Gebruikerslogin

Akkerweetje 08/11/2017 - Proefpakket

Tip: vorige week extra pakketten gemaakt voor Pop Up van Voedselteams in Zottegem. https://www.voedselteams.be/activiteit/eerste-openingsdag-popupshop-voed...

Maar ook voor jullie vullen we met veel plezier elke week jullie pakket.
Nieuws

Hallo, beste klanten!

Deze week in jullie pakket: PREI! 

Niet zomaar prei, maar eentje met een Kollebloem’s-karakter. De Kollebloem-prei is in feite een eigen creatie. Wij selecteren jaarlijks een aantal preiplanten waar we dan zaad van winnen. Dit op basis van verschillende criteria die samen de basis vormen van een goeie, smaakvolle en resistente, bedrijfseigen prei. Op dit moment doen we ook hetzelfde met de rode biet. 

Verder op het land, wachten er nog heel veel rode bieten om voor de vrieskou binnengehaald te worden. Wie graag helpt met deze oogst is welkom vanaf 14u op donderdagnamiddag  9 november en dinsdagnamiddag 14 november. Dit is steeds een leuk moment om als klant of sympathisant beter kennis te maken met de Kollebloem. 

En als laatste, experiment van de week: gewassen patatten!

Laat ons gerust weten wat u ervan vindt op vlak van bewaring, verwerking, …enz.

Met grote eer schreef ik voor jullie speciaal dit akkerweetje.

Love you!

Manuel 

Aankondigingen

BD landbouwcursus lezen en toepassen: 15/11 – 7/02: Met “de landbouwcursus” reikte Rudolf Steiner de verontruste boeren van zijn tijd nieuwe inzichten aan. Bijvoorbeeld: Hoe de boer zelf de beste onderzoeker van zijn bedrijf is? Zowel diep spiritueel als heel praktisch, is de landbouwcursus is nog steeds toepasbaar, en ook in de 21ste eeuw brandend actueel. 

Met: Koen Dhoore (achtergronden en breder kader), Antoine De Paepe (ervaringen als boer)

Adres : Boerderij De Kollebloem, Doornstraat 30, 9550 Sint-Lievens-Esse.

Data : 15/11 – 29/11 – 13/12 – 20/12/2017 – 10/1 – 24/1 – 7/2 – 21/2/2018, telkens van 19 tot 22 u. Deelnemersbijdrage : 100 € (beroepsleden BD-Vereniging betalen 80 €)

Inschrijving is verplicht. Voor meer info en inschrijving: http://www.landwijzer.be/agenda/

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: groenlof, Prei, rode biet van De Kollebloem (VROENTE), veldsla van De Zonnekouter (VROENTE), bloemkool van Koen Wyers

Tussen pakket: kervel, Meiraap, Palmkool, pompoen oranje, postelein, Prei, rode biet, roodlof van De Kollebloem (VROENTE)

Groot Pakket: Meiraap, Palmkool, postelein, Prei, rode biet, roodlof, rucola, warmoes van De Kollebloem (VROENTE)

Borstvoedingspakket: postelein, rammenas, rode biet, roodlof, knolvenkel van De Kollebloem (VROENTE), veldsla van De Zonnekouter (VROENTE), wortelen, zoete bataat van Koen Wyers

Gemengd pakket: postelein, Prei, warmoes van De Kollebloem (VROENTE), peren doyenne, appels van Billens

Fruitpakket:  appels prins jonagold, peren conference van Billens, sinaas, bananen van Biofresh

Aardappelpakket:  raya van De Kollebloem

Recepten

Rode bieten-veldsla met noten:

Ingrediënten: 500 gr rode bieten, 100gr veldsla, 1 bosje peterselie, 100gr walnoten, 2 sjalotjes, appelazijn, mosterd, olijfolie, zeezout en peper

Bereiding:

Rode bieten wassen, in een pan gaar stomen, in ijskoud water laten schrikken, ontvellen, af laten koelen, in blokjes snijden.

Veldsla wassen en uit laten lekken.

Voor de saus: appelazijn, mosterd, olijfolie, zout en peper door elkaar roere. Peterselie fijnhakken en door de saus roeren. 2 sjalotjes pellen, snipperen, aan de saus toevoegen. De veldsla erdoor wentelen. Als bedje over de borden verdelen, de rode bieten met walnoten in de rest van de saus marineren en over de veldsla verdelen.

Preischotel met geitenkaas

Ingrediënten: 1 bussel prei, schoon gemaakt en in ringen gesneden, 1 eetlepel maïzena, 4 eieren, zout en peper, 120 – 150 g geitenkaas in blokjes gesneden, boter

Bereiding: Kook de prei in ca 7 min gaar in weinig water met wat zout. Bind het kookvocht met de aangelengde maïzena. Splits de eieren. Roer de eierdooiers door de prei en breng het geheel op smaak met zout en peper. Klop de eiwitten stijf. Schep eiwit en kaas voorzichtig door het preimengsel. Doe de massa over in een ingevette ovenvaste schotel en bak het gerecht ca. 20 minuten in de tot 200 °C voorverwarmde oven.