Gebruikerslogin

Akkerweetje 16/4/2019- Laatste plaatsen voor onze kookworkshop met Tine Tomme!

TIP: In deze boeiende reeks van 4 basiskooklessen laat Tine Tomme u kennis maken met verrassende granengerechten, aantrekkelijke groentebereidingen en heerlijke vleesvervangers.

Tine publiceerde reeds een aantal kookboeken en is een krak in het groentjesvak!

Er zijn nog een paar plaatsen vrij! We starten op dinsdag 30 april met een fijne groep.

 

Meer info via: https://www.kollebloem.be/agenda/2019/kookworkshop-back-veggie-basics


Nieuws


Pasen,

in oudere culturen het feest van Ostara, ook wel Anna genoemd. Ze is de Lente-Godin, symbool van de maankracht, het ontkiemen en de groei.
Zij is het die de ziel van elke mens bij de conceptie naar de aarde draagt. Al dan niet wit gevleugeld is zij zo ver verwant met het beeld van de ooievaar die vandaag bij een nieuwe geboorte wel meermaals als beeld opduikt.

Het is dan ook logisch dat het Paasfeest of het feest van Ostara de inluiding is van de stoffelijke opbouwfase in het jaar-ritme op aarde. Na de reinigende Vastenperiode, komt de (weder)geboorte van de ziel. Lente! Het leven toont zich terug naar buiten. Jezus is opgestaan uit de dood.

Ik wens dan ook dat Pasen voor elk van jullie als een vernieuwing mag voelen. Dat dat gevoel van een frisse nieuwe wind in de rug elk mag stuwen in het beloftevolle Lente-gevoel dat de eerste zon meebrengt.

Dat de zon in elk hart mag wonen en zich zo mag openen voor de bloemenpracht in wording. Bloemenpracht die zoals wel meermaals geschreven wordt, voeding voor de ziel is.

Het levendig vrolijke vogelgekwetter schept alvast een sfeer van luchtigheid en vrijheid.  En met de handen in de aarde, verbindend en aardend, de start van een nieuw plant-en zaai-seizoen, is het moment daar om als herboren uit onze schelp te kruipen.

De volle warme omhullende gloed die na de rust van de winter en na de reiniging van de Vasten nu echt klaar is. Klaar om van binnenuit levendig, verwarmend, beminnend en omringend naar buiten te stralen vanuit elke mens. En met overtuigingskracht terug een (mooi) stukje van zichzelf te manifesteren.

Nieuwsgierig wat de Paaskracht dit jaar op de wereld mag teweegbrengen!

Lentegroet van ons allemaal!

Aankondigingen

Lezing ‘Boeren voor de toekomst’:  2/05 De Krook in Gent, 9/05 De bib in Zottegem. Koen Dhoore, lesgever bij bio opleidingscentrum Landwijzer neemt jullie mee in een mogelijk toekomstverhaal voor een voedende landbouw voor iedereen. De Kollebloem boeren staan bij met praktijkervaringen. Meer info via Lindsay@kollebloem.be

Workshop biografiek: Ik- In mijn seizoenen. Creatieve introductie met biografiek door Leen in de yurt van de Kollebloem. 15 juni  – 21 september – 14 december 2019 –  14 maart 2020    - telkens van 9.30 tot 16.30 uur. Je kan inschrijven per workshop, of meteen voor de 4 verspreid over een heel jaar. Meer info via: https://www.kollebloem.be/agenda/2019/workshop-biografiek

Kookworkshop 'Back to veggie basics': In deze boeiende reeks van 4 basiskooklessen laat Tine Tomme u kennis maken met verrassende granengerechten, aantrekkelijke groentebereidingen en heerlijke vleesvervangers. Lessen gaan door in de Kollebloem op dinsdagen 30/4- 14/5- 28/5- 11/6 dit van 19-21.30u. 180 euro voor lessenreeks. Info en inschrijving via: Lindsay@kollebloem.be- https://www.kollebloem.be/agenda/2019/kookworkshop-back-veggie-basics

Gastentafels: Laat je verwennen door de kookkunsten van biokokin Leen in het gezellige kader van De Kollebloem. Maaltijden zijn vegetarisch en worden met liefde klaargemaakt met producten van eigen boerderij of van bio boeren uit de omgeving. Reserveer snel je plaatsje aan onze gezellige tafel op 18 mei of 29 juni. Meer info via:https://www.kollebloem.be/hoevetoerisme/gastentafels-op-de-kollebloem

Zomerkamp: Ook dit jaar kan jouw kroost van het echte leven op de boerderij proeven. Onze zomerkampjes gaan door van 8-12 juli en 12-16 augustus. Inschrijven kan vanaf nu via deze link: https://www.kollebloem.be//inschrijving-boerderijkamp

Kollebloem boek: Vanaf nu te verkrijgen via: https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/het-kollebloem-boek

Bio Rundsvlees: Onze pakketten zijn allemaal de deur uit. Wel hebben we nog bio gehakt aan 14,5 euro/kg.

Courgette curry: Onze zelf ingemaakte courgetten curry potten vliegen de deur uit. Wil je er nog graag een paar? 3,6euro per pot, koop je er 2, dan krijg je de 3e gratis! Haast je naar de winkel, Shari helpt je verder.

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Andijvie, raapsteel van De Kollebloem (VROENTE), Pastinaak van De Wassende Maan, witloof van Vanderhauwert, Warmoes Gekleurd van Groenlof

Tussen pakket: Pijpajuin, andijvie van De Kollebloem (VROENTE), Pastinaak van De Wassende Maan, Cima Di Rapa van Ourobouros (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, Warmoes Gekleurd van Groenlof, Knolvenkel (kg) van Biofresh

Groot Pakket: Andijvie en pijpajuin van De Kollebloem (VROENTE), Cima Di Rapa van Ourobouros (VROENTE), Pastinaak van De Wassende Maan, Witloof van Vanderhauwert, Warmoes Gekleurd van Groenlof

Borstvoedingspakket: Andijvie en Eikebladsla van De Kollebloem (VROENTE), Opgelegde tomaten van De Zonnekouter (VROENTE), Pastinaak van De Wassende Maan, witloof van Vanderhauwert, Warmoes Gekleurd van Groenlof

Gemengd pakket: Andijvie van De Kollebloem (VROENTE), Pastinaak van De Wassende Maan, appels van Billens, witloof van Vanderhauwert, sinaas moro van Biofresh

Fruitpakket: Appels van Billens, bananen, meloen charantais en sinaas moro van Biofresh

Recepten

Orecchiette con Cima di Rapa (solo.be)
Ingrediënten:  350 g orecchiette pasta, 500 g stele meiknolletjesgroen, 3 tenen knoflook, in plakjes, 1 rode chilipeper, fijngehakt, 6 eetl olijfolie, 6 ansjovisfilets, zout & peper
Bereiding: Kook de pasta een paar minuten in een grote pan. Doe de cime di rapa (meiknolletjesgroen) erbij en kook alles nog een minuut of 5 tot de pasta beetgaar is. Bak intussen knoflook en chilipeper enkele minuten in olijfolie. Neem voor de knoflook kleurt de pan van het vuur en roer de ansjovis erdoor tot deze is gesmolten. Giet de pasta met groente af en meng het knoflook-ansjovismengsel erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe en serveer.

Andijviestamppot met kaassaus uit de oven (smulweb)
Ingrediënten: 700gr andijvie, 50 gram geraspte kaas, 1/2 dl melk, 15 gram bloem, 15 gram boter, 350 gram geschilde aardappels, peper, zout en nootmuskaat
Bereiding: Kook de aardappels gaar. Maak de andijvie schoon, was ze goed en snijd ze in reepjes. Doe de andijvie in een grote pan met het aanhangende water. Laat de andijvie slinken en doe er wat zout bij. Vang 2 dl van het kookvocht op. Laat in de pan de boter smelten en voeg de bloem toe en dan beetje voor beetje de melk en het kookvocht totdat er een mooie gladde saus ontstaat. Roer er de kaas door. Maak de saus af met nootmuskaat en wat peper en zout. Meng de aardappelen met de andijvie en mix dit door elkaar, Roer dan de saus door de andijviestamppot en laat de stamppot nog even goed warm worden.