Gebruikerslogin

Akkerweetje 10/12/2019: vakantieplanning + cadeaubon

Tip: Check onze vakantieplanning voor pakketten en winkel via --> https://www.kollebloem.be/vakantieplanning-pakketten-en-winkel

De Kollebloem cadeaubon
Met onze cadeaubon laat je vrienden of familie mee genieten van jouw bioboerderij. Je kan de waarde ervan besteden in de hoevewinkel of de B&B. Bestellen kan via pakketten@kollebloem.be.


NIEUWS

Sinterklaas is weer in het land geweest. Elk jaar verwent hij klein en groot met lekkers en leuks. Ook op De Kollebloem komt de goedheilige man jaarlijks langs. Onze kostbare depothouders weten dat er dan altijd iets bijzonders op hen wacht in het afhaalpunt. Op de boerderij mag ook iedereen iets verwachten. Enkel wie echt zijn best deed én een mooie brief schreef kan rekenen op extra lekkers, en een mooie brief terug. Met dank aan zijn trouwe helper op de boerderij.

Onze stagiaire Marie, van Erpe-Mere afkomstig, waar ze Sint Maarten vieren, had daar vragen bij. Zij weet dat Sint Maarten zijn mantel deelde met een bedelaar bij de stadspoort van Amiens (Marie is niet zomaar van Erpe-Mere, ze groeide op in Frankrijk). Een goede reden om die man te herdenken en te vieren. Maar wie is die andere Sint dan wel, en wat is dat hier met die pieten?

Meestal wordt Sinterklaas gezien als de bisschop van Myra, een stad in het huidige Turkije, toendertijd deel van het Romeinse rijk. Later werd hij de beschermheilige van de zeevaarders (zie ginds komt de stoomboot...) en verspreide zijn naam zich via Griekenland over West-Europa.

Een andere inspiratiebron voor Sinterklaas is de Noorse god Odin, ook wel Wodan genoemd. Dan zitten we in de nog veel oudere voor-christelijke tijden en de Germaanse mythologiën van onze contreien. Ook Wodan vond er plezier in om op zijn paard (Sleipnir) door de lucht (= over de daken) te rijden. Wodan werd In Nederland en Friesland ook “Kunne Klaas” genoemd, en zo komen we bij Sinterklaas.

Achter op het paard van Kunne Klaas zat zijn ongeboren zoon, Oel. Oel bracht geschenken mee uit de voor-geboortelijke wereld (kinderlijke onschuld, vreugde om de kleine dingen, onbezorgdheid, verbondenheid met de hemel, …). Zolang Oel als ongeborene op aarde aanwezig was (in de mythologie een koud kunstje), had hij een donkere huidskleur. Vanop het paard van zijn vader keek Oel naar binnen in de boerenhuizen, om te zien of de mensen zich een beetje gedroegen.

Vandaar komt een traditie die mensen met een zwart gezicht de rol geeft van “geweten van de mensheid” en “wijze raadgever”. Oel is de nachtelijke droom, waarin de mens in het duister van de slaap in het reine komt met wat de voorbije dag hem of haar gebracht heeft.

Later in de jaarkrans, na de zonnewende, werd Oel geboren met een stralend wit gezicht. Hij verandert dan van naam: Oel (met de “oe” van oer-) wordt Yl. Bij ons is Yl bekend als Tyl, met zijn kinderlijke fratsen een beetje de spiegel van Oel : Tyl Oel-enspiegel. In de sage (zoals genoteerd door Charles Decoster) heet de vader van Tijl Uilenspiegel niet toevallig ... Klaas. En de cirkel is rond.

Hoe komen we dan van die mooie verhalen tot de huidige discussies over zwarte piet? Twee zaken zijn duidelijk te scheiden. Het ‘donkere’ gezicht van de ongeboren zoon met al zijn betekenissen is een oeroud verhaal. De wrede koloniale geschiedenis bracht daar verandering in. Het uiterlijk van de huidige zwarte pieten, kwam er pas sinds de 18de eeuw, wanneer jong zwarte salven bij de Antwerpse burgerij werkten. Het beeld van de ‘simpele’ Afrikaan werd ook nog eens versterkt door de enorme propagandamachine die nodig was om het kolonialisme te kunnen verantwoorden. Zeker in België was die sterk aanwezig omdat Leopold II erg veel moeite moest doen om de uitbuiting van ‘zijn’ Congo te verantwoorden.

De link tussen het huidige beeld van zwarte piet en kolonialisme, slavernij en racisme is er dus wel degelijk. Maar de betekenissen die er achter liggen, hoeven niet gebonden te zijn aan die veruiterlijking. De huidige discussie is een uitnodiging om te kijken naar de minder fraaie kanten van de geschiedenis. Zo houdt niet alleen Oel ons een ‘Uylenspiegel’ voor, maar geeft ook Zwarte Piet ons een spiegel om naar het niet zo oude verleden te kijken. We kunnen er maar uit leren.

Als we van onze Piet terug Oel kunnen maken, kunnen we weer een prachtig feest vieren, met een rijke wereld van betekenissen die helemaal terugloopt in onze eigen geschiedenis.

Ruben, met dank aan de wijze geschiedenislessen van Koen Dhoore.

Deze week in jullie pakket

Klein pakket:  Aardpeer, Rode Biet, Winterpostelein van De Kollebloem (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, Rode Kool van Bio Brugs Ommeland

Tussen pakket:  Aardpeer, Rode Biet van De Kollebloem (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, Rode Kool, groenlof, Knolvenkel met loof van Bio Brugs Ommeland, pijpajuin, Snijselder van Groenlof

Groot Pakket:  Aardpeer, Rode Biet van De Kollebloem (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, Rode Kool, groenlof, Knolvenkel met loof van Bio Brugs Ommeland, pijpajuin, Snijselder van Groenlof

Borstvoedingspakket:  Rode Biet, Winterpostelein van De Kollebloem (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, groenlof, Snijselder, Knolvenkel met loof, Wortelen van Bio Brugs Ommeland, pompoen spaghetti van Groenlof

Gemengd pakket: Aardpeer, Rode Biet van De Kollebloem (VROENTE), appels, peren van Billens, witloof van Vanderhauwert, Kaki van Biofresh

Fruitpakket:  appels, peren van Billens, bananen, clementines, sinaas gewoon van Biofresh

Recepten

Soep met aardpeer en wortel (Uit "How to Cook part three" door Delia Smith)

Ingredienten: 500 g aardpeer, 325 g wortels, 2 selderstengels, 1 ui, 1 l groentebouillon, peper en zout, 55 g boter

Bereiding: Schil de wortels en de aardperen en snij ze in stukken.Snij de selder in stukjes, gebruik geen blaadjes. Laat de boter smelten en fruit daarin de gesnipperde ui en de stukjes selder en laat dit enkele minuten stoven. Doe er de wortels en aardpeer bij, kruid met peper en zout en laat dit 10 minuten op een zacht vuurtje stoven met het deksel op de pot. Voeg de warme groentebouillon toe en laat 20 minuten op een zacht vuurtje sudderen. Soep mixen en eventueel opdienen met een lepeltje geklopte room en versieren met platte peterselie.