Gebruikerslogin

Akkerweetje 13/8/2019: Kom bloemen plukken op onze opendeurdag 31/8!

TIP: Als pakket klant word je tijdens onze opendeurdag op zaterdag 31 augustus extra in de watten gelegd.

Vind de flyer onderaan je akkerweetje in de week voor de opendeur (27/8), breng deze mee en pluk je eigen veldboeket!

Enkel voor pakketklanten en zolang de voorraad strekt!

Meer info en reserveren voor de lunch: https://www.kollebloem.be/akkerweetje/akkerweetje-972019-reserveer-je-lu...


Nieuws

Dag iedereen,

Zomer doet me (nog) steeds denken aan vakantie.
Juli en augustus noem ik uit eerste reflex dan ook nog vaak ‘de grote vakantie’.
Wanneer je studeert besef je eigenlijk niet wat een luxe het is om dan 2 maand ‘vrij’ te zijn. En als is het voor velen vakantie, op het land is het een drukke periode met onder andere veel inmaakwerk! Al is de loomheid van deze periode die samenvalt met de hitte wel kenmerkend.
En net die hectisch, drukke periode op het land en de loomheid van de zomer lijken contradictorisch. Het is de periode van de leeuwzon.

Als ik mij een leeuw voor ogen hou heb ik meteen dezelfde contradictie. Een prachtig, machtig imponerend dier met manen als zonnestralen. Met eenerzijds zijn snelheid en kracht waarmee hij jaagt en anderzijds de loomheid waarmee hij genietend onder de zon met één oog dicht slaperig lijkt weg te zinken..
Dit beeld geeft exact weer wat deze periode van ons vraagt: hard werken, maar minstens even hard toegeven aan de loomheid en genieten! Want het is in deze periode dat alles (de aarde, gewassen, dieren, mensen, …) de warmtekracht in zich opnemen.

Leeuwzon is de zon die als enige die échte warmtekracht omvat!
Het is dan ook nu dat wij ons opladen om de winter later door te komen en winterkwaaltjes te voorkomen.
En bij gewassen is dit net hetzelfde. Groenten verzamelen nu hun vitaminen die ons als bewaargroenten in de winter van de nodige kracht en energie voorzien. Meteen een goede reden om in de winter groenten van hier te verkiezen, omdat deze de leeuwzonnenkrachten in zich dragen.

Er kan uiteraard veel meer over gezegd worden. Maar het leuke van de zon specifieker benoemen vind ik vooral dat het je dichter brengt bij de natuurwetten of de eenheid achter alles. Het is moeilijk te pakken, maar met me de leeuwzon voor ogen te halen, snap ik de wereld en mezelf precies net ietsje-pietsje beter. Het is weer een klein schakeltje meer dat duiding geeft in de complexheid, of net eenvoud en wonderlijkheid van het leven.
En het verandert niet alles, maar het maakt wel reeds bewust.
En daar begint verandering. Als ik dus nét terug uit vakantie, mijn werk in onze (jawel terug wat vernieuwde) winkel terug opneem. En me, oog in oog met de zon, realiseer dat ik halsoverkop racende tegen de tijd nog geen moment heb stilgestaan, denk ik… Miljaar, waarom?

Zo ga ik geen warmte en energie opslaan voor de volgende periode door te komen.
En nét dat maakt dat ik met een knipoog naar de leeuwzon enkele malen diep inadem als een gapende leeuw. Haar kracht en warmte even bewust volledig opneem. En zonder schuldgevoel haar loomheid voor toch enkele tellen toelaat …om er even later, even krachtig als een leeuw, weer tegenaan te gaan … speciaal voor jullie!

Dankjewel Leeuwzon!
GROUUAAHH,
Sharrrri

Aankondigingen

Workshop biografiek: Ik- In mijn seizoenen. Creatieve introductie met biografiek door Leen in de yurt van de Kollebloem.  21 september – 14 december 2019 –  14 maart 2020    - telkens van 9.30 tot 16.30 uur. Je kan inschrijven per workshop, of meteen voor de 4 verspreid over een heel jaar. Meer info via: https://www.kollebloem.be/agenda/2019/workshop-biografiek

Kollebloem boek: Vanaf nu te verkrijgen via: https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/het-kollebloem-boek

Bio Rundsvlees: Onze pakketten zijn allemaal de deur uit. Wel hebben we nog bio gehakt aan 14,5 euro/kg.

Hooi te koop: 2.5euro per kleine bot, wil je er graag eentje? Mail naar Lindsay@kollebloem.be of vraag Shari er naar in de winkel.

Opendeurdag: Op zaterdag 31 augustus open wij onze deuren voor jou! Welkom van 11-15u voor een dag vol lekkers, leuks en moois!

Opendeurdag Veggie lunch: Onze biokokin Leen leeft zich uit in de keuken, proeven van haar talent kan aan 15 euro per persoon (7,5 euro voor kinderen jonger dan 12 jaar), vooraf reserveren via Lindsay@kollebloem.be

Opendeurdag helpers gezocht: Zin om zelf je handen uit de mouwen te steken tijdens onze opendeurdag en ons op die manier te steunen? Dan krijgen we graag een mailtje van jou via Lindsay@kollebloem.be

Extra in ons aanbod: Courgettes! Met korting: 1,95 euro per kg ipv 2,40 euro. Mail voor extra courgettes naar pakketten@kollebloem.be (minimumbestelling 1 kg).

Deze week in jullie pakket

Deze week zal jullie pakket extra groot zijn. We laten jullie meegenieten van de overvloed aan aubergines en courgetten.
Klein pakket: Tomaten aperitief, Aubergine, Courgetten, Puntpaprika groen, Warmoes Groen van De Kollebloem (VROENTE), Rucola van De Zonnekouter (VROENTE)

Tussen pakket: Tomaten aperitief, Aubergine zwart, Bosbiet Rood, Courgetten Groen, Puntpaprika groen, Snijboontjes, Warmoes Gekleurd van De Kollebloem (VROENTE), Rucola van De Zonnekouter (VROENTE)

Groot Pakket: Tomaten aperitief, Aubergine zwart, Bosbiet Rood, Courgetten Groen, Puntpaprika, Snijboontjes, Warmoes Gekleurd van De Kollebloem (VROENTE), Rucola van De Zonnekouter (VROENTE)

Borstvoedingspakket: Aubergine zwart, Bosbiet Rood, Courgetten Groen van De Kollebloem (VROENTE), puntpaprika groen, Snijboontjes, Warmoes Gekleurd, tomaten aperitief van De Kollebloem (VROENTE), Rucola van De Zonnekouter (VROENTE)

Gemengd pakket: Aubergine zwart, Courgetten Groen, Koolrabi, pruimen van De Kollebloem (VROENTE), Rucola van De Zonnekouter (VROENTE), Frambozen van Daniël Vandevoorde

Fruitpakket: Pruimen van De Kollebloem (VROENTE), Frambozen van Daniël Vandevoorde, bananen en ananas van Biofresh

Aardappelpakket: Alouette

Recepten

Lekker, makkelijk zomerse verwerkideeën voor de overvloed aan courgetten en aubergines
Aubergine in de oven roosteren (lekker van bij ons)
In de oven krijgt aubergine een zoete én toch nog hartige smaak. Snijd de aubergine in blokjes of plakken en bestrijk ze licht met olijfolie en kruid ze met peper, zout en andere kruiden. Leg de aubergine op een bakplaat en zorg dat er voldoende ruimte tussen de blokjes/plakjes is. Anders gaat je aubergine stomen in plaats van heerlijk goudbruin bakken. Je kan de aubergine ook in zijn geheel roosteren. Aubergine klaarmaken was nog nooit zo gemakkelijk.
Laat de aubergine in de oven totdat het vel helemaal verschrompeld is. Laat even afkoelen en haal dan het smeuïge vruchtvlees uit de aubergine.  De ideale basis voor een lekkere dip zoals  aubergine-paprikadip of auberginekaviaar.