Gebruikerslogin

Akkerweetje 18/08/2020 - Prijswijziging pakketten

Prijswijziging pakketten

vanaf 1 september 2020 zullen de prijzen van onze pakketten wijzigen. Elk pakket zal 1 euro duurder worden. We doen dit niet graag, we hebben er goed over nagedacht, maar het is een noodzakelijke stap.

De laatste prijsstijging van de pakketten dateert van 4 jaar geleden (2016). Ondertussen is er echter veel veranderd. Vaste kosten, personeelskosten en productprijzen stijgen ieder jaar. Met 1 euro erbij per pakket kunnen we jullie dezelfde service blijven geven.

Tegelijk zal op vraag van veel klanten, ook het groot pakket groter worden. Wij kregen regelmatig de opmerking dat het groot pakket niet ‘groot’ genoeg was. Er zullen vanaf september dan ook meer groenten in zitten, De prijs van het groot pakket stijgt dan ook iets meer van 18,50 euro naar 21 euro per week.

En dan nog een nieuwtje: binnenkort krijgt ons pakketsysteem een belangrijke update. Daardoor zal niet alleen de bestaande service verbeteren. Er zullen ook nieuwe mogelijkheden zijn zoals bijbestellen via onze webshop. Meer info volgt.

Tot slot willen we jou als klant graag bedanken voor het vertrouwen. Sommige onder jullie hebben al meer dan 20 jaar een groentepakket, dat voelt bijna als familie.

Als er vragen zijn, neem gerust contact op via pakketten@kollebloem.be of 054 34 36 82

Ruben.

De nieuwe prijzen vind je hier: https://www.kollebloem.be/prijswijziging-pakket-01092020


NIEUWS

Hallo iedereen!

's Morgens het werk om 7u starten vind ik eigenlijk wel zalig. Voor mij is dat heel gemakkelijk omdat ik toch op de Kollebloem verblijf. Dan begin ik soms in mijn eentje, en dat geeft een leuk gevoel van vrijheid en verantwoordelijkheid. Alles rustig en fris... 

In de namiddag stoppen we vroeger als het echt te warm word. Maar het went wel, die hitte. Ik belde daarnet naar huis, zuid-Frankrijk, en vertelde mijn ouders dat de hittegolf hier na een anderhalve week of zo al voorbij was, en dan lachen we samen een beetje om België want bij ons duurt de "canicule" eerder een anderhalve maand. Maar dit jaar is er zelfs nog geen officiële canicule geweest bij ons; ondanks temperaturen van 39°C koelt het 's nachts goed af. En ook nog redelijk wat regen, echt wel een atypische zomer. Deze week komt een Franse vriendin mij bezoeken, hier in het Vlaanderland! Al kappend er gezellig in het Frans op los babelen op het kolenveld, daar kijk ik nu eens naar uit zie.

Drie weken geleden was ik op schoolreis naar het biodynamische Dottenfelderhof, in Duitsland. Zalige ervaring. 220 ha groot (om een vergelijking te geven: de Kollebloem is 7 ha), 153 mensen die er werken, iets in de 80 koeien dacht ik, 1500 legkippen, varkens, enkele paarden en schapen. Ze doen aan zaad vermeerdering en -veredeling. Een deel van de akkerbouwteelten is voer voor de koeien, de kaasmakerij en de bakker verwerken de melk en het graan. Kaas, brood, pâtisseries, fruit (vers of in sap), bloemen, plantgoed, eieren en groenten worden dan in hun winkel en op markten verkocht. Er was daar enorm veel respect in de omgang met mens, dier en land. Het is heel geruststellend om te weten dat het wel degelijk mogelijk is om in de landbouw op deze manier om te gaan met dieren! Ik heb van mijn leven nog nooit iemand gezien die zo gepassioneerd is voor zijn kippen. Nog nooit zo'n tamme, rustige koeien meegemaakt. Ze hebben allemaal een naam en een eigen plaats in de melkstal, waar ze twee keer per dag (vanzelf) naartoe gaan. Elke koe mag eens mama zijn: in plaats van de kalfjes de fles te geven (wat veel werk en tijd kost) laten ze simpelweg een aantal moeders erbij, ook twee keer per dag, en dat "mamateam" roteert, zodat uiteindelijk elke koe die een kalf gekregen heeft ook degelijk een tijdje haar kalf kan laten zogen. Haar eigen kalf en een paar anderen; bij koeien mag iedereen overal gaan drinken, dat heb ik hier nu ook gezien met onze Kaat en Fabel :)

Ik zou nog efjes kunnen doorgaan over de mentale en fysieke gezondheid van dieren, waarom een kuddedier ook in een kudde hoort op te groeien en leven, en niet in apparte hokjes zoals de kalfjes van de klassiekere landbouw...

Ik wens jullie een prettige week toe, met frisse nachten!

Marie

Deze week in jullie pakket

Klein pakket:  Boerenkool, Courgetten, Kerstomaat, Snijselder, Chioggia Biet van De Kollebloem (VROENTE)

Tussen pakket:  Boerenkool, Courgetten, Paprika Groen, Chioggia Biet van De Kollebloem (VROENTE), Tomaat Saint Pierre, Wortel Bussel, Komkommer van De Zonnekouter (VROENTE)

Groot Pakket:  Boerenkool, Courgetten, Paprika Groen, Chioggia Biet van De Kollebloem (VROENTE), Komkommer, Tomaat Saint Pierre, Wortel Bussel van De Zonnekouter (VROENTE)

Borstvoedingspakket: Courgetten, Paprika Groen, Chioggia Biet van De Kollebloem (VROENTE), Wortel Bussel, Tomaat Saint Pierre, Komkommer, Rucola van De Zonnekouter (VROENTE)

Gemengd pakket: Courgetten, Chioggia Biet van De Kollebloem (VROENTE), Tomaat Saint Pierre van De Zonnekouter (VROENTE), appels van Billens, Frambozen van Daniël Vandevoorde

Fruitpakket: appels van Billens, Frambozen van Daniël Vandevoorde, bananen, druiven van Sinature

Recepten

Pennepasta met pittige boerenkool (2 personen) (Bron: Horsterhof nieuwsbrief, 2008) 

Ingrediënten:1 ui (kan ook met 2 sjalotjes), gesnipperd, 1 teen knoflook, geperst, een scheutje olijfolie,1 theel. Bouillonpoeder, een scheutje sojasaus,1 theel. Kerrie, een scheutje slagroom, 2 eetl. geroosterde zonnebloempitten, evt. 80 g oude (geiten)kaas, grof geraspt, pasta voor 2 personen. 

Bereiding: Fruit een gesnipperde ui en knoflook in olie in een grote pan. Voeg de fijngesneden gestripte boerenkool toe en schep deze een paar maal om tot ze geslonken is. Voeg bouillon, kerrie en sojasaus toe en laat de boerenkool gaar worden. Kook ondertussen de pasta met een snufje zout beetgaar. Giet de pasta af en schep ze met een scheutje slagroom door de boerenkool. Rooster de zonnebloempitten en voeg deze met eventueel de geitenkaas toe. Roer het geheel goed door elkaar en serveer meteen. Een heerlijk alternatief voor wie eens iets anders wil dan boerenkoolstamppot. 

Gemarineerde chioggiabiet met een pesto van dropplant of netel (uit: Onvergetelijke groenten) 

Ingrediënten (voor 4 personen): 2 chioggia bieten, 6 eetlepels witte balsamicoazijn, 2 eetlepels honing, 200 gram walnoten, 1 teen knoflook, 10 gram verse dropplant of netel, 2 dl extra vierge olijfolie (extra vierge), peper en zout 

Bereiding: Snijd de chioggia bieten in dunne plakjes. Roer de azijn en de honing door elkaar en marineer de biet hierin. Doe voor de pesto de knoflook met de walnoten en de dropplant of netel in de keukenmachine en maal alles fijn. Giet terwijl de machine maalt voorzichtig de olijfolie erbij tot er een smeuïg mengsel ontstaat. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schik de plakken biet op een schaal en verdeel de pesto hierover. Combineer met sla en brood of rijst om er een lunch of avondmaaltijd van te maken. 

Eet smakelijk!