Gebruikerslogin

Akkerweetje 10/04/2018 - Dansfeest: wij zijn er klaar voor!

Wij zijn klaar voor het dansfeest! Jullie ook?

TOT ZATERDAG 20u - WATTENFABRIEK HERZELE

 

Nieuws

Dag Iedereen!

Joepie, het is Lente!
Het kriebelt om te ploegen. Maar op termijn willen we ploeg-loos boeren. Dit omdat we ervan overtuigd zijn, dat ploegen een heel grote impact heeft op het bodemleven.

Je zet door het ploegen namelijk alles op zijn kop. In de onderste lagen leven andere organismen dan in de bovenste, en die blijven best op hun eigen plek, zonder het drastische ploegen, dat dan alles verstoort. Momenteel experimenteren we met dit ploeg-loos boeren op 1 van onze 7 percelen.
Dit houdt in dat we enkel de bodem open-scheuren. Dit enkel om de grond los te maken en te laten drogen na een lange natte periode.

Verder op de boerderij zijn ook onze Indische loop-eenden in Lente-stemming. Voor de eerste keer dat ze hier op de Kollebloem zijn, hebben ze eieren gelegd. Mits de marter dit ook al opgemerkt had en enkele eieren meegenomen heeft, heb ik er enkele in veiligheid gebracht in de broedkast. Nieuwsgierig afwachten wat daar uit zal komen!
Deze Indische loop-eenden zijn verzot op naaktslakken en zijn fantastische werkkrachten om in te zetten in onze serres, want van de andere gewassen blijven ze af.

Laat alvast onze eerste mosterdblad smaken. Net als ook onze eigen prei, die terug is van weggeweest.

Uitkijkend naar nog veel volgend lekkers op het veld!

Manu
PS: tot zaterdag op de dansvloer → https://www.kollebloem.be/dansfeest2018

–--
Al enkele maanden werken we op De Kollebloem stilletjes aan iets verrassends.
Op ons dansfeest op 14 april in de Wattenfabriek zullen we dit 'projectje' in primeur voorstellen.
Het is een droom die kan uitkomen, als we er samen voor gaan.
Alvast bedankt en wordt vervolgd…

Aankondigingen

14 april: Dansfeest! In de Wattenfabriek. Met live Bloom on the rocks (Ierse folk met Patrick Gaublomme), DJ Nicky (onze vaste DJ), Manuel (live) en Bio snacks (frivool & tasty). We zoeken nog vrijwilligers om te helpen. Mail naar ruben@kollebloem.be!
Wil je meedoen met onze veiling tvv Vrije Grond? Zoek iets leuks, mooi, bruikbaars, maar vooral verkoopbaar en schrijf je in bij ruben@kollebloem.be
Boerderijkampen: Onze gebreveteerde begeleiders Rebecca en Nathalie ontvangen de kinderen (6-12 jaar) dit jaar in augustus. Boerderijkamp 1: 6-10 augustus. Boerderijkamp 2: 13-17 augustus.  https://www.kollebloem.be/agenda/2018/boerderijkamp-2018-1

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Mosterdblad blond, Prei, Rode Biet van De Kollebloem (VROENTE), Knolselder van De Lochting, Savooi Kool van Biofresh
Tussen pakket: Mosterdblad blond, Prei, Rode Biet van De Kollebloem (VROENTE), Winterpostelein van De Zonnekouter (VROENTE), champignons kastanje, Knolselder, Paksoi van Bio Brugs Ommeland,
Savooi Kool van Biofresh
Groot Pakket: Mosterdblad blond, Prei, Rode Biet van De Kollebloem (VROENTE), Winterpostelein van De Zonnekouter (VROENTE), champignons kastanje, Knolselder, Paksoi van Bio Brugs Ommeland,
Savooi Kool van Biofresh
Borstvoedingspakket: Mosterdblad blond, Peterselie krul, Rode Biet van De Kollebloem (VROENTE), Winterpostelein van De Zonnekouter (VROENTE), Aubergine, champignons kastanje, Knolselder, Paksoi van Bio Brugs Ommeland
Gemengd pakket: Mosterdblad blond, Rode Biet van De Kollebloem (VROENTE), Knolselder van Bio Brugs Ommeland, appels van Warmonderhof, pompelmoes van Biofresh
Fruitpakket: appels van Warmonderhof, citroenen, meloen, pompelmoes van Biofresh
Aardappelpakket:  Carolus van de Speiboerderij

Recepten

Snelle stamppot (Herbatheek, Neem je gezondheid in eigen handen)
Ingrediënten: savooikool, 4 grote aardappels, 1 kl zeezout, oregano, tijm, peper, 100g (buffel)boter, nootmuskaat
Bereiding: snijd de kool en de aardappels in stukjes. Doe ze in een ovenschaal. Strooi het zou, de kruiden en de peper erover. Snijd 100gr boter in blokjes en verspreid die over de schotel. Stoom in de steamer op 110 graden gedurende 20 minuten, 100% stoom (of in een kookpot met een beetje water en stoomnetje). Neem een stamper en prak alles door mekaar. Rasp wat nootmuskaat over het geheel. Gratineer even in de oven en dien dampend op met een hazelnoot-veggieburger en een beetje mosterd.

Knolseldersoep (Ons kookboek)
Ingrediënten: 50 gram boter, 1 knolselder, geschild en in blokjes gesneden, 1 aardappel, geschild en in blokjes gesneden, 1 schoongemaakte prei, gewassen en grof versneden, 1 geschilde, grof gehakt ui, 1 teentje knoflook, in schijfjes gesneden, 1 liter bouillon van groente, peterselie en walnoten pesto om te garneren, peper en zout
Bereiding:  Smelt de boter in een grote pan met dikke bodem op een medium-laag vuur.
Voeg de knolselder, aardappel, prei, ui en knoflook toe, strooi er goed wat peper en zout over en laat zachtjes stoven tot alle groenten zacht worden (een 10tal minuten). Voeg de bouillon toe, breng de soep tot aan de kook, draai het vuur laag en laat ongeveer 20 minuten sudderen totdat de knolselder volledig mals is. Pureer de soepgroenten en breng de soep terug aan de kook voor 1 minuut. Proef en breng de knolseldersoep verder op smaak. Serveer met gehakte noten, gemengd met peterselie.