Gebruikerslogin

Akkerweetje 12/12/2017 - Cadeaumanden - Dubbel Pakket - Wedstrijd


Tip: 


Nieuws

We zitten momenteel in de donkerste periode  van het jaar, kort voor een nieuwe geboorte, en dat is overal voelbaar. Dichtbij en veraf zijn mensen zoekende naar licht, zon, warmte, antwoorden op dieper liggende vragen. En dat is heel sterk in deze tijd!

Wachtende, op de geboorte, op het grote feest van Kerstmis, op de overgang van het nieuwe jaar naderen we de dertien Heilige nachten (24 december tot 6 januari). 

Wachtende op nieuw licht, nieuwe inzichten, nieuwe geboortes, terwijl  de duisternis zo sterk is, alles voelt onzeker. Voor mezelf blijft dit ook een moeilijke periode, ik weet  graag wat er komt, ik hou van licht, zon, vuur en vreugde. In deze tijd is het geduldig wachten en vertrouwen dat het leven het ons komt schenken, want ja….

IN DE DIEPSTE DUISTERNIS WORDT HET LICHT elk jaar opnieuw GEBOREN.

Ook op de boerderij verlangt iedereen naar een beetje rust, verstilling, tijd om te cocoonen. De herfst is altijd méér werk dan verwacht. Er moet nog veel geoogst  en afgewerkt worden, bestellingen klaar maken, alles dient goed te worden voorbereid op de winter. 

Onze boeren  vinden amper de tijd om hun teeltplan voor volgend jaar vast te pakken terwijl dat nu helemaal nodig is.

Vorige weekend hadden we ons jaarlijks Vroenteweekend met collega-boeren. Het blijft een uitzonderlijk mooi gebeuren en moedig van elkeen die hiermee verbonden is. Veertien  mensen die bewust  tijd en energie investeren in  ‘samen in verbinding’  gaan, werken aan visie, missie. Het blijft een uniek en bewonderenswaardig project! Met dank aan onze begeleiders en heerlijke kok!  

Sinds kort wordt de landbouwcursus van Steiner gelezen op de boerderij, door 10 boeren en boerinnen, onder begeleiding van Koen Dhoore en Antoine. Ik geniet achteraf altijd mee van het enthousiasme waarmee Antoine thuis komt daarna. Het doet wat met hen.

Met ons Kollebloemkoor brachten we zaterdagavond een warm Kerstconcert in de kerk van Erpe Mere. Het vraagt moed en doorzetting om zo’n concert voor te bereiden maar de schittering in ons hart kent geen waarom. Volgend concert op 23 december in Borsbeke. Er is misschien nog een plaatsje vrij, maar niet wachten als je erbij wil zijn.

Heel binnenkort is het hier ook wafelbak, net voor onze sluitingsperiode. Als we zo hard werken moeten we ook tijdig de warmte, het samen vieren  vastpakken.

We nemen dan ook afscheid van Rahmat, (als plukkaarter) maar jammer genoeg ook van Goedele die door zwangerschap  beslist heeft om afscheid te nemen van de Kollebloem. Goedele is een  parel van een vrouw, we wensen haar het mooiste geluk toe, de schoonheid van het moederschap helemaal te mogen beleven. We  koesteren heel dankbaar alles wat ze voor de Kollebloem gedaan heeft, met liefde en waardering.  

Wij pakken moedig en vertrouwensvol de nieuwe toekomst vast… wachtende op een nieuwe geboorte.

Aan allen, een mooie midwintertijd,

LEEN

Kerstvakantie: dubbel pakket & sluitingsdagen winkel

voor de kerstvakantie leveren we zoals elk jaar een dubbel pakket. Wij nemen zelf een weekje vakantie tussen Kerst en Nieuwjaar. We leveren daarom GEEN pakket in de week van 26/12/2017, maar we bezorgen jullie extra producten in de week van 19/12/2017 ter waarde van het gemiste pakket (bewaargroenten en verwerkte producten).

Uitzonderlijk valt nieuwjaarsdag in 2018 op een maandag. Daardoor kunnen we niet oogsten en zijn er ook geen leveringen hier. Ook in de week van 02/01/2017 leveren we GEEN pakket. Om die week te compenseren leveren we jullie  een extra pakket droogwaren in week 3 (de week van 16/01/2017). Zo valt dit extra pakket samen met de tweewekelijkse pakketten.

WINKEL

Onze winkel sluit van maandag 25/12/2017 tot zondag 31/12/2017 

Vanaf 2 januari is de winkel weer open en ontvangen we jullie graag met een klein drankje  tijdens de openingsuren: Di: 14u-19u – Woe: 14u-19u – Za: 9u-14u

Wedstrijd

De oplossing van onze vorige wedstrijd vraag was: Vollezele. 

Hans Van De Pontseele uit Geraardsbergen stuurde als eerste het juist antwoord door. Hij mocht voor 15 euro komen shoppen in onze hoevewinkel.

De nieuwe opgave vind je hier: www.kollebloem.be/wedstrijd

Aankondigingen

Kerstconcert - Kollebloemkoor en Ishtar: 23/12/2017 in Borsbeke. Kaarten via 053 62 71 88 (na 18u) of gezinsbondborsbeke@gmail.com

Alle info over de concerten van het Kollebloemkoor vind je via www.kollebloem.be/koor

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Knolselder, rammenas, Rode Biet, veldsla van De Kollebloem (VROENTE), schorseneren van De Zonnekouter (VROENTE), wortelen  van Livinushof

Tussen pakket: Knolselder, Pompoen groen, rammenas, Rode Biet, veldsla van De Kollebloem (VROENTE), daikon van De Zonnekouter (VROENTE), Ajuin geel van Noë Carlos, wortelen van Livinushof, rode kool van Koen Wyers

Groot Pakket: Knolselder, Pompoen groen, rammenas, Rode Biet, veldsla van De Kollebloem (VROENTE), daikon van De Zonnekouter (VROENTE), Ajuin geel, wortelen van Livinushof, rode kool van Koen Wyers

Borstvoedingspakket: Knolselder, Pompoen groen, rammenas, Rode Biet, veldsla van De Kollebloem (VROENTE), pastinaak van De Wassende Maan, puntpaprika van Hof Ter Heule, wortelen van Livinushof

Gemengd pakket: Pompoen groen, Rode Biet van, Knolselder van De Kollebloem (VROENTE), appels jonagold, Novemberpeer van Billens

Fruitpakket: appels jonagold, Novemberpeer van Billens, bananen, kiwi van Biofresh

Aardappelpakket:  09/01/2018

Recepten

Rammenas is een bijzondere groente. Het is als een zwarte radijs, maar dan groter en in de winter ipv in de zomer. Rammenas kan je rauw gebruiken of in een stoofpotje. De oude Egyptenaren zouden al een bedje rammenas gezet hebben in hun vruchtbare nijlvallei, want ze is te zien op Egyptische wandschilderlingen. Ook Jeroen Meus heeft tips voor rammenas: “Rammenas zou ik klaarmaken zoals raapjes: gestoofd in blokjes, geglaceerd of in een hutsepot. Je kunt het ook mee roosteren met andere harde groenten, zoals wortelen en pastinaak.” (http://www.vraaghetaanjeroenmeus.be/)

Rammenas tegen hoest en griep (tip van een biodynamische boerin op rust)

Elke week 1 a 2 keer een beetje rammenas salade of plakje rammenas op boterham met kaas helpt je beter de winter door! 

Je kan er ook hoestdrank mee maken: maak een holletje in de rammenas, vul dit met honing en lepel dit gedurende de dag leeg. Maak het holletje groter en vul dit opnieuw, en ga zo door, tot er alleen de schil over is en de hoest verdwenen.

Knolselderplakje

Ingrediënten: 1 knolselder- 1 à 2 zoete appels, 1 ui of sjalot, 4 plakjes belegen kaas, kerrie, tijm en olijfolie

Bereiding: Snij schijven van 5 mm dik uit de knolselder, stoom ze beetgaar in een stoommandje. Snipper de ui, schil de appel en haal het klokhuis eruit en snij in ronde schijven. Fruit de ui in de olie met de kerrie en tijm, voeg de appelschijven toe en bak ze goudbruin. Maak mooie ronde vormen van de knolselderschijven, bijna even groot als appelschijven. Olie een ovenschotel of bakplaat in, leg op de knolselderschijf een appelschijf en vul het gaatje op met de ui. Dek af met een plakje kaas en zet even onder de gril.