Gebruikerslogin

Akkerweetje 08/05/2018+ Update Crowdfunding Kollebloem Boek

Update crowdfunding Kollebloem Boek

Onze crowdfunding begint te lopen. We zamelden al 1020 euro in voor het Kollebloem Boek.

Een van de funders liet volgende quote achter: "Een broodnodig boek. Inspiratie voor nieuwe boeren."

Via Ulule kunnen we dit samen waarmaken
https://nl.ulule.com/kollebloemboek

 


Nieuws

Dag iedereen,

zoals ieder jaar ben ik volop bezig in onze bloementuin.

Daarbij heb ik de hulp gekregen van Mario, echt iemand met groene vingers. 

Doordat mijn rug een beetje versleten is, doet Mario het zwaardere werk. Vroeger zou ik het daar moeilijk mee hebben gehad, omdat ik het liever alleen deed, maar dat heb ik kunnen loslaten. Ik blijf lichamelijk niet eeuwig jong.

Wij zijn volop bezig met het inplanten van tientallen soorten bloemen. Die werden zorgvuldig geplant volgens hoogte en kleur. Ik ben er van overtuigd dat we dit jaar een prachtige bloementuin gaan hebben, aansluitend met de prachtige kruidentuin van Antoine. Binnen enkele weken kunnen jullie al deze pracht en kleuren en geuren komen bewonderen. 

Jullie weten dat wij hier een yurt hebben, en deze ga ik rondom beplanten met zonnebloemen en vlas. Dit wordt zeker een succes.

Shari is naast haar winkelterras ook allerlei plantjes aan het planten. 

Mooi gedaan van haar.

Kortom, De Kollebloem gaat er prachtig uitzien dit jaar.

Groene groetjes,

Raymond.

Aankondigingen

Boerderijkampen: Onze gebreveteerde begeleiders Rebecca en Nathalie ontvangen de kinderen (6-12 jaar) dit jaar in augustus. Boerderijkamp 1: 6-10 augustus. Boerderijkamp 2: 13-17 augustus.  https://www.kollebloem.be/agenda/2018/boerderijkamp-2018-1

 

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Melde Groen, Prei van De Kollebloem (VROENTE), Kropsla groen van De Zonnekouter (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, Radijs van Bio Brugs Ommeland
Tussen pakket: Mosterdblad blond, Prei van De Kollebloem (VROENTE), Kropsla groen van De Zonnekouter (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, Aubergine, Komkommer (Lang), Radijs van Bio Brugs Ommeland
Groot Pakket: Prei, raapsteel van De Kollebloem (VROENTE), Kropsla groen van De Zonnekouter (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, Aubergine, Komkommer (Lang), Radijs van Bio Brugs Ommeland
Borstvoedingspakket: Knolvenkel, Melde Groen, Mosterdblad blond van De Kollebloem (VROENTE), Kropsla groen van De Zonnekouter (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, Paksoi, Radijs van Bio Brugs Ommeland, Wortelen van Biofresh
Gemengd pakket: Prei, raapsteel van De Kollebloem (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, appels, sinaas gewoon van Biofresh
Fruitpakket:  appels, kiwi, watermeloen, sinaas gewoon van Biofresh

 

Recepten

Groende Melde

Ook wel tuinmelde genoemd. Het is een nobele onbekende, maar ze wordt al zeer lang gegeten. Je kan het klaarmaken zoals spinazie in salade of gestoofd. Wij hebben ze in felgroen en zeer mooi rood in onze serre staan.

Hier een recept uit 1933 van de zusters van de heilige Franciscus.
De melde wordt, nadat het van de stelen en bloemen ontdaan is, goed gewassen. Vervolgens in ruim water even weggezet, zodat de bitterstoffen er uit onttrokken worden. Daarna schudt men ze droog en snijdt ze heel fijn. Bereiding als spinazie. 
Men kookt de melde in licht gezouten water 8 tot 10 minuten. Men druk het vocht uit de gekookte melde. 50 gram boter smelt men en klopt men met 2 ei-gelen schuimig ( niet laten koken). Men voegt er wat geraspte nootmuskaat door en mengt hier de melde goed door. Wat zout of een klein beetje sterke bouillon maakt het gerecht nog lekkerder.

Gesmoorde witlof met sinaasaooek (Voedingscentrum.nl)
Ingrediënten: 600 gram witlof, 1 sinaasappel, 4 jeneverbessen, 1 eetlepel olie
Bereiding: Maak het witlof schoon. Snijd dunne struikjes eenmaal in de lengte door en snijd dikke struikjes in de lengte in vieren. Was de sinaasappel en rasp wat van de schil af. Pers de sinaasappel uit. Plet de jeneverbessen. Verwarm de olie in een grote koekenpan. Bak hierin de stukken witlof een beetje bruin. Voeg het sinaasappelsap, de geraspte sinaasappelschil, de jeneverbessen en een beetje water toe.  Smoor het witlof met een deksel op de pan in ca. 10 minuten gaar.