Gebruikerslogin

Akkerweetje 15/10- Toekomstzaaien op 26/10!

TIP: Ons veld ligt er wat te nat bij om zaterdag te zaaien.
Daarom stellen we onze toekomst zaaidag uit naar 26/10!

Hopelijk kunnen we jullie dan verwelkomen op deze leuke activiteit voor jong en oud.
Welkom van 14-16u, inschrijven via lindsay@kollebloem.be

Meer info via: https://www.kollebloem.be/agenda/2019/toekomst-zaaien-2019


Nieuws

Lieve mensen,

De voorbije weken zijn Leen en Antoine gaan fietsen naar de Kempen, ze zijn intussen enthousiast, geïnspireerd en ondanks het weer toch met een mooi kleurtje weergekeerd.

Tijdens die periode vroegen ze mij om in de woonwagens te verblijven om een oogje in het zeil te houden. En niet alleen dat, want ook Manuel was nog steeds op een welverdiende vakantie, nee er konden wel nog wat taakjes worden overgenomen.
Het doet een mens deugd, om zich eens te verplaatsen in het 'leven en werk ' van zijn medemens. En samen met ons jonge team werd dat een mooie combi van zoeken, vinden, aftoetsen, lachen, verantwoordelijkheid opnemen, leren communiceren, vooral van de dingen vastpakken, samen.
Maar echt, het was deugddoend om hier te verblijven, om hier te zijn.

Het heeft veel geregend en ons aanbod op het veld heeft dan ook een serieuze boost gekregen. Vooral de kolen natuurlijk die staan op hun mooist ,de prei staat fier te dikken, en de eerste raapjes en rammenas zijn geoogst . En wat een natuurwonder is die Romanesco toch! Wat een finesse!

Deze zaterdag op onze oogstdag zijn alle pompoenen binnengehaald en een groot deel van de rode bieten... (danku aan de vrijwillige plukkers! ) de koeien zijn nog eens verzet naar hun veruit laatste wei van dit najaar… (daarna gaan ze op stal) en Marguerite, een van onze koeien, is nog eens gedekt (geïnsemineerd) geweest... we dachten dat ze reeds enkele weken drachtig was toen Manuel ze dan toch terug tochtig zag deze week! Dat was dan toch nog uitgedraaid op een leermoment voor onze nieuwe stagiaire Marie. Marie is een jonge intellectuele Française met Vlaamse roots en een speels, warm hart. Zij is net gestart met de opleiding van landwijzer tot bioboerin. En ze zal waarschijnlijk het hele jaar door bij ons stage lopen.  Deze week hebben we samen ook alle veldsla geplant in de tunnel

Dit weekend kwam ik een klant tegen die me zei: "’t Zijn de laatste tijd weer veel kolen en appelen, appelen appelen! " Ja... dat kan een beetje een nadeel zijn bij seizoensgebonden pakketten. Elke week gaan wij met onze ploeg de boerderij rond en stellen we het pakket samen. Er wordt geprobeerd om geen twee weken na elkaar hetzelfde te geven, maar soms is dat onvermijdelijk en ook deel van het biodynamische verhaal.

Een mens krijgt niet altijd wat hij wil, of wat hij vraagt maar meestal wel wat hij nodig heeft om te kunnen groeien.
En dat is soms rust... en soms is dat actie.... En soms is dat kiezen voor plezier en soms is dat kiezen voor het goede...
En toch altijd met de blik gericht naar de zon...
Van harte
Lotte
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
En ondertussen in Brussel… daar won De Kollebloem de Video Award voor Prophetic Economy! Een prijs voor hoe we het sociale, ecologische en economische combineren in ons bedrijf.
Deze week meer op www.kollebloem.be en onze Facebook pagina.

Deze week in jullie pakket

Klein pakket:  Kervel, Knolselder, Rammenas, Romanesco van De Kollebloem (VROENTE), Warmoes Gekleurd van Ourobouros (VROENTE)

Tussen pakket: Groenlof, Kervel, Knolselder, Rammenas, Romanesco van De Kollebloem (VROENTE), Wortelen van De Zonnekouter (VROENTE), Warmoes Gekleurd van Ourobouros (VROENTE)

Groot Pakket: Groenlof, Kervel, Knolselder, Rammenas, Romanesco van De Kollebloem (VROENTE), Wortelen van De Zonnekouter (VROENTE), Warmoes Gekleurd van Ourobouros (VROENTE)
Borstvoedingspakket: Kervel, Knolselder, Koriander, Rucola, Groenlof van De Kollebloem (VROENTE), Knolvenkel, Wortelen van De Zonnekouter (VROENTE), Warmoes Gekleurd van Ourobouros (VROENTE)

Gemengd pakket: Kervel, Knolselder, Romanesco van De Kollebloem (VROENTE), appels, peren conference van Billens

Fruitpakket: Kastanjes van De Kollebloem (VROENTE), appels, peren nashi van Billens, bananen, mango van Biofresh

Recepten

Kastanjes
Je kunt tamme kastanjes ontdoen van hun bruine schil en daarna meteen rauw eten. Ze zijn dan nootachtig. Ze smaken nog beter als je ze eerst poft, roostert of kookt. Zet met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes. Leg ze daarna ongeveer een kwartier in een oven die voorverwarmd is tot 200 graden Celsius, tot de schil openbarst. Je kunt hetzelfde doen in een pan met een klontje boter op een matig vuur of in de as van de open haard.

Eenpanspasta: Penne met romanesco, wortelen, roomkaas en zongedroogde tomaten (vtmkoken.be)
Ingrediënten: 4 tenen look, 210 ml zongedroogde tomaatjes zonder olie; 1¼ l groentenbouillon, 450 g penne, 1 romanesco, 2 wortelen, 125 g roomkaas, zwarte peper, zout, Parmezaanse kaas en basilicum
Bereiding: Snij de look fijn. Bak de look aan in een grote pan. Haal van het vuur. Voeg de bouillon toe. Zet terug op het hoog vuur. Voeg pasta toe. Kook 8 à 10 minuten tot ze nog beetgaar zijn. Voeg roomkaas, roosjes broccoli, stukjes wortel, zongedroogde tomaten, peper, zout toe aan de pasta. Roer onder elkaar. Zet het vuur lager. Kook nog 2 tot 4 minuten verder tot de groenten zacht zijn. Werk af met peper, basilicum en Parmezaanse kaas.

Frisse rammenassalade (lekkernormaal.be)
Ingrediënten: wortel: 0.5 kg, rammenas: 0.25 kg, appel: 0.25 kg, yoghurt: 37.5 ml, kaas: 12.5 g (blauwe), peper, zout
Bereiding: Schil de rammenas en de wortels en snij ze in fijne reepjes. Snij de appel in bokjes en meng ze met de wortel en rammenas. Verkruimel de blauwe kaas en meng door de yoghurt. Meng alles samen en breng op smaak met peper en zout. Lekker met couscous of een volkoren boterham.

Vegetarisch stoofpotje met bruin bier
Ingrediënten: witte bonen: 250 g (blik), wortel: 0,5 kg, ui: 1 stuk, knolselder: 0.5 kg, rammenas: 0.5 kg, rozijnen(handje), bruin bier: 0.5 (flesje), teen look: 1, groentenbouillon: 50 ml, olijfolie, kaneel, peper, zout
Bereiding: Spoel de witte bonen. Snipper de ui fijn en snij de wortels, knolselder en rammenas in blokjes. Fruit de ui glazig in een hete pan met olie. Voeg de geperste look, wortel, knolselder en rammenas toe en bak de groenten een 5-tal minuten aan. Breng op smaak met peper en zout. Voeg dan de witte bonen en de rozijnen toe en overgiet het geheel met de bouillon en het bier. Laat 10-15 minuten sudderen op een zacht vuur tot de groenten gaar zijn. Breng op smaak met peper, zout en wat kaneel. Lekker met zilvervliesrijst.