Gebruikerslogin

Akkerweetje 19/11/2019: Bio cadeautips!

De cadeautjes periode komt er weer aan. Op zoek naar een eerlijk, lekker of inspirerend cadeau?

Wij voorzien weer heerlijke cadeaumanden vol lekkers uit onze hoevewinkel vanaf 25 euro

https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/cadeaumand

Ook ons Kollebloem boek is een tip waard. Het boek is een biografie, niet van de oprichters, maar van het wonderlijke levende wezen dat deze boerderij is.

https://www.kollebloem.be/boek


NIEUWS

Hallo,

Ik ben Koen en ik ben seizoensarbeider op de Kollebloem.

Zo begon het akkerweetje vorige week. Ook deze week is deze introductie correct, maar het betreft hier een andere Koen.

Deze Koen is leerkracht in het buitengewoon secundair onderwijs. 

Sinds mei kwam ik één keer per week (en soms wat meer in de vakanties) helpen op de Kollebloem.

Elke keer opnieuw liet ik de drukte van de stad en de drukte die een grote school met zich meebrengt achter. Ik ruilde het klaslokaal voor de weidsheid van de akkers. Op de Kollebloem kwam ik tot rust en kon ik mijn voorraad geduld en goesting weer aanvullen. 

Het was mijn allereerste seizoen en ik heb enorm veel bijgeleerd, vele kleine belevenissen gehad en vele momenten van verwondering en bewondering meegemaakt. Het fysiek zware werk, in combinatie met de buitenlucht en een toegewijd en plezant team, het was echt genieten.

Dit akkerweetje is mijn laatste wapenfeit van mijn allereerste seizoen als (hulp)boer. De natuur gaat op een trager tempo leven en ik doe mee. Ik kijk er naar uit om er terug tegen aan te gaan onder een stralende lentezon (of onder een stevige bui, ook goed!). 

En de echte boeren? Die boeren voort. Ik zal aan hen denken wanneer het buiten vriest of sneeuwt, maar ik zal ook aan hen denken wanneer de winterzon straalt.

Ik zal mijn wekelijkse therapie missen.

Geniet van de lekkere groenten, bereid ze met liefde, zo zijn ze ook gekweekt!

Vele groeten,

Koen

Deze week in jullie pakket

Klein pakket:  Aardpeer Rood, Kervel, Prei, Veldsla (serre) van De Kollebloem (VROENTE), Andijvie van De Zonnekouter (VROENTE)

Tussen pakket:  Prei, Veldsla (serre), Aardpeer Rood, Rode Biet van De Kollebloem (VROENTE), Andijvie, Warmoes Wit van De Zonnekouter (VROENTE), Bloemkool van Ourobouros (VROENTE)

Groot Pakket:  Prei, Veldsla (serre), Aardpeer Rood, Savooi Kool van De Kollebloem (VROENTE), Andijvie, Warmoes Wit van De Zonnekouter (VROENTE), Bloemkool van Ourobouros (VROENTE)

Borstvoedingspakket:  Veldsla (serre), Winterpostelein, Rode Biet van De Kollebloem (VROENTE), Roodlof rond, Warmoes Wit van De Zonnekouter (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, Wortelen, Pastinaak van Biofresh

Gemengd pakket: Prei, Veldsla (serre) van De Kollebloem (VROENTE), Bloemkool van Ourobouros (VROENTE), peren, appels van Billens

Fruitpakket: appels en peren van Billens, Kaki, pompelmoes roze van Biofresh 

Recepten

Gratin van aardpeer en aardappel (recept van Kevin Storms, uit ons Kollebloem boek)
Voor 4 personen - Bereidingstijd: 1u 

Ingrediënten:  300 g aardpeer, goed gewassen en in dunne plakjes gesneden (4mm), 300 g vastkokende aardappel, in dunne plakjes gesneden (kies bij voorkeur een vastkokend bio-ras), 1 teentje look, gepeld & doormidden gesneden, 250 ml havermelk, 1 tl arrowroot of maizena, optioneel: 1 el gistvlokken, olijfolie, pezo, Provençaalse kruiden

Bereiding:  Verwarm de oven voor op 180°C. Wrijf een kleine hoeveelheid olijfolie in een ovenschaal met het doorgesneden teentje look -  schik de schijfjes aardappel en aardpeer afwisselend in de schaal tot ongeveer 3 cm hoogte - kruid tussen de laagjes met peper, zout en Provençaalse kruiden - los de arrowroot op in de havermelk, mix er eventueel de gistvlokken door en giet dit mengsel over de aardappelen - plaats in een voorverwarmde en bak ongeveer 25' of tot dat de groenten beetgaar zijn. Aardperen zijn in het seizoen een heerlijke groente met schitterende smaak en textuur; soms kan de smaak wat overheersend zijn en ook de vertering is niet voor iedereen even gemakkelijk. Vandaar dat ik ze hier meng met aardappel, wat het een gebalanceerd gerecht maakt.

Tip: zorg ervoor dat de aardperen mooi stevig zijn en wit van kleur vanbinnen.

Geroosterde bloemkool

Snijd de bloemkool in kleine roosjes en leg ze op een ovenschaal met bakpapier. Zorg ervoor dat de roosjes niet op elkaar liggen. Zo worden ze het krokantst. Besprenkel met kruiden (topcombo’s: venkelzaad, mosterdzaad, look, curry…) en olie. Zet 35 minuten in de oven.

Bloemkoolrijst met zonnebloempitten en gegrilde pompoen

Ingrediënten: 1 bloemkool, rasp en sap van 1 citroen, 100 ml olijfolie, fleur de sel, peper uit de molen, 100 g pijnboompitten, 100 g zonnebloempitjes, 600 g pompoen, 3 el ahornsiroop, 1 el gehakte gekonfijte gember, 2 el olie

Bereiding: Verhit de olijfolie en bak er de pijnboompitten goudbruin in. Laat uitlekken op keukenpapier. Hak de bloemkool tot fijne korreltjes in een blender of hakmolentje. Het eindresultaat moet wat weg hebben van de structuur van rijst of couscous. Meng met het sap en rasp van de citroen, pijnboompiten en de zonnebloempitjes. Breng op smaak met fleur de sel en peper, schenk er wat extra olijfolie over. Laat ten minste 1 uur marineren in de koelkast. Snijd de pompoen in grove stukken. Wentel ze door wat olie en grill ze in een grillpan. Doe de gegrilde pompoen in een ovenschotel, schenk er de ahornsiroop en gember over, laat 20 minuten in de oven garen tot de pompoen zacht is. Serveer de pompoen met de bloemkoolrijst.