Gebruikerslogin

Akkerweetje 17/9: Kom mee oogsten op zaterdag 12/10


Tip: Op 12 oktober van 9u tot 16u kan iedereen mee de rijkdommen van ons veld komen halen.

Elk jaar is het met een grote of kleine groep een bijzondere ervaring.

Voor ons is het een kans om het gezicht van onze klanten te leren kennen. Voor jullie voorzien we een lekkere lunch, gratis fitness en prachtige herfsttaferelen op het land.

Inschrijven via: lindsay@kollebloem.be

 


Nieuws

Beste klanten,

Na een deugddoende vakantie ben ik sinds een 2-tal weken terug paraat op de boerderij.

Terwijl alles zijn gewone gangetje gaat, valt het me op dat veel van onze prachtige bloemen geleidelijk aan uitgebloeid geraken. Dit betekent dat het moment is aangebroken om bloemzaad te oogsten.

Ondertussen is ook het nieuwe schooljaar bij Landwijzer (leertraject biologische/biodynamische landbouw) aangevat waardoor we onze nieuwe stagaire mochten verwelkomen.

Vorige donderdag was het naar jaarlijkse traditie tijd voor een barbecue met alle medewerkers. Naast al dit lekkers was het een heel gezellig samenzijn. Shari bracht haar gitaar mee waardoor we allemaal verzamelden rond het kampvuur. Ik was behoorlijk onder de indruk van haar zangtalent. In het Kollebloemkoor is ze dan ook meer dan welkom!

Het voorbije weekend konden de bio-boeren hun kennis alweer uitbreiden door deel te nemen aan de Zomerschool die plaatsvond op de Kollebloem. Tijdens dit studieweekend worden ervaringen uitgewisseld samen met elkaar en met oudere boeren. Dit jaar gaan ze aan de slag rond de wondere wereld van de bodem in de levende landbouw.


Geniet nog van de laatste zomerweek en ik wens jullie alvast een fijne herfst toe!

Stéphanie

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Aubergine wit, Bosbiet, Eikebladsla, Spitskool van De Kollebloem (VROENTE), Wortelen van De Zonnekouter (VROENTE)

Tussen pakket: Suikermais, Bosbiet, Eikebladsla, Paprika Geel, Pompoen Oranje, Spitskool van De Kollebloem (VROENTE)

Groot Pakket: Bosbiet Rood, Eikebladsla, Paprika Geel, Pompoen Oranje van De Kollebloem (VROENTE), chicorei catalogna van Ourobouros (VROENTE), Ajuin wit van Vanderhauwert, Romanesco van Groenlof

Borstvoedingspakket: Bosbiet Rood, Eikebladsla, Paprika Geel, Pompoen Oranje van De Kollebloem (VROENTE), Wortelen van De Zonnekouter (VROENTE), chicorei catalogna van Ourobouros (VROENTE), Koriander van Groenlof

Gemengd pakket: Bosbiet Rood, Eikebladsla, Suikermais van De Kollebloem (VROENTE), appels van Billens, peren Jefkes van Pajottenlander

Fruitpakket: Appels, peren conference van Billens, druiven italia, meloen galia van Biofresh

Recepten

Bosbietjes met eitjes en mierikswortel (Biologisch boerenkookboek ‘van eigen erf’)

Bewaartip: Koel gekookte bietjes vlug af en bewaar ze koel om nitraatvorming te voorkomen.
Ingrediënten: bussel bietjes, 10tl mierikswortel (rasp), 2tl suiker, 10 eetlepels crème fraiche,  16 blaadjes rucola, 4 eieren, 1 el citroensap, 1 el gembersiroop, peper en zout.

Bereiding: Kook de bieten in 20 min gaar. Snij ze in schijfjes, kook de eieren hard. Roer de geraspte mierikswortel met 2 el suiker door de crème fraiche. Neem 4 bordjes en leg er, per bord, 4 blaadjes rucola in de vorm van een ster op. Leg in het midden 2 halve eieren en eromheen 5 schijfjes bietjes. Giet wat citroensap vermengd met gembersiroop en peper en zout over de bieten. Verdeel de crème fraiche met de mierikswortel over de eitjes en de gesneden bietjes.

Bladerdeeghapje met pompoen (de groene meisjes)

Ingrediënten: 4 plakjes plantaardig bladerdeeg, 2 teentjes knoflook, gesneden, 1/2 pompoen, 2 rode uien in dunne reepjes of ringen, een flinke scheut plantaardige kookroom, 1 theelepel verse rozemarijn, peper en zout, snufje cayennepeper, 2 eetlepels plantaardige melk, optioneel

Bereiding:  – Verwarm de oven voor op 200 graden –
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook 1-2 minuten. Doe de knoflook na het bakken in een bakje en zet aan de kant.Snijd de pompoen in kleine blokjes en leg ze op een bakplaat. Zet de pompoenblokjes 20-30 minuten in de oven tot ze gaar zijn. (Ligt aan oven en dikte van blokjes hoe lang het duurt.) Doe 2 eetlepels olijfolie in de koekenpan en voeg de uiringen toe. Schep een paar keer om. Laat de uien in totaal 30 minuten in de pan op laag vuur karameliseren. Schep de uien elk 5 minuten om zodat ze niet aanbranden. Doe de pompoen samen met de gebakken knoflook, kookroom, rozemarijn, peper, zout en cayennepeper in een stevige blender of keukenmachine en mix tot een romige ‘crème’. Zet een rooster of bakplaat klaar waar de hapjes op kunnen. Verdeel de pompoenmix over de 4 plakjes bladerdeeg (ongeveer 2-3 eetlepels per hapje). Strooi de uien erover. Vouw de punten van het bladerdeeg naar binnen. Bestrijk eventueel de puntjes bladerdeeg met wat plantaardige melk. Verhoog de oven naar 220 graden. Schuif de pompoenpakketjes 15-20 minuten in de oven. De uien mogen een beetje krokant worden maar niet aanbranden. Haal ze uit de oven. Eet ze gelijk op of laat ze nog even afkoelen. Wij vonden ze iets afgekoeld het lekkerst.