Gebruikerslogin

Akkerweetje 12/05/2020 - Els


NIEUWS

Beste klanten

Een akkerweetje, weetjes over een akker waar ik weinig over weet… Ik ken er enkel de kleuren van, van de donkere aarde en van de schaduwen die omgewoelde kluiten afwerpen – gele oker, sienna gebrand, diepbruine omber, bijna zwart. Tot half maart gaf ik tekenles en dat gaat niet online. Tekenen kan er in het programma van sommige kinderen of ouders nu maar af en toe bij. Daar heb ik alle begrip voor.

Bij de Kollebloem ben ik een “inspringer”, voor ’t eerst in mijn leven seizoenarbeidster. Samen met Shari of Marie maak ik jullie winkelbestelling klaar. Ik zit dan in een kleurenbad: auberginepaars, grasgroen, zacht wit, vermiljoen… een feest voor mijn ogen!
Zie je het als een uitdaging om in de keuken met kleuren te experimenteren? Als je alle kleuren op je bord ziet, worden al je organen aangesproken en voed je je ganse lijf. Witte groenten zuiveren vooral, oranje groenten verwarmen, groene geven energie… Als je 5 verschillende groenten in één stoofpotje of wok stopt, heb je ook nooit te weinig van 1 groente in je pakket: je combineert gewoon kleinere hoeveelheden met elkaar. 

Er is het feest op de akkers, dankzij de bioboeren en het zonlicht. Er is het kleurenfeest op je bord. En er is het feest in je lijf.

Els

Ik stuur je enkele tekenopdrachten die (het kind in) jou wakker maken. Voel je vrij, je hebt niet veel nodig: stilte, wat oud papier en iets dat schrijft. Je kan schilderen met koffie en rode bietensap, en tekenen op briefomslagen of binnenkanten van mueslidozen…
- teken een droom die je had (of eentje die je nog niet had)
- stel je voor dat je een vlieg bent die aan het plafond plakt en naar beneden kijkt. Teken wat je ziet.
- teken een recept uit een kookboek
- teken met je linkerhand (als je rechtshandig bent) en met je rechterhand (als je linkshandig bent)
- stapel enkele kleine spulletjes op mekaar, maak ze vast met doorzichtige plakband, en teken de gekke stapeling
- maak iets heel kleins voor iemand die je graag ziet en bezorg het hem/haar. Die kan het dan altijd bij zich houden omdat het zo klein is.
- teken je fiets zonder er naar te kijken, vanuit je herinnering. Ga dan naar je fiets kijken en lach even met jezelf…
- leg een vel papier en een potlood voor je. Sluit je ogen en wacht tot er beelden komen: waar denk je aan? Bekijk een van die beelden goed en teken het zodra je ogen open gaan.

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Knolvenkel van De Zonnekouter (VROENTE), Paksoi van De Zonnekouter (VROENTE), champignons kastanje van Bio Brugs Ommeland, pijpajuin, kropsla van Groenlof
Tussen pakket: Lavas, radijzen van De Kollebloem (VROENTE), Knolvenkel, Paksoi van De Zonnekouter (VROENTE), champignons kastanje, Komkommer van Bio Brugs Ommeland, Bataviasla, Koolrabi van Groenlof
Groot Pakket: Lavas van De Kollebloem (VROENTE), Knolvenkel, Paksoi van De Zonnekouter (VROENTE)
champignons kastanje, tomaten tros van Bio Brugs Ommeland, Koolrabi Eikebladsla van Groenlof
Borstvoedingspakket: Lavas, gemengde salade bussel van De Kollebloem (VROENTE), Knolvenkel van De Zonnekouter (VROENTE), champignons kastanje, tomaten tros, Komkommer (Lang) van Bio Brugs Ommeland, Kropsla groen van Groenlof
Gemengd pakket: Knolvenkel, Paksoi van De Zonnekouter (VROENTE), Aardbeien 250 gr van Vanderhauwert, Kropsla groen van Groenlof, appels van Biofresh
Fruitpakket:  Aardbeien van Vanderhauwert, bananen, sinaas gewoon van Sinature, appels van Biofresh

Recepten

Lavas
Wij telen al een tijdje lavas omdat het een lekkere kruidachtige plant is voor de restaurants en de lousbergmarkt. Het lijkt op selder, en kan ook zo gebruikt worden. Alleen wordt het iets sterker. Ze wordt ook wel Franse selder ofbastaardselder genoemd. Omdat de restaurants nog niks kunnen bestellen, konden we dit eens door jullie laten proeven. Laat ons gerust weten wat je er van denkt en of je misschien wel vaker kruiden in het pakket zou willen.

Venkelsoep (vrij naar SOS Piet)
Ingrediënten:1 klontje boter, ½ ajuin of wat pijpajuin, 1 aardappel, 2 grote venkels (of 3 kleine venkels), peper en zout, water, 2 el groentebouillon, 1 dl room. Eventueel wat lavas.
Bereiding: Smelt boter in een kookpot. Snij de ajuin grof en stoof aan in de boter. Snij de aardappel in blokjes en stoof mee aan. Snij het groen van de venkel. Snij de venkel in fijne schijfjes. Stoof de venkel mee aan gedurende een 5 à 10-tal minuten. Kruid met peper en zout. Zet onder met water. Voeg de groentebouillon toe en laat een half uur koken. Mix de soep glad. Giet de room erbij en mix nog even. Versier met het groen van de venkel.

Ovenschotel paksoi & champignons
Aardappelen schillen, in plakken snijden, 5 min. koken en afgieten. Ui en knoflook fruiten in wat boter. Champignons schoonvegen, in plakken snijden en enkele minuten meefruiten. Paksoi wassen, in repen snijden en 2 min. blancheren in ruim kokend water, afgieten en uit laten lekken. Eieren loskloppen en met het ui-champignonmengsel door de paksoi scheppen. Op smaak brengen met zout en kerrie. Aardappelplakken in een beboterde ovenschaal doen en paksoi-ei-mengsel erover verdelen. Ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven op 220 graden laten.