Gebruikerslogin

Akkerweetje 08/08/2017

Tip: We kregen van een van onze trouwste klanten vorige week een heel goed artikel opgestuurd per post, “Koester uw boer” van Jonathan Holslag. Het lezen waard --> http://kollebloem.be/promo/koester-uw-boer-jonathan-holslag

Nieuws

Beste vrienden,

Het is volop zomer. Al mijn bloemen moeten volop hun kleuren en geuren met iedereen kunnen delen. Wat ze trouwens ook hebben gedaan en enkele ook nog doen. Maar toch ben ik al volop mijn zaden aan het oogsten. Ik wou dat onze tuin wat langer zou kunnen pronken, maar de natuur en het klimaat is de baas. 

Ik hoop dat ze daar nooit oorlog om hoeven te maken. De ene wil regen en de andere wil zon enzovoort enzovoort. We moeten niet klagen. Alles kan zo mooi zijn, natuur, zon, regen, wind, vriendschap, liefde en respect voor elkaar en de natuur. 

Soms voel ik mij voldaan en oppermachtig omdat met hetgeen ik doe, dat wat ik van de natuur krijg kan delen met iedereen. Weet je, elk zaadje dat ik in mijn handen krijg maakt mij gelukkig. Ik koester het en wil het aan iedereen kunnen laten zien. Ik heb in onze tuin al duizenden zaadjes mogen ontvangen en ze blijven maar geven, dank daarvoor. 

Ik heb het nu over mijn bloemen, maar iedereen hier in De Kollebloem is daar heel bewust mee bezig. Je krijgt terug waar je mee bezig bent.

Wat je zaait is een spiegelbeeld voor jezelf en je omgeving.

Amen

Don Raymond

–------------------------------------------------------

Op 27 augustus kan je de bloemenpracht van Raymond komen bekijken op onze opendeurdag.

Je kan er ook heerlijke en originele bereidingen van onze producten proeven.

Leen en Sofie maken degustatiebordjes, met de inspiratie die ze halen uit de kooklessen van Peter Vandermeersch (De Zonnekeuken).

Reserveer tijdig je bordje (€ 15) → http://kollebloem.be/agenda/2017/open-deur-dag-toer-lekker-oost-vlaams

Aankondigingen

27 augustus: Opendeurdag. We doen zoals vorig jaar mee met de Toer Lekker Oost Vlaams. Van 10u-18u op De Kollebloem. We maken heerlijke degustatiebordjes (15 euro) met de producten van ons veld. Je kan reserveren via: http://kollebloem.be/agenda/2017/open-deur-dag-toer-lekker-oost-vlaams 

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: kerstomaat, warmoes, Bosbiet Chioggia, Eikebladsla, spitskool, suikermais van De Kollebloem (VROENTE)

Tussen pakket: aubergines, Bosbiet Chioggia, courgetten, Eikebladsla, koolrabi, zomerpostelein, spitskool, suikermais, kerstomaat, warmoes van De Kollebloem (VROENTE)

Groot Pakket: Bosbiet Chioggia, Bosbiet Geel, courgetten, Eikebladsla, komkommer, spitskool, suikermais, kerstomaat, warmoes van De Kollebloem (VROENTE)

Borstvoedingspakket: suikermais, kerstomaat, warmoes, aubergines, Bosbiet Chioggia, courgetten, Eikebladsla, wortel bussel van De Zonnekouter (VROENTE)

Gemengd pakket: rabarber, spitskool, kerstomaat, warmoes van De Kollebloem (VROENTE), rode bessen van Daniël Vandevoorde

Fruitpakket: rabarber van De Kollebloem (VROENTE), rode bessen van Daniël Vandevoorde, appels, meloen galia, peren guyot van Biofresh

Aardappelpakket:  11/09/2017

Recepten

Deze week vinden jullie Chioggia bieten in het pakket. Deze bietensoort zou vanaf de Venetiaanse havenplaats Chioggia de wereld hebben veroverd in de 19de eeuw. Zijn kleurtjes (rood/witte ringen) maken hem geliefd in salades, maar ook gestoofd is het zeer lekker. Door onze mensen op het veld ook wel ‘Psychedelische biet/beat’ genoemd. Het is een van drie soorte ‘rode bieten’ die we telen (rode biet, chioggia biet en gele biet). 

Gemarineerde chioggiabiet met een pesto van dropplant of netel (uit: Onvergetelijke groenten)

Ingrediënten (voor 4 personen): 2 chioggia bieten, 6 eetlepels witte balsamicoazijn, 2 eetlepels honing

200 gram walnoten, 1 teen knoflook, 10 gram verse dropplant of netel, 2 dl extra vierge olijfolie (extra vierge), peper en zout

Bereiding: Snijd de chioggia bieten in dunne plakjes. Roer de azijn en de honing door elkaar en marineer de biet hierin. Doe voor de pesto de knoflook met de walnoten en de dropplant of netel in de keukenmachine en maal alles fijn. Giet terwijl de machine maalt voorzichtig de olijfolie erbij tot er een smeuïg mengsel ontstaat. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schik de plakken biet op een schaal en verdeel de pesto hierover. Combineer met sla en brood of rijst om er een lunch of avondmaaltijd van te maken.

Eet smakelijk!

Warmoes carbonara (www.keukenrevolutie.be)

Ingrediënten: 500  gr  pasta, 100 gr  parmezaanse kaas geraspt, 6  stuks  warmoes rood en geel, 3  teentjes  knoflook in schijfjes, 1 ui fijngesneden, 2  eigeel, 200  ml room, peper, zout, 150  gr  tempeh bacon of spek

Bereiding: Kook de pasta. Zet een extra kom met gezouten water op voor de warmoes stelen, breng aan de kook. Snij ondertussen de warmoes. Haal de bladeren van de stelen en snij ze in chiffonade: rol de bladeren op tot rolletjes en snij dan in fijne reepjes. Was dit grondig. Doe een klontje boter in een diepe pan en zet op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden ui en de look toe en laat even zweten in de pan. Voeg het spek of of tempeh bacon toe en laat even bakken. Doe er de bladeren bij en laat slinken (ongeveer 5 à max. 10 min). Was de stelen en snij ze in blokjes. Kook ze 5 minuten in het gezouten water. Giet af en voeg bij de blaadjes. Roer alles goed door elkaar en voeg de room toe. Laat de room een paar minuten inkoken. Kruid alles goed met peper en zout. Haal van het vuur en roer er de dooiers door. Meng met de afgegoten pasta en strooi er parmezaanse kaas over.