Gebruikerslogin

Akkerweetje 18/12/20108- Fijne feestdagen!


Nieuws

Beste mensen, oftewel kollebloemen,

Want zo zou ik jullie wel willen noemen,
Kollebloemen die iedere week, de seizoenen rond iets lekkers maken van onze groentjes.
Dankjewel daarvoor.

Het einde van dit jaar nadert,
Het laatste akkerweetje, binnen 2 weken zijn we terug hoor!
Beginnen we weer helemaal opnieuw.
Maar toch even, heel even stilstaan.
Een jaar voor vol gebeurtenissen, spannende momenten ,
soms intense en soms fysiek zware momenten, want die zijn er ook!
Het is leuk om soms eens terug te blikken. Herinneringen die je meedraagt naar volgend jaar.

Het volgende kan je lezen van traag naar snel in de lente, tot chaotisch/druk  in de zomer/herfst, om dan plots stil te staan in de winter!
Het prille begin van het jaar,
Voorbereidingen om het seizoen goed te starten ,
Wachten om het veld op te kunnen.
Alles wordt langzaam wakker,
De eerste plantjes en zaden die moeizaam de ontwakende grond ingaan.
De prille lente, het ritme dat plots een versnelling hoger gaat.
Alles groeit..
Het veld dat langzaam maar zeker gevuld geraakt.
De eerste dans van de koeien op de weide.
Dan de zomer die hard toeslaat en een droogte met zich meebrengt.
Kunnen we nog planten, zaaien -help wat doen we?!
Volop zoeken naar oplossingen en verder doen!
Druk, druk druk!
De herfst en zijn gelukkige nazomer.
Vermoeidheid die langzaam toeslaat.
De laatste groentjes oogsten en het veld winterklaar maken.
De winter en zijn winterprikken.
Het besef dat we het veld even laten rusten.
En wijzelf ook.

Tot slot in dit laatste akkerweetje van het jaar,
Zou ik jullie willen uitnodigen, om even de tijd nemen iets neer te schrijven over de Kollebloem of over jezelf. Zo horen wij eens wat er leeft bij jullie, wie jullie zijn, of je kan gewoon eens goedendag zeggen. Zo bouwen we samen aan een groeiende boerderij met voeling tussen het veld, ons en  jullie.

Prettige feesten en een voorspoedig 2019!
Jullie Kollebloemteam!

Aankondigingen

Werkkalender: De Werkkalender voor 2019 is vanaf nu te verkrijgen bij Shari in de winkel.

Kollebloem boek: Vanaf nu te verkrijgen via: https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/het-kollebloem-boek Of via mail naar lindsay@kollebloem.be

Kollebloemfuif: Op 2 maart gooien we opnieuw de beentjes los! Place to be: Wattenfabriek Herzele. Info en kaartenverkoop volgen later. Hou de datum alvast vrij in jullie agenda!

Kerst cadeaumand: Bestel vanaf nu je cadeaumand, kies zelf het gewenste bedrag en Shari zorgt voor een uniek bio  geschenk. https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/cadeaumand

Bio Rundsvlees: Bestel vanaf nu je pakket biorundsvlees, vacuüm verpakt en diepgevroren in samenwerking met slagerij De Boom. Af te halen op 22 december bij Shari in de winkel. Pakketten van 5 of 10kg, op voorhand te bestellen via: https://www.kollebloem.be/bestelformulier-vlees

Filmavond:  Op 18/1 komen wij gezellig samen in onze Yurt om te genieten van de grappige film ‘La vache et le prisonnier’. Toegang is gratis, vrije bijdrage mag. Inschrijven via Lindsay@kollebloem.be

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Courgette Curry pot, Knolselder, Prei, Savooi Kool, Veldsla (serre) van De Kollebloem (VROENTE), Witloof van Vanderhauwert, Groene Selder van Bio Brugs Ommeland
Tussen pakket: Knolselder, Prei, Veldsla, Courgette Curry pot, Pompoen Oranje van Ourobouros (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, Champ Shitake, Groene Selder van Bio Brugs Ommeland, Stengelui en Witte Kool van Groenlof
Groot Pakket: Courgette Curry pot, Knolselder, Prei, Veldsla (serre) van De Kollebloem (VROENTE), Pompoen Oranje van Ourobouros (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, Champ Shitake, Groene Selder van Bio Brugs Ommeland, Stengelui, Witte Kool van Groenlof
Borstvoedingspakket: Courgette Curry pot, Prei, Veldsla (serre) van De Kollebloem (VROENTE), Winterpostelein van De Zonnekouter (VROENTE), Pompoen Oranje van Ourobouros (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, Champ Shitake, Groene Selder van Bio Brugs Ommeland, Wortel Kleurmix, Stengelui van Groenlof
Gemengd pakket: Courgette Curry pot, Prei, Veldsla (serre) van De Kollebloem (VROENTE), Appels, Novemberpeer van Billens, witloof van Vanderhauwert , Pompelmoes van Biofresh
Fruitpakket: Bananen, kiwi, pompelmoes van Biofresh, appels en peren van Billens

Recepten voor een feestelijke tafel

Hapje

Rode bieten kroketjes
Ingrediënten: 3 rode bieten (rauw), 3 el verse dille (gehakt), 1ui, 2 teentjes knoflook, 4 eieren, 200g feta, 150g havervlokken, 3 sneetjes bruin brood, 150g paneermeel, olijfolie, frituurolie, peper en zout
Bereiding: Schil de bieten en rasp ze grof. Pel en snipper de ui, pel en pers de knoflook. Doe de ui, knoflook, dille, havervlokken en 2 el olijfolie bij de bieten. Doe er 2 eieren bij en verkruimel er de feta bij. Kruid met peper en zout en meng goed. Dek af en zet minstens een halfuur in de koelkast. Snij met een scherp mes kleine vierkantjes uit de sneetjes brood. Rol balletjes van het bietenmengsel. Kluts de resterende 2 eieren in een kom en doe het paneermeel in een andere kom. Haal de balletjes eerst door de eieren en daarna door het paneermeel. Leg elk balletje op een vierkantje brood. Duw lichtjes aan. Bak de balletjes in de friteuse goudbruin.

Bladerdeeghapje met champignons en Parmezaanse kaas
Ingrediënten:bladerdeeg (kant-en-klaar)1 rol,  200g gemengde champignon,  1 teentje knoflook, 2 el verse rozemarijn (blaadjes, fijngehakt + extra rozemarijntakjes), 2 el citroensap, 40 g geraspte parmezaan, 1 klontje boter, peper en zout
Bereiding: Steek met een ronde vorm van 8 cm doorsnede 6 cirkels uit het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 200°C. Borstel de champignons en snij ze fijn. Verhit de boter in een pan, pers de knoflook en bak even aan. Voeg de champignons toe en bak goudbruin. Blus met het citroensap en breng verder op smaak met de gehakte rozemarijn, peper en zout. Leg de bladerdeegcirkels in muffinvormpjes. Verdeel er de champignons over en bestrooi met de kaas. Zet 10 minuten in de oven. Werk af met een takje rozemarijn.

Voorgerecht

knolseldersoep met geroosterde amandelen
Ingerdiënten: 750 g knolselder, 3 ajuinen, 2 - 3 teentjes knoflook, olijfolie, 1 l groentebouillon, witte peper, zout, tijm, 1 brikje haverroom of sojaroom, 1 tl citroensap, amandelschilfers, bladpeterselie of enkele blaadjes verse tijm
Bereiding: Schil de knolselder en snijd hem in kleine blokjes. Snipper de uien en pel de look. Verhit de olie in een grote pot en bak de uien met de look tot ze lichtjes bruin worden.
Voeg het water met de bouillon toe. Zet een deksel op de pot en laat 20 tot 30 minuten zachtjes koken, tot de knolselder gaar is.
Mix de massa tot ze romig en gelijkmatig zacht is.
Kruid met witte peper, tijm en zout. Voeg de haverroom toe met het citroensap, roer goed en kruid bij naar smaak met peper en zout.
Rooster de amandelschilfers in een droge pan tot ze licht kleuren. Garneer elk bord met een handjevol amandelschilfers en een takje peterselie of tijm.

Krokante pompoenkoekjes met zure room en bieslook
Ingrediënten: vastkokende aardappelen150 g, 150g pompoen (vruchtvlees), 1 teentje knoflook, 2 lente-uien, 2 el gehakt bieslook, 120g zure room, 100g paneermeel, olijfolie, peper en zout
Bereiding: Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Snij het pompoenvlees in gelijke stukken. Kook de pompoen samen met de aardappelen gaar en giet af. Pureer ze grof. Pers de knoflook en snij de lente-uitjes fijn. Meng ze door de puree en kruid met peper en zout. Maak 8 koekjes van het mengsel en haal ze door het paneermeel. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan en bak de koekjes langs beide kanten goudbruin en krokant. Breng de zure room op smaak met peper en zout. Doe de room in een spuitzak met gekartelde mond, spuit op elk koekje een toefje zure room en werk af met de bieslook. Serveer meteen.

Hoofdgerecht

Ovenschotel met prei, paddenstoelen, pompoen en kruidenkorstje
Ingrediënten: 1 kg aardappelen, 300 ml sojaroom, 700 g preien in de lengte gehalveerd, 250 - 300 g pompoen in kleine dobbelstenen gesneden, 1 snuifje chilipoeder, 1 snuifje gemalen korianderzaad, 500 g paddenstoelen in plakken gesneden, 5 teentjes knoflook, citroensap, olijfolie, 3 - 4 blaadjes tijm,  nootmuskaat, peper, zout, 60 g hazelnoten, 3 el broodkruim
Bereiding: Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af en toe af en laat ze even uitdampen in de kookpot. Stamp ze tot puree, samen met een royale scheut olijfolie en ongeveer 100 ml room. De puree moet smeuïg zijn, want ze zal straks in de oven nog wat droger worden. Breng ze op smaak met peper, nootmuskaat en eventueel nog wat zout.Terwijl de aardappelen koken, kun je de prei smoren. Verhit een laagje olijfolie in een grote steelpan. Roer er de prei door. Temper het vuur en laat de prei in minstens 30 minuten zacht worden, met een snufje zout. Op het einde moet de prei zo zacht zijn dat je ze tussen je vingers tot moes kunt knijpen. Haal de pan van het vuur en fris de smaak op met citroensap. Roer er de rest van de room onder. Dat lijkt veel, maar de room zal zich straks verspreiden in de ovenschotel. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Rooster intussen ook de pompoen. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Schep de dobbelsteentjes in een kom, giet er een scheut olijfolie over en strooi er naar smaak zout, chilipoeder, gemalen korianderzaad of een andere smaakmaker over. Meng grondig, want alle stukjes pompoen moeten volledig bedekt zijn met de kruidige olie. Spreid ze uit over een bakplaat en laat ze garen in de oven tot ze bruine randjes krijgen. Dat duurt doorgaans 10 tot 15 minuten. Verlaag de oventemperatuur tot 180 °C; straks heb je hem nog nodig.Bak de paddenstoelen in een zeer hete pan, met een scheut arachideolie. Het vocht moet snel verdampen en de randjes mogen verschroeien. Op die manier krijgen de paddenstoelen een lekkere diepe smaak. Haal de pan van het vuur, laat haar nog een beetje afkoelen en roer er, terwijl de paddenstoelen nog heet zijn, de tijmblaadjes en vier teentjes fijngesneden knoflook onder.
Vet een grote ovenschaal in met olijfolie. Verdeel de pompoenstukjes over de bodem. Spreid daarover de paddenstoelen. Daarop komt de prei, die je op haar beurt afdekt met aardappelpuree. Tot slot leg je er een laagje kruidenkorst op. Zet de ovenschotel in de oven tot hij door en door warm is en de kruidenkorst lekker naar geroosterde hazelnoot ruikt. Hoe lang dat duurt, hangt ervan af hoe warm de ingrediënten zijn wanneer je ze in de oven stopt. Als alles nog min of meer warm is, volstaat een kwartiertje. Voor de kruidenkorst: Hak de hazelnoten tot kruimels in een keukenmachine, met een mes of een staafmixer. Voeg de fijngesneden kruiden toe, 1 teentje knoflook, het broodkruim en 4 el olijfolie. Hak alles tot kruim. Proef en breng stevig op smaak met peper en zout.
 
Wortelsalade met geitenkaas en sinaasappel
Ingrediënten: 100g geitenkaas, 4 flesjes bier (Oude Geuze Oud Beersel), 800g wortelen (oranje, zwart, paars, geel), 1 sinaasappel, ½ granaatappel,  2 teentjes knoflook, tijm (enkele) takjes, olijfolie en wat extra peper en zout
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de wortelen ongeschild in een ovenschaal en besprenkel ze met een flinke scheut olijfolie, peper en zout. Kneus twee teentjes look en leg ze met enkele takjes tijm bij de wortelen. Snij de sinaasappel doormidden en pers het sap van 1 helft over de wortelen. Snij de andere helft in partjes en verdeel ze over de wortelen. Bak 45 minuten in de oven. Haal de teentjes look uit de ovenschaal. Werk af met granaatappelpitten en stukjes geitenkaas. Serveer met een Oude Geuze Oud Beersel. 

Dessert

Appeltaart met speculoos 
Ingrediënten: 1 vel bladerdeeg, 1 pak speculaas, 5 appels, 60 g koude sojaboter, 60 g rietsuiker, 60 g tarwebloem, appelmoes (of kweeperengelei of perensiroop), amandelschilfers (voor de afwerking)
Bereiding: Leg het bladerdeeg in een taartvorm en prik er gaatjes in. Leg er vervolgens een laagje speculoos op en bestrijk met de appelmoes of kweeperengelei. Maak het crumbledeeg: snijd de koude sojaboter in blokjes en meng met de bloem en de suiker. Eventjes kneden. Het moet een soort brokkelig poeder worden. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd in schijfjes. Leg de appels op de taart en spreid het crumbledeeg erover. Bak de taart ongeveer 35 minuten op 180°C. Bestrooi met amandelschilfers en laat nog 10 minuten bakken.

Vegan cake met rode en zwarte bessen en amandel
Ingrediënten: 150g rode aalbessen, 150g bessen (zwarte), 300g bloem, 100g amandelpoeder, 1el bakpoeder, 100g poedersuiker (+ extra), zout snuifje, 220ml vanille sojadrink, 180 ml bruiswater, 80ml
koolzaadolie, 3el amandelschilfers
Bereiding:Spoel de aalbessen en laat ze goed uitlekken. Haal de bessen van de steeltjes en doe ze in een kom. Doe de bloem, amandelpoeder, bakpoeder, poedersuiker en zout in een andere mengkom. Voeg geleidelijk aan de sojadrank, het bruiswater en de olie toe tot je een zacht deeg krijgt. Voeg indien nodig wat extra bloem of bruiswater toe. Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Schep het deeg op een met bakpapier bedekte bakplaat van 30 x 40 cm en strijk glad. Verdeel er de rode en zwarte bessen over. Bestrooi met de amandelschilfers. Bak 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Neem het gebak uit de oven en laat afkoelen. Bestuif met poedersuiker en snij in stukjes. Versier naar wens.

Cadeautips

Ligt het nog niet vol onder je kerstboom, dan hebben wij nog wat inspiratie voor jou.
Naast ons Kollebloemboek, wat voor vele uren lees, kijk en kookplezier staan, kan je iemand misschien blij maken met een proefpakket groentjes. Heb je liever een feestelijk verpakt cadeau met veel biolekkers, kies dan voor een cadeaumand. Of doe het nog origineler en schenk iemand een aandeel van de Kollebloem, een gift voor de vrije grond kan ook.

Wat je ook doet, aan wie je ook schenkt, wat je ook zelf krijgt, maak er een bijzonder sprankelende Kerst en een zeer mooi en inspirerend nieuw jaar van!