Gebruikerslogin

akkerweetje 15/10- Kom op zaterdag 12/10 mee oogsten bij zomers weer!

TIP: Kom op 12 oktober van 9u tot 16u mee de rijkdommen van ons veld komen halen.

Elk jaar is het met een grote of kleine groep een bijzondere ervaring.

Voor ons is het een kans om het gezicht van onze klanten te leren kennen.

Voor jullie voorzien we een lekkere lunch, gratis fitness en prachtige herfsttaferelen op het land.

Inschrijven via: lindsay@kollebloem.be


Nieuws

'De aarde leert mij vrijheid
zoals de adelaar die hoog aan de hemel zweeft.
De aarde leert mij loslaten
wanneer de bladeren vallen in de herfst.
De aarde leert mij hernieuwd leven
in het zaad dat in de lente weer opkomt.’
    (uit de aarde als leermeester, indiaans uit Noord Amerika)

De herfst is in het land en laat het ons duidelijk voelen.
Langzaam beginnen de bladeren aan de bomen te verkleuren
en worden losgelaten om  voedend voor de bodem te  zorgen.
Wind en regen en soms nog een mooie droge dag wisselen elkaar in snel tempo af. Het o zo nodige water doordrenkt de bodem
en de boeren staan terug met modderige laarzen de gewassen van
de akker te oogsten. De oktobermaand is de tijd om onze levenskrachtige bewaargroenten
van het veld te halen en ook de tijd om stil te staan en te reflecteren over het voorbije teeltseizoen en langzaamaan het volgende seizoen voor te bereiden. Zo blijft de cirkel in beweging.

Komende zaterdag 12 oktober zijn jullie, vanaf 9 uur, van harte welkom op de Kollebloem om, samen met de boeren, de oogst aan bewaargroenten mee te helpen binnenhalen. De weergoden voorspellen droog weer, zon en 19 graden, een unieke kans.
Alle helpende handen brengen ook warmte mee naar het veld.
‘s Middags zorgt Leen voor een heerlijke warme maaltijd en ‘s avonds is er ook nog gastentafel met een driegangenmenu. Wie zin heeft blijft gerust om mee aan te schuiven en zich innerlijk te laten verwennen. Meer gegevens zijn te vinden op de webside van de Kollebloem.

En op zaterdag 19 oktober wordt er, naar jaarlijks traditie, toekomst gezaaid.
Samen met jullie, groot en klein, zaaien we onze spelt en rogge in.
Een belevenis die je niet mag missen. Allen welkom vanaf 14 uur.

En het is nog niet alles. Op vrijdag 25 en/of 26 oktober willen John Van Thiegem en ikzelf, handmatig een composthoop opzetten. Laag per laag mengen we de groenteresten, stalmest, stro en houterig materiaal tot een mooie hoop. En af en toe staan we stil om samen bewust de energie te voelen die ontstaat. Ook brengen we de compostpreparaten in en op de hoop, om te zorgen dat deze hoop zijn eigenheid krijgt om zich tot voedzame compost om te zetten. Wie zin heeft om dit met ons te laten gebeuren kan op een van de dagen deelnemen, beide dagen kunnen natuurlijk ook. Graag je eigen riek meebrengen als het kan. We starten rond 9 uur met koffie en thee.

Indien je wil deelnemen aan een van deze dagen, graag een seintje vooraf.
Dit kan door een mailtje te sturen naar boerderij@kollebloem.be.
We zien mekaar dan.

groeten,
Antoine

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Chinese kool, Eikebladsla, Cavolo nero (palmkool), Pompoen Blue Ballet van De Kollebloem (VROENTE), Bleekselder van Ourobouros (VROENTE)

Tussen pakket: Asian green, Chinese kool, Eikebladsla, Cavolo nero (palmkool), Pompoen Blue Ballet van De Kollebloem (VROENTE), Kervel van De Zonnekouter (VROENTE), Bleekselder van Ourobouros (VROENTE)

Groot Pakket: Asian green, Chinese kool, Eikebladsla, Cavolo nero (palmkool), Pompoen Blue Ballet van De Kollebloem (VROENTE), Kervel van De Zonnekouter (VROENTE), Bleekselder van Ourobouros (VROENTE)

Borstvoedingspakket: Eikebladsla, Kervel, Pompoen Blue Ballet, Asian green van De Kollebloem (VROENTE), Princesseboontjes, Spinazie van De Zonnekouter (VROENTE), Bleekselder van Ourobouros (VROENTE)

Gemengd pakket:  Asian green, Broccoli (stuk) en Pompoen Blue Ballet van De Kollebloem (VROENTE), appels van Billens, Frambozen van Daniël Vandevoorde

Fruitpakket: appels en peren van Billens, Frambozen van Daniël Vandevoorde, clementines van Biofresh

Recepten

Taartjes van pompoen (libelle lekker)
Ingrediënten: pompoen (ongeveer 600g), 500g zoete aardappelen, 2 sjalotten, 2 eieren, 200ml melk, 200ml lichte room, 100g gruyère, boter (of olijfolie), nootmuskaat, peper, zout

Bereiding: Schil de pompoen, verwijder de pitten, snij ze in fijne partjes. Schil de aardappelen, snij ze plakjes. Stoom beide groenten goed gaar, in 15 tot 20 minuten.  Verwarm de oven voor op 200° C. Pel en snipper de sjalotjes. Fruit ze glazig in wat boter of olijfolie. Klop de eieren los met de melk en de room. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Voeg er de helft van de gestoofde sjalotjes aan toe. Vet vier ovenschaaltjes goed in met boter of olie. Schik de partjes pompoen en de plakjes aardappel in laagjes in de schaaltjes. Strooi op elk groentelaagje wat kaas en kruid met peper uit de molen. Giet de eieren bij de groenten. Schep bovenop de rest van de gefruite sjalot en werk af met een laatste laagje kaas. Zet 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

Chinese koolrolletjes met quinoa (kookboek lekker ecologisch)
Ingrediënten:  Voor 12 rolletjes: 1,5 kop quinoa (150g), 1 Chinese kool, 150g prei, 150g champignons, 200g courgette, 1 el sesamolie, peper en zout
Voor de saus: 2el sojasaus, 3-4el maizena, 1,5tl gember, 2 el citroensap

Bereiding: Kook de quinoa gaar. Maak intussen de groenten schoon. Snij de prei in dunne ringen, de courgette in lucifers en de champignons in dunne plakken. Verwarm de olie en bak de prei enkele minuten. Voeg de overige groenten toe, zet een deksel op de pan en stoof de groenten zachtjes beetgaar. Laar de groenten uitlekken en vang het kookvocht op.
Roer de groenten bij de gare quinoa en breng op smaak met peper en zout. Haal van een Chinese kool 12 bladeren af en snijd de harde stengels van de bladeren weg. Blancheer de bladeren 1 a 2 minuten en laat ze uitlekken op een plank of handdoek. Schep op elk blad een lepel van de quinoa moet groenten en vouw het blad dicht tot een stevig rolletje.
Leg dat rolletjes in een ondiepe school met olie en houd warm in de oven. Maak de saus door het kookvocht van de groenten (eventueel extra water) t binden met maizena en op smaak te brengen met sojasaus, gember en citroensap. Leg op elk bord drie kool rolletjes en overgiet ze met saus.