo’n krans heette laurierkrans. Tijdens de grote pestepidemie in de Middeleeuwen strooiden de mensen laurier rond hun huizen om zich tegen de vreselijke ziekte te beschermen.

Sinds de 16de eeuw prijkt de laurier, die men in iedere gewenste vorm kan snoeien in tuinen en perken. Tegenwoordig is het erg in de mode om een bolvormige laurierstruik bij de ingang van tuinen en patio’s te zetten. Laurier is wintergroen. Hij houdt van de Zuid-Europese zon en staat het liefst in voedselrijke grond.

Ik ga proberen om iedere maand iets te schrijven over kruid of bloemen. Ik krijg daar wel de hulp van mijn kruiden en plantengids bij.

Groene groejtes,

Raymond.

–-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vanaf deze week zijn de bloemenzaden van Raymond weer te koop in de Gentse Lousbergmarkt. Ook hier in onze hoevewinkel kan je die vinden. De bloementuin is een paar jaar geleden opgestart als project van een stagiaire en nadien verdergezet door Raymond, met hulp van Antoine en de zorggasten op De Kollebloem. Gaandeweg heeft Raymond deze tuin uitgebreid met nieuwe soorten en uiteindelijk is hij ook begonnen met het oogsten van de zaden.

Onze bloementuin is een van de mooiste plekjes op de boerderij en voor veel bezoekers het eerste wat ze zien als ze hier aankomen. Ik zeg vaak dat onze zorggasten de meeste complimenten krijgen voor hun werk. De boerderij zorgt voor hen, en zij verzorgen onze boerderij.

Klanten wilden diezelfde bloemen in hun tuin en sinds 2015 zijn we gestart met de verkoop van de bloemenzaden. De opbrengst daarvan gaat naar het vrijkopen van onze landbouwgrond, zodat die gevrijwaard kan blijven als biologische grond voor toekomstige generaties boeren en boerinnen.

Meer info zie: www.kollebloem.be/land-in-zicht

Aankondigingen

10 maart : Wijndegustatie: We willen ons aanbod van bio wijnen uitbreiden en vragen jouw hulp om mee te kiezen. Van 10 tot 14u kan je proeven en selecteren onder begeleiding van Paul Cooreman (wijnhuis Les Verres Bavard). https://www.kollebloem.be/agenda/2018/wijn-degustatie 

4 april: D a n s f e e s t ! In de Wattenfabriek. Met live B l o o m o n t h e r o c k s (Ierse folk met Patrick Gaublomme), DJ Nicky (onze vaste DJ), Manuel (live) en Bio snacks (frivool & tasty). We zoeken nog vrijwilligers om te helpen. Mail naar ruben@kollebloem.be!

Boerderijkampen : Onze gebreveteerde begeleiders Rebecca en Nathalie ontvangen de kinderen (6-12 jaar) dit jaar in augustus.

Boerderijkamp 1: 6-10 augustus: https://www.kollebloem.be/agenda/2018/boerderijkamp-2018-1

Boerderijkamp 2: 13-17 augustus: https://www.kollebloem.be/agenda/2018/boerderijkamp-2018-2

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Winterpostelein van De Kollebloem (VROENTE), Schorseneren van De Zonnekouter (VROENTE), Pastinaak, Rode Kool van De Wassende Maan, Wortelen van Livinushof, Knolvenkel (kg) van Biofresh

Tussen pakket: Rammenas van De Kollebloem (VROENTE), Schorseneren van De Zonnekouter (VROENTE), Pastinaak, Rode Kool van De Wassende Maan, Wortelen, Ajuin Rood van Livinushof, oesterzwam van Bio Brugs Ommeland, appels topaz van Warmonderhof

Groot Pakket: Rammenas van De Kollebloem (VROENTE), Schorseneren van De Zonnekouter (VROENTE), Pastinaak, Rode Kool van De Wassende Maan, Wortelen, Ajuin Rood van Livinushof, oesterzwam van Bio Brugs Ommeland, appels topaz van Warmonderhof

Borstvoedingspakket: Rammenas, Winterpostelein van De Kollebloem (VROENTE), Pastinaak van De Wassende Maan, Wortelen van Livinushof, oesterzwam van Bio Brugs Ommeland, Paprika Rood, Knolvenkel (kg) van Biofresh

Gemengd pakket: Rammenas van De Kollebloem (VROENTE), Rode Kool van De Wassende Maan, Wortelen van Livinushof, appels topaz van Warmonderhof, bananen van Biofresh

Fruitpakket: appels topaz van Warmonderhof, bananen, kiwi, sinaas gewoon van Biofresh

Aardappelpakket: 13/03/2018

Recepten

Schorseneren-worteltaart (De Wassende Maan)

Ingrediënten
voor het deeg: 200 gr tarwebloem, 1 ei, 80 gr koude boter, 3 el koud water, 
voor de vulling: 250 gr schorseneren, 150 gr wortelen, 1 ui, 50 gr gemalen gruyère, 4 el tarwebloem, 3 el boter, 3 dl melk, olijfolie, marjolein, groentebouillonblokje, muskaatnoot, peper & zout

Bereiding:
Doe de bloem in een kom met wat zout, snij de boter in kleine stukjes en knijp die door het deeg. Voeg het ei en het water toe. Meng alles snel tot een samenhangend deeg. Rol het tot een bal, verpak het in plasticfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast. Snij de schorseneren in stukjes en de wortels in schijfjes. Snipper de ui. Verwarm een eetlepel olijfolie en laat de ui daarin fruiten, samen met 1/2 tl marjolein. Los 1/2 blokje groentebouillon op in 1/2 kop heet water. Voeg de groenten en de bouillon bij de ui en laat zachtjes gaarstoven. Maak intussen een dikke béchamelsaus: smelt de boter, voeg de bloem toe en laat even verwarmen. Voeg al roerend de melk toe.

Laat de saus 5' doorkoken en breng ze op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm lichtjes in met olie. Bestuif het werkvlak en de deegrol met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van circa 3 mm dik en bekleed de vorm ermee. Prik met een vork gaatjes in het deeg om blaasvorming te voorkomen. Schep de groenten in de taart, overgiet met de saus en bestrooi met de gruyère. Schuif de taart in de oven en laat ze goudkleurig gaar bakken in 30 à 35'. Ontvorm de taart op een serveerschotel en dien meteen op.