Gebruikerslogin

Akkerweetje 15/01/2019 - Inschrijving zomerkamp!

 Zomerkamp op De Kollebloem

Actieve boertjes en boerinnen tussen 6-12 jaar kunnen tijdens de week van 8-12 juli en 12-16 augustus komen genieten van alles wat onze boederij te bieden heeft.
We bieden jaarlijks boerderijkampen aan, met de Yurt, de speelwei en onze biodynamische boerderij ‘De Kollebloem’ als basis  voor de meest diverse activiteiten.
Van koken met zelf geoogste groenten, op ontdekking gaan in de omgeving, spelen, onze creativiteit bundelen, verhalen vertellen, muziek maken tot het rijke leven van een boerderij in al zijn facetten leren kennen!

Info en inschrijving via deze link: https://www.kollebloem.be//inschrijving-boerderijkamp




Nieuws

Beste klanten,

we zijn weer vertrokken. Na een deugddoende vakantie zit de eerste volle week op de boerderij er weer op.
Deze week is het nog even opletten met de pakketten. De meeste van jullie krijgen een dubbel pakket met droogwaren ter compensatie van de kerstvakantie. Wie een tweewekelijks of een proefpakket heeft, krijgt een enkel pakket zonder droogwaren. De enkele pakketten zonder droogwaren staan op naam.

Onze velden zijn even in rust. De prei wacht even in de grond op de eerste warmte van het voorjaar voor een groeischeut. De boerenkool is bijna op, de palmkool idem dito. Veldsla staat er nog in de serre en er zijn ook nog wat bieten en knolselder in de stock.

Toch kriebelde het bij Manuel, want er is altijd wel iets dat je nog kan zaaien of planten. Vorige week werd de warmoes van buiten verplant naar de serre. En donderdag sprak hij over raapsteel zaaien in de serre.

Het verzorgen van het leven gaat hier oneindig verder. Zo klonk het ook op de collegiale toetsing waar Manuel en ik donderdag naartoe gingen. Collegiale toetsing hoort bij het Demeter label en is deel van biodynamische landbouw. Collega boeren bezoeken elkaars bedrijf en bespreken de verschillende aspecten van biodynamische landbouw, van het sociale tot het economische.
We waren op het Eikelenhof van Johan en Vera in het verre Gruitrode in Limburg. We doen dit 2-3 keer per jaar in een groep van 6 biodynamische bedrijven en het is telkens een inspirerende ervaring om onder boeren te kunnen uitwisselen.

Zodra het jaar start moeten er vakanties gepland worden. En dus kwamen de eerste vragen naar onze zomerkampjes. Daardoor moest ik zelf al eens een blik werpen op de zomer. De kampen gaan door van 8-12 juli en van 12-16 augustus. Wie wil inschrijven vindt alle info op onze website.

Daarnaast zijn er dit voorjaar ook heel wat activiteiten gepland, het overzicht vind je verderop in het akkerweetje. Deze vrijdag kan je al naar de film komen in onze yurt!
Kortom, we zijn er klaar voor en zijn benieuwd naar de avonturen die we dit jaar weer gaan beleven.

Hartelijke groeten,

Ruben

Aankondigingen

Filmavond:  Op vrijdag 18 januari komen wij gezellig samen in onze Yurt om te genieten van de grappige film ‘La vache et le prisonnier’. Toegang is gratis, vrije bijdrage mag, wij zorgen voor een knabbel en drankje. Breng gerust een dekentje mee. Inschrijven via lindsay@kollebloem.be

Kollebloemfuif: Op 2 maart gooien we opnieuw de beentjes los! Place to be: Wattenfabriek Herzele. Info en kaartenverkoop volgen later. Hou de datum alvast vrij in jullie agenda!

Lezing ‘Boeren voor de toekomst’: 28/3 De werf Aalst, 2/05 De Krook in Gent, 9/05 De bib in Zottegem. Koen Dhoore, lesgever bij bio opleidingscentrum Landwijzer neemt jullie mee in een mogelijk toekomstverhaal voor een voedende landbouw voor iedereen. De Kollebloem boeren staan bij met praktijkervaringen. Meer info via Lindsay@kollebloem.be

Kollebloem boek: Vanaf nu te verkrijgen via: https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/het-kollebloem-boek Of via mail naar lindsay@kollebloem.be

Bio Rundsvlees: Er zijn nog een aantal pakketten bio rundsvlees te verkrijgen. Pakketten van 5kg aan 72,5 euro , bestellen via: https://www.kollebloem.be/bestelformulier-vlees

Zomerkamp: Ook dit jaar kan jouw kroost van het echte leven op de boerderij proeven. Onze zomerkampjes gaan door van 8-12 juli en 12-16 augustus. Inschrijven kan vanaf nu via deze link: https://www.kollebloem.be//inschrijving-boerderijkamp

Deze week in jullie pakket: Enkel voor de dubbele pakketten

Klein pakket: Knolselder en Shoppingtas van De Kollebloem (VROENTE), Opgelegde tomaten van De Zonnekouter (VROENTE), pompoen en witloof van Vanderhauwert, Chinese kool van Bio Brugs Ommeland, Couscous, rijstwafels met chocolade en spaghetti van Biofresh

Tussen pakket:  Confituur Kollebloem, Knolselder, Shoppingtas van De Kollebloem (VROENTE), Opgelegde tomaten van De Zonnekouter (VROENTE), Rode Kool van De Wassende Maan, pompoen en witloof van Vanderhauwert, Chinese kool van Bio Brugs Ommeland, Couscous, rijstwafels met chocolade, rozijnen en spaghetti van Biofresh

Groot Pakket: Knolselder, Shoppingtas van De Kollebloem (VROENTE), Opgelegde tomaten van De Zonnekouter (VROENTE), Rode Kool van De Wassende Maan, pompoen en witloof van Vanderhauwert, Chinese kool van Bio Brugs Ommeland, Couscous, rijstwafels met chocolade, rozijnen, spaghetti en Muesli van Biofresh

Borstvoedingspakket: Confituur, Knolselder en Shoppingtas van De Kollebloem (VROENTE), Opgelegde tomaten van De Zonnekouter (VROENTE), pompoen en witloof van Vanderhauwert, Couscous, rijstwafels met chocolade, rozijnen en spaghetti van Biofresh

Gemengd pakket: Knolselder, Shoppingtas van De Kollebloem (VROENTE), Opgelegde tomaten van De Zonnekouter (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, appels van Billens, kiwi, rijstwafels met chocolade, Couscous en spaghetti van Biofresh

Fruitpakket: Appels van Billens, clementines en pompelmoes van Biofresh, mango gedroogd, kiwi, Chocolade Cachet Abrikoos en Hazelnoot, De Rit Boomgaardkoekjes Blauwe bes en Appelringen gedroogd van Biofresh

Recepten:

Gebakken knolselder met gekaramelliseerd witloof (4 personen) (Bijgerecht)
Ingrediënten: 4 el olijfolie, 500 g knolselderij, 300 g witlof, 1 el donkere basterdsuiker, 25 g verse bieslook
Bereiding:Schil de knolselderij, snijd in plakken van 1 cm en de plakken in blokjes van 1 x 1 cm (brunoise). Bak de knolselderij in de olijfolie in de koekenpan op middelhoog vuur in 15 min. goudbruin en gaar. Schep regelmatig om. Bestrooi met peper en eventueel zout. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het lof in de lengte in kwarten. Verwijder de harde kern. Meng de rest van de olie met de basterdsuiker en bestrijk hier het lof mee. Verhit een koekenpan en bak het lof 10 min. zodat het karamelliseert. Keer regelmatig. Snijd de bieslook fijn. Doe met de knolselderij en het witlof in een kom, meng met de bieslook. Combinatietip: Lekker met risotto.

Puddingtaart met gebakken appeltjes (Dessert)
Ingrediënten: 1 liter vanillepudding, 27 koekjes (type Petit Beurre), 3 appelen, 1 eetlepel suiker,   Boter of olie om te bakken
Bereiding: Bereid de pudding zoals op de verpakking staat vermeld. Laat de pudding volledig afkoelen voor je aan de taart begint. Verwarm een grote pan met wat olie of boter op een middelhoog vuur. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in partjes van ongeveer 3 à 5 mm dik. Bak ze kort in de pan, strooi er de suiker over en roer regelmatig om. Als ze mooi goudbruin zijn, zijn ze klaar. Laat ook de appeltjes volledig afkoelen. Neem een ovenschaal of kom om de taart in te maken. Om een idee van de grootte te krijgen: de bodem van de taart zal 3x3 koekjes bedragen. Nu begint de opbouw van de taart. Leg 3x3 koekjes op de bodem van de schaal. Bestrijk dezevoorzichtig met een laag pudding en leg daarbovenop een derde van de appeltjes. Herhaal dit nog 2 keer. Beleg de bovenkant van de taart met de overige appeltjes.