Gebruikerslogin

Akkerweetje 14/5/2019- Workshop Biografiek 15 juni

TIP: Ik- In mijn seizoenen.

Creatieve introductie met biografiek door Leen in de yurt van de Kollebloem. 
Eerste sessie op 15 juni. Inschrijven per sessie of voor de vier sessies samen.


Info en inschrijving via: https://www.kollebloem.be/agenda/2019/workshop-biografiek


Nieuws

Dag iedereen,

Mens worden aan de landbouw, de landbouw ver-menselijken.
Boeren doe je niet alleen.

Met deze twee uitdrukkingen zijn Leen, Koen en Antoine, in Aalst, Gent en Zottegem het verhaal gaan brengen rond het belang van  kleinschalige landbouw en de productie van levenskrachtige voeding.
Ruben is met volle goesting met ons samen gestart in Aalst, maar moest met spijt in het hart zijn avondwerk begrenzen om zijn taken op de  Kollebloem te  kunnen doorzetten. Zijn  trekkersrol ging even met méér energie lopen dan normaal.
Koen heeft als wijze Kollebloemvader het boeiende verhaal van Ruben aan de groep gedeeld in de Krook Gent en in Egmont Kasteel Zottegem.

Wij lieten ons inspireren door het Kollebloemboek en onze grote passie voor de Biodynamische landbouw.
Drie avonden de dialoog  aangaan met allemaal geïnteresseerden van alle leeftijden, was dan ook erg boeiend en inspirerend voor ons allen. Het wederkerend proces van geven en nemen tussen  klant en boer, kwam herhaaldelijk in de aandacht.

De blijvende zoektocht naar grond als eigendom van iedereen,  bruikbaar voor de boeren door de generaties heen, blijft voor ons een droom die we flink voeten in de aarde willen geven. We willen gaan voor een brede maatschappelijke ontwikkeling, waarin wordt gewerkt aan een omkering van een cultuur van nemen, naar een cultuur van geven.

Er is geen enkele ontwikkeling zonder menselijke ontwikkeling mogelijk.

Dank Vormingplus Gent en Vlaamse Ardennen, het was voor ons een vruchtbare samenwerking en een warm gedragen ondersteuning voor de Vrije Grond.
Heerlijk na zo’n  voordracht, als mensen naar je toekomen en het Kollebloemboek écht  willen kopen. Dank hiervoor.

Ons Kollebloemboek blijft een stevige aanrader voor al wie gelooft in de kracht én de toekomst van biodynamische landbouw en vrije Grond. Men zegge het voort. Voor meer info www.kollebloem.be.


Een speciale pluim voor Koen Dhoore, die ons wijselijk drie avonden lang de geschiedenis van de landbouw vertelde. Koen is een geboren docent, spreekt oprecht vanuit zijn grote boerenziel en  heeft ons op deze wijze prachtig bijgestaan. Dankjewel Koen.

Leen en Antoine

Aankondigingen

Workshop biografiek: Ik- In mijn seizoenen. Creatieve introductie met biografiek door Leen in de yurt van de Kollebloem. 15 juni  – 21 september – 14 december 2019 –  14 maart 2020    - telkens van 9.30 tot 16.30 uur. Je kan inschrijven per workshop, of meteen voor de 4 verspreid over een heel jaar. Meer info via: https://www.kollebloem.be/agenda/2019/workshop-biografiek

Gastentafels: Laat je verwennen door de kookkunsten van biokokin Leen in het gezellige kader van De Kollebloem. Maaltijden zijn vegetarisch en worden met liefde klaargemaakt met producten van eigen boerderij of van bio boeren uit de omgeving. Reserveer snel je plaatsje aan onze gezellige tafel op 18 mei (VOLZET) of 29 juni. Meer info via: https://www.kollebloem.be/hoevetoerisme/gastentafels-op-de-kollebloem

Zomerkamp: Ook dit jaar kan jouw kroost van het echte leven op de boerderij proeven. Onze zomerkampjes gaan door van 8-12 juli en 12-16 augustus. Inschrijven kan vanaf nu via deze link: https://www.kollebloem.be//inschrijving-boerderijkamp

Kollebloem boek: Vanaf nu te verkrijgen via: https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/het-kollebloem-boek

Bio Rundsvlees: Onze pakketten zijn allemaal de deur uit. Wel hebben we nog bio gehakt aan 14,5 euro/kg.

Courgette curry: Onze zelf ingemaakte courgetten curry potten vliegen de deur uit. Wil je er nog graag een paar? 3,6euro per pot, koop je er 2, dan krijg je de 3e gratis! Haast je naar de winkel, Shari helpt je verder.

Deze week in jullie pakket

Klein pakket:  Kropsla en knolvenkel met loof van De Zonnekouter (VROENTE), aubergine zwart en komkommer (Lang) van Bio Brugs Ommeland, bloemkool van Biofresh

Tussen pakket: Kropsla groen, knolvenkel met loof van De Zonnekouter (VROENTE), aubergine zwart, champignons kastanje en komkommer (Lang) van Bio Brugs Ommeland, bloemkool en koolrabi van Biofresh

Groot Pakket: Kropsla en Knolvenkel met loof van De Zonnekouter (VROENTE), aubergine zwart, champignons kastanje en komkommer (Lang) van Bio Brugs Ommeland, bloemkool van Biofresh

Borstvoedingspakket: Kropsla groen, knolvenkel met loof van De Zonnekouter (VROENTE), aubergine zwart, champignons kastanje en komkommer (Lang) van Bio Brugs Ommeland, bosbiet Rood van Bio Brugs Ommeland , groene Selder en wortelen Gewassen van Biofresh

Gemengd pakket: Kropsla groen en Knolvenkel met loof van De Zonnekouter (VROENTE), appels Elstar, peren conference en champignons kastanje van Biofresh

Fruitpakket: Bananen, sinaas, appels Elstar en peren conference van Biofresh

Recepten

Mocktail met venkel en rabarber (lekker van bij ons)
Ingrediënten: 1 l water, 2 zakjes witte thee, 6 stengels rabarber, 750 ml water, 1 tl vanille-extract, 1 venkel, 100 ml citroensap, 1 citroen in schijfjes, honing naar smaak 

Bereiding: Breng 1 liter water aan de kook in een ruime pot. Zet het vuur uit en laat 2 zakjes witte thee 5 minuten trekken. Haal de zakjes eruit. Was de rabarber en snijd deze in stukken van 2 cm. Doe de rabarber bij de thee en schenk daar 750 ml water en 1 theelepel vanille-extract bij. Breng de ijsthee aan de kook, zet het vuur wat lager en laat 1 uur sudderen. Zeef de thee. Snijd de venkel in fijne repen en laat deze trekken terwijl de thee afkoelt. Voeg tenslotte citroensap en citroenschijfjes toe en breng verder op smaak met honing.

Bosbiet met feta (lekkernassuh.org)
Ingrediënten: 2 zomerbietjes (bosbiet) met loof, olie, 2 tenen knoflook, fijngesnipperd, 200 gram fetakaas.

Bereiding: Snijd de steeltjes en het loof van de bieten en bewaar ze. Kook de bieten in ongeveer 20 minuten gaar. Ze zijn gaar als je er makkelijk in kunt prikken. Laat ze wat afkoelen. Was de bladeren en steeltjes en snijd ze in stukjes. Haal het velletje van de bietjes (kijk uit wat je hierna aanraakt, want je handen worden hier erg rood van). Snijd de bieten en de feta in blokjes. Verhit in een pan wat olie en fruit hierin de fijngesnipperde knoflook. Voeg de bladeren en steeltjes toe en laat het even smoren. Voeg de bieten en fetakaas toe en verwarm het geheel.