Gebruikerslogin

Akkerweetje 12/3/2019: Wij steunen de klimaatbetogers!

TIP: Wij steunen alle Klimaatbetogers die op 15 maart opkomen voor onze toekomst!
Lees waarom via: https://www.kollebloem.be/de-kollebloem-steunt-alle-klimaatbetogers-van-...

 


Nieuws


Dag beste mensen,

We zijn stilletjes aan terug vertrokken voor een nieuw seizoen. Het weer is nog wat onstuimig, maar dat nemen we erbij.
De winterwerkjes laten we achter ons.
We kunnen ons nu bezig houden met wat, voor mij toch, iets speciaals blijft, namelijk, het zaaien en planten.
Als je dan dat eerst plantje in de grond stopt,
is dat voor mij ook echt de start van het seizoen.
Voorlopig alleen nog in de tunnels, maar daar zal snel verandering in komen.
Het is leuk om te zien dat iedereen er weer volop aan wil beginnen.
Dat geeft energie!

Wat is er verder nog gebeurd?
De koetjes zijn voor het eerst dit jaar weer naar buiten gegaan.
Met alle vreugde die daar bij hoort.
De veldsla heeft plaatsgemaakt voor andijvie en koolrabi.
Een eerste lading krulpeterselie is toegekomen en steekt alweer in de grond.
Er zijn bietjes, allerlei soorten slaatjes zoals asiansalad , mosterdblad en rucola gezaaid.
Verder staat de kervel te pronken, de warmoes ontwaakt en groeit langzaam.

Ik wens jullie nog een fijne week en smakelijke groentjes.
Arne

Aankondigingen

Lezing ‘Boeren voor de toekomst’: 28/3 De werf Aalst, 2/05 De Krook in Gent, 9/05 De bib in Zottegem. Koen Dhoore, lesgever bij bio opleidingscentrum Landwijzer neemt jullie mee in een mogelijk toekomstverhaal voor een voedende landbouw voor iedereen. De Kollebloem boeren staan bij met praktijkervaringen. Meer info via Lindsay@kollebloem.be

Kollebloem boek: Vanaf nu te verkrijgen via: https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/het-kollebloem-boek

Bio Rundsvlees: Er zijn nog een aantal pakketten bio rundsvlees te verkrijgen. Pakketten van 5kg aan 72,5 euro.

Lezing ‘Transitie naar een nieuwe voedingscultuur’: Lezing door Peter Vermeersch waarin de nieuwe voedingscultuur in verband wordt gebracht met de mens. We bekijken hierbij de mens niet enkel op fysisch vlak maar ook als een wezen op zoek naar ontwikkeling, verbinding en perspectief. 18/3 van 19u30 tot 21u 30 in De Kollebloem. Deelnameprijs 12 euro.

Kookworkshop 'Back to veggie basics': In deze boeiende reeks van 4 basiskooklessen laat Tine Tomme u kennis maken met verrassende granengerechten, aantrekkelijke groentebereidingen en heerlijke vleesvervangers. Lessen gaan door in de Kollebloem op dinsdagen 30/4- 14/5- 28/5- 11/6 dit van 19-21.30u. 180 euro voor lessenreeks. Les gaat door na inschrijving van minimum 10 personen. Info en inschrijving via: Lindsay@kollebloem.be- https://www.kollebloem.be/agenda/2019/kookworkshop-back-veggie-basics

Zomerkamp: Ook dit jaar kan jouw kroost van het echte leven op de boerderij proeven. Onze zomerkampjes gaan door van 8-12 juli en 12-16 augustus. Inschrijven kan vanaf nu via deze link: https://www.kollebloem.be//inschrijving-boerderijkamp

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Rucola van De Zonnekouter (VROENTE), Knolselder (stuk) van De Wassende Maan, Witte Kool en winterpostelein  en champignons kastanje van Bio Brugs Ommeland

Tussen pakket: Courgette Curry pot groot van De Kollebloem (VROENTE), Mezuna van Ourobouros (VROENTE), Knolselder (stuk) van De Wassende Maan, champignons kastanje, Komkommer en Witte Kool van Bio Brugs Ommeland

Groot Pakket: Courgette Curry pot groot van De Kollebloem (VROENTE), Mezuna van Ourobouros (VROENTE), Knolselder (stuk) van De Wassende Maan, champignons kastanje, Komkommer en Witte Kool van Bio Brugs Ommeland

Borstvoedingspakket: Courgette Curry pot en winterpostelein van De Kollebloem (VROENTE), Knolselder (stuk) van De Wassende Maan, champignons kastanje, Komkommer (Lang) van Bio Brugs Ommeland en Aubergine zwart van Biofresh

Gemengd pakket: Rucola van De Zonnekouter (VROENTE), Knolselder (stuk) van De Wassende Maan, appels van Billens
champignons kastanje van Bio Brugs Ommeland, bananen en clementines van Biofresh

Fruitpakket: Appels van Billens, peren conference, avocado, bananen en clementines van Biofresh

Recepten

Receptje met courgette curry pot

Ingrediënten: 1 courgette curry pot,  4 el gehakte peterselie, ½ prei, bakboter, 2 kg mosselen

Bereiding: Kook de mosselen op klassieke wijze in boter met ajuin, selder, peterselie . Voeg de pot curry courgette toe  en laat 5 minuten garen. Schud de mosselpot twee keer op. Schep uit in een diep bord. Overstrooi met peterselie.

Winters groentegerecht van geroosterde venkel en knolselderij met (vegan) aioli van amandelen.

Ingrediënten:  1 knolselder, olijfolie,  2 venkelknollen, 2 clementines ongeschild en gehalveerd,   een flinke snuf chilivlokken, de rasp van 1 citroen, zeezout(vlokken) en versgemalen peper, voor de amandel-aioli, 150 gram geblancheerde (witte) amandelen, 1 citroen, 60 ml extra virgine olijfolie, 1 theelepel dijonmosterd, 1 teen knoflook

Bereiding: Laat voor de aioli 100 gram amandelen weken in 125 ml koud water. Verhit de oven tot 220 graden. Schil de knolselderij dik en snijd in onregelmatige blokjes.Maak intussen de aioli. Leg de resterende 50 gram amandelen op een bakplaat en zet 8 minuten in de oven. Bak ze geurig en goudbruin. Doe in een kom en laat afkoelen. Giet de geweekte amandelen af en doe ze met 125 ml vers koud water, het sap van een halve citroen en de olie en mosterd in een keukenmachine/blender. Maal het geheel op hoge snelheid tot een gladde, mayonaiseachtige pasta. Voeg de knoflook en de geroosterde amandelen toe en maal het geheel opnieuw glad. Kruid naar smaak met zout en peper en voeg eventueel nog wat citroensap, olie of zout toe. Verhit een grote koekenpan op matig vuur en voeg een flinke klont boter toe en daarna de knolselderij. Kruid de knolselderij goed met zout en peper en bak het aan alle kanten bruin. Verdeel het over een bakplaat en zet de koekenpan weer op het vuur. Bak de partjes venkel op dezelfde manier bruin. Leg dan de clementines met de snijkant omlaag in de pan en bak ze bak minuten tot ze licht geblakerd zijn. Leg de clementines en de venkel ook op de bakplaat en bestrooi met chilivlokken en citroenrasp. Zet het geheel 10 minuten in de oven tot alle groenten gaar en rondom een beetje geblakerd zijn. Haal de clementines voorzichtig uit de schil, verdeel de partjes over de bakplaat (dit lukt mij niet, ik sneed ze in partjes met schil en liet iedereen dit op z’n bord uitlepelen). Serveer met flinke scheppen aioli.