Gebruikerslogin

Akkerweetje 13/11/2018- Kerst cadeaumand: om te geven of te houden!

TIP: Wil je graag iemand verrassen met een mand
vol biologische en biodynamisch lekkers?
Bestel dan snel onze Kerst Cadeaumand. Kies zelf voor welk bedrag je graag een cadeau geeft.
Shari zal met veel liefde zorgen voor een gepersonaliseerde mand met producten uit de hoevewinkel.
Psst, je mag jezelf ook zo'n mand cadeau doen hoor ;-).

Bestellen via: https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/cadeaumand

 


Nieuws

Beste klanten,

De laatste weken waren een beetje vreemd voor de tijd van het jaar. Veel zon, droog weer, geen koude. De enkele prikjes die we kregen voelden plots heel koud aan. En alles blijft groeien. Minder, maar toch.
Rode bieten die na de droogte werden gezaaid, komen daardoor nog als mooie bosbietjes van het veld. Alsof het zomer is. De knolselder staat nog te blinken op het veld. En Arne zag weer een beestje op de kolen kruipen. De netten zijn daar al lang af want “het is november”, en dan is het daar te koud voor, …, zou je denken.
Onze kachel in de schuur heeft nog maar een paar keer gebrand. Mijn dubbele truien heb ik nog niet aangedaan. Maar het is wel bijna sinterklaas. Rare jongens, die weergoden.

Onze boerderij en al het leven dat daarop en daarrond beweegt, doet gewoon verder. Maar wij mensen zijn toch een beetje in de war, of ik toch.
En gelukkig maar dat dat leven gewoon verder doet. Want deze week kan er weer een kalfje geboren worden. Wij kijken allemaal uit naar dat nieuwe beestje!

Misschien gebeurt het wel op donderdag. Dat zou mooi zijn, want dan komt Koen Dhoore ‘s avonds naar onze yurt voor een info avond over boeren voor de toekomst. Tegenover het negatieve beeld dat we vaak te horen krijgen over landbouw, plaatst Koen Dhoore een toekomstvisie van lokale boerderijen die meer bieden dan voeding alleen. En zo een voedende landbouw voor iedereen mogelijk maken.
Wie hem hoorde op onze boekvoorstelling weet dat Koen een bevlogen spreker is en inhoud brengt die je doet nadenken. De Kollebloemen doen ook mee, om zijn verhaal met ervaringen uit de praktijk aan te vullen. Nadien is er ruimte voor vragen of gesprek met een drankje, aangeboden door De Kollebloem.

Dit is een try-out voor een vormingsprogramma dat we samen met Vormingplus later op verschillende locaties gaan brengen. Een primeur dus!
Locatie: De Yurt op De Kollebloem, Doornstraat 30 Sint-Lievens-Esse
Datum: 15/11/2018
Uur: 19u-22u

Gelieve in te schrijven via lindsay@kollebloem.be

Groetjes
Ruben

Aankondigingen

Werkkalender: De Werkkalender voor 2019 is vanaf nu te verkrijgen bij Shari in de winkel.
Kollebloem boek: Vanaf nu te verkrijgen via: https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/het-kollebloem-boek Of via mail naar lindsay@kollebloem.be
Infoavond 15/11/2018: Boeren voor de toekomst – voedende landbouw voor iedereen? Infoavond met gastspreker Koen Dhoore. Meer info en inschrijven via: https://www.kollebloem.be/agenda/2018/info-avond-boeren-voor-de-toekomst...
Kerstcadeaumand: Vanaf nu te bestellen via: https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/cadeaumand

Deze week in jullie pakket

Klein pakket:  Bosbiet groot, Knolselder, Cavolo nero (palmkool), Veldsla (serre) van De Kollebloem (VROENTE), witloof van Vanderhauwert
Tussen pakket:  Bosbiet groot, Knolselder, Cavolo nero (palmkool), Veldsla (serre), Winterpostelein van De Kollebloem (VROENTE), Roodlof lang van De Zonnekouter (VROENTE), witloof van Vanderhauwert
Groot Pakket: Bosbiet groot, Knolselder, Cavolo nero (palmkool), Veldsla (serre), Winterpostelein van De Kollebloem (VROENTE), Roodlof lang van De Zonnekouter (VROENTE), witloof van Vanderhauwert
Borstvoedingspakket: Bosbiet groot, Hertshoornweegbree, Veldsla (serre), Winterpostelein van De Kollebloem (VROENTE), Roodlof lang van De Zonnekouter (VROENTE), Wortelen van De Wassende maan, witloof van Vanderhauwert, Pastinaak van Koen Wyers
Gemengd pakket:  Bosbiet groot, Veldsla (serre) van De Kollebloem (VROENTE), appels en peren van Billens, witloof van Vanderhauwert
Fruitpakket:  Appels en peren van Billens, druiven Napoleon, pompelmoes en bananen van Biofresh.

Recepten

Curry met bloemkool, aardappelen, kikkererwten en palm- of boerenkool (Vegetarischeteniseenfeest.com)
Ingrediënten: 1 bloemkool, in kleine roosjes, 500 gram aardappelen, geschild en in blokjes
1 blik kikkererwten à 400 gram, uitgelekt, 200 gram palmkool (cavolo nero), fijngesneden. 270 ml kokosmelk, 1 blik gepelde tomaten, 1 grote bos koriander, 250 ml stevige kwark
Bereiding: Blancheer de bloemkool en aardappel in heet water tot ze net beetgaar zijn (de bloemkool ongeveer 4 minuten, de aardappel 8 minuten) en giet af. Verhit een eetlepel kokosolie (of andere olie) in een grote pan met stevige bodem. Voeg de kokosmelk toe en roer totdat deze gemengd is met de kruiden. Voeg dan de gepelde tomaten toe en plet met een spatel in de pan tot er een egale saus ontstaat. Voeg de geblancheerde bloemkoolroosjes, aardappelblokjes en palmkool toe, laat 5 minuten pruttelen en roer af en toe. Voeg dan de kikkererwten toe en roer opnieuw. Zet het vuur af zodra de palmkool zachter maar nog wel knapperig is en laat nog even stoven met de deksel op de pan. Pak een grote hand van de koriander en meng dit samen met de kwark in de keukenmachine of blender tot een echte Indiase Raite (frisse yoghurtsaus). Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de curry over de borden, garneer met de overige koriander.


Quiche met Belgische kaas, knolselder en appel (Dagelijkse kost)
Ingrediënten:bladerdeeg1 vel, knolselder¼, boter, 1 appel, 1 rode ui, 200g Belgische kaas (in dit gerecht: Watou kaas), 2 vijgen, 6 eieren, een scheutje melk, nootmuskaat, peper, zout
Bereiding: Verwarm de oven voor op 175 °C.Bestuif het werkblad met bloem. Rol het vel bladerdeeg uit. Neem een vork en prik honderden gaatjes in het vel deeg. Drapeer het deeg in de bakvorm en druk het voldoende aan tegen de kantjes. Rol het teveel aan deeg over de randen af met de deegrol. Breng een kookpot lichtgezouten water aan de kook. Schil de knolselder en snijd hem in hapklare blokjes. Kook de knolselder gaar. Smelt een klontje boter in een pan.  Schil de appel en snijd in blokjes. Bak de stukjes appel in de boter. Giet de knolselder af en laat uitlekken. Pel de rode ui en snijd hem in halve ringen. Stoof de ui mee aan met de stukjes appel. Bak ook de knolselder in de pan. Snijd de kaas in blokjes.Verdeel het garnituur over het bladerdeeg. Leg er de blokjes kaas bovenop. Snijd de vijgen in blokjes en leg ze mee op de taart. Breek de eieren in een mengkom, doe er een scheutje melk bij en klop los met de garde. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Giet het eimengsel over de quiche. Bak de quiche zo’n 30 minuten in de oven van 175-180 °C.