Gebruikerslogin

Akkerweetje 12/10/2018- Bezoek ons op de Boerenmarkt op 17/10.

TIP: Kom ons een bezoekje brengen op de Boerenmarkt in Herzele, deze gaat door op woensdag 17 oktober van 9 tot 13 uur op de terreinen voor vzw ’t Uilekot, Oude Trambaan.
Zeker de moeite waard!https://www.facebook.com/events/631712047230324/


Nieuws

Lieve klanten,
1 jaar stage lopen op De Kollebloem
Was een fysieke uitdaging voor een 53-jarige
Was mezelf tegenkomen op het veld en in het werk en ervaren dat het tempo van de jonge garde niet meer evident is om te volgend, maar toch niet toegeven!
Was genieten van de vele spontane, gemoedelijke contacten en verrijkende babbels tijdens het werk, tijden de welkome pauzes en aan tafel!
Was genieten van Raymond zijn onuitputtelijk creatief kooktalent!
Was mezelf heel erg herkennen in het levensverhaal van Antoine.
Was mijn jongere zelf tegenkomen in de werkkracht van Arne.
Was door boer Manuel met zachte hand geïntroduceerd worden in de landbouwtechnieken.
Was genieten van de spontaniteit van Shari.
Was bij momenten intellectueel hoogstaande gesprekken voeren met Wouter.
Was ervaren dat deze plek zorg draagt voor mens, dier, plant en kosmos.
Was ook ervaren dat ondanks het gigantische vele werk dat hier wordt verzet, (helaas) geen megawinsten worden gemaakt.
Was nog meer beseffen dat het dringend tijd wordt dat landbouw eerlijk wordt verloond.
Was mijn stage eindigen met het lezen van Het Kollebloemboek, als je het mij vraagt, verplichte lectuur voor elke landwijzerstudent en voor vele andere bewuste burgers in onze samenleving.

Was ook nog zoveel meer!

Wat heb ik geleerd?
Dat hier op deze plek de boeren ‘samen boeren’ met vele anderen (Leen, Ruben, Lindsay, Myriam, Lotte,… bedankt allemaal). Dat het samenwerken en het coöperatieve denken voor mij ook vrij essentieel zijn.
Dat ik naast mijn lesopdracht op school, ook en vooral een doe- mens ben en dat het aarde- werken en de seizoenen aan de lijve kunnen ervaren, terugkomen bij mezelf is.
En dat we dat eigenlijk al lang wisten maar te lang genegeerd hebben.
Dat hier voedsel wordt verbouwd, niet enkel voor het lichaam maar ook voor de geest en dat ik dit echt als een meerwaarde heb ervaren.
Dat dit voor mij als godsdienstleraar bijzonder aansluit bij mijn eigen roeping.
Dat ik waarschijnlijk geen betere plek had kunnen vinden voor mijn eerste jaar Landwijzer ervaring.
Dat ik julllie leef- en werkgemeenschap nu ga verlaten voor nieuwe ervaringen in de biologische landbouw en dat het heel erg wennen zal worden. Ik ga deze plek missen!!

Dankbaar om hier stage te kunnen lopen en op deze manier ook een kleine bijdrage te kunnen leveren aan dit zeer mooie Kollebloemproject!
Hopelijk tot snel!

Dirk (Landwijzerstagiair)

Aankondigingen

Werkkalender: De Werkkalender voor 2019 is vanaf nu te verkrijgen bij Shari in de winkel.
Kollebloem boek: Vanaf nu te verkrijgen via: https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/het-kollebloem-boek Of via mail naar lindsay@kollebloem.be
Teksten Boekvoorstelling: Voor wie graag de speechen van de boekvoorstelling nog eens naleest of ze wil ontdekken omdat je de boekvoorstelling hebt gemist: https://www.kollebloem.be/boekvoorstelling-30092018

Deze week in jullie pakket

Klein pakket:  Broccoli, Mosterdblad, paprika, Raapjes, Warmoes Groen van De Kollebloem (VROENTE)
Tussen pakket: Broccoli, Mosterdblad, paprika, Raapjes, Warmoes Groen van De Kollebloem (VROENTE),
Komkommer van Bio Brugs Ommeland, Wortelpeterselie van Koen Wyers
Groot Pakket: Mosterdblad, paprika, Raapjes,  Warmoes Groen van De Kollebloem (VROENTE), Komkommer (Lang) van Bio Brugs Ommeland, Bloemkool, Wortelpeterselie van Koen Wyers
Borstvoedingspakket:  Bosbiet Chioggia, Mosterdblad, Warmoes Groen van De Kollebloem (VROENTE), Knolvenkel van De Zonnekouter (VROENTE), Komkommer (Lang) van Bio Brugs Ommeland, Wortel Kleurmix, Wortelpeterselie van Koen Wyers
Gemengd pakket: Mosterdblad, paprika van De Kollebloem (VROENTE), appels, peren van Billens, Bloemkool van Koen Wyers
Fruitpakket: Kastanjes van De Kollebloem (VROENTE), appels, peren van Billens, Frambozen van Daniël Vandevoorde
Aardappelpakket: Frieslander aardappelen van De Kollebloem

Recepten

Smeuïge bloemkool met feta en champignons (Nog eenvoudiger Pascale Naessens)
Ingrediënten:  1 bloemkool, 200g feta, 250g bruine champignons, 20g bieslook
Bereiding: Snijd de buitenste rand van de bloemkool af zodat je kleine korreltjes krijgt. Snijd de rest van de bloemkool in grote stukken en kook die gaar in water. Hak de champignons fijn bak ze in olijfolie en voeg na een paar minuten de bloemkoolkorrels toe. Giet de gare bloemkool af en zet ze van het vuur. Brokkel er de feta bij en stamp tot een smeuïge puree. Hak de bieslook fijn en meng die door de champignons. Schap wat bloemkoolpuree op een bord en schik er de gebakken champignons met bloemkoolkorrels over.

Appeltjes in de oven (Nog eenvoudiger Pascale Naessens)
Ingrediënten: 2 appelen, 200g ricotta, 3-4 lepels honing, handvol geschaafde amandelen
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer de ricotta uit op de bodem van de ovenschaal. Smelt de boter en voeg er 3 tot 4 eetlepels honing aan toe. Snijd de appelen in plakken van 1cm. Verwijder het klokhuis en leg de appelplakken op de ricotta. Lepel een deel van de gesmolten honing over de appelplakken. Strooi er de amandelschilfers over. Zet 25 minuten in de oven.