Gebruikerslogin

Akkerweetje 07/01/2020 - Gelukkig Nieuwjaar + Dansfeest 29/02

Aan allen een smaakvol 2020 gewenst!
Er staat weer heel wat te gebeuren in het komende jaar,
maar wij gaan er vooral voor zorgen dat jullie elke week heerlijke bio groenten en fruit in het pakket vinden.
En we beginnen met een feestje!


Nieuws

Beste klanten,

de jaren 20 zijn op De Kollebloem begonnen met een zalig streepje zon. Een fris lentegevoel. Mooi, maar ook zorgwekkend, want het vriest niet. 

Vreemd om zo te beginnen. Mooi, maar toch ook een beetje raar. Zo kijken we ook al uit naar het nieuwe teeltseizoen met ons nieuw teeltplan, maar zit er in het achterhoofd ook al een beetje onrust over de droogte. De klimaatcrisis komt bovenop allerlei andere onrusten in de wereld zoals Brexit, de eeuwigdurende politieke onderhandelingen en nu recent opflakkerende spanningen in het Midden Oosten. Het zijn bewogen tijden.

Ook de roaring twenties van de vorige eeuw waren op vele vlakken een woelige periode. Net na de grote oorlog was Europa aan het herstellen van de gruwel en vernieling. Hoopvol vanwege heropbouw, allerlei technische nieuwigheden zoals de opkomst van de auto, de radio en de eerste televisie. Maar de techniek bracht ook bezorgdheden met zich mee, onder andere over de opkomst van industriele landbouw en de het gebruik van kunstmest. In de jaren 20 van de vorige eeuw gaf Rudolf Steiner dan ook zijn eerste landbouwcursus in Koberwitz (Polen – 1924). Hij legde zo de basis voor de biodynamische landbouw zoals we die vandaag kennen. Vanuit al die woelwaters kiemde een bijzonder zaadje, dat tot vandaag verder groeit.

Begin februari gaan we weer met z’n allen naar de biodynamische conferentie van Dornach, waar boeren van over heel de wereld elkaar jaarlijks ontmoeten. Het is de tweede keer dat we gaan en we kijken er al naar uit. De titel van de conferentie is “Finding the spirit in agriculture”. Dat wordt vertaald naar workshops en lezingen over het gebruik van preparaten maar ook het spirituele in een sociale vorm (samenwerking) en een intercultureel programma. Biodynamische landbouw is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging en is vanuit een Europees denken met heel wat andere wereldbeelden en spirituele tradities in contact gekomen. Al dat denken en voelen, gecombineerd met die aardse en praktische boeren, dat zal vonkjes geven.

En op 29 februari geven we die vonkjes aan jullie door op ons dansfeest in de Wattenfabriek. Met de vertrouwde DJ Nicky, special guest DJ Hans en heel wat lekkers om te drinken en te proeven.
Alle info en kaarten vind je via https://www.kollebloem.be/agenda/2020/dansfeest-2020 of www.facebook.com/kollebloem 

Rest mij nog jullie een smaakvol 2020 te wensen!

Ruben

Deze week in jullie pakket

Klein pakket:  Pompoen Oranje, Rode Biet van De Kollebloem (VROENTE), Savooi Kool, Groene Selder van De Zonnekouter (VROENTE), champignons kastanje, Groenlof van Bio Brugs Ommeland

Tussen pakket:  Pompoen Oranje, Rode Biet van De Kollebloem (VROENTE), Savooi Kool, Groene Selder van De Zonnekouter (VROENTE), champignons kastanje, Groenlof, Warmoes Gekleurd van Bio Brugs Ommeland, Wortel Kleurmix van Groenlof

Groot Pakket:  Pompoen Oranje, Rode Biet van De Kollebloem (VROENTE), Savooi Kool, Groene Selder van De Zonnekouter (VROENTE), champignons kastanje, Groenlof, Warmoes Gekleurd van Bio Brugs Ommeland, Wortel Kleurmix van Groenlof

Borstvoedingspakket: Kervel, Pompoen Oranje, Rode Biet, Winterpostelein van De Kollebloem (VROENTE), champignons kastanje, Groenlof, Warmoes Gekleurd van Bio Brugs Ommeland, Wortel Kleurmix van Groenlof

Gemengd pakket: Pompoen Oranje, Rode Biet van De Kollebloem (VROENTE), Savooi Kool van De Zonnekouter (VROENTE), appels, peren van Billens, sinaas bloed van Biofresh

Fruitpakket:  appels, peren van Billens, bananen, clementines, sinaas bloed van Biofresh

EXTRA's: Behalve al deze lekkere groenten en fruit zitten er in de pakketten ook heel wat droogwaren: van spaghetti  tot chocolade en confituur. Dit om jullie gemiste pakket van de kerstvakantie te compenseren. Laat ons gerust weten wat je er van vindt.

Recepten

Geroosterde pompoen uit de oven (Odin.nl)

Ingrediënten: 300-400 g pompoen, in schijven van ongeveer 1 cm dik, olijfolie, peper en zout, sesamzaad 

Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een bakblik of een grote ovenschaal in met olijfolie. Leg de schijven pompoen plat naast elkaar. Giet er een scheutje olijfolie over en laat in een hete oven 20 min tot een half uur bakken. Bestrooi met een beetje grof zout en heel veel sesamzaad en laat nog 5 min na bakken. Heerlijk als voorgerecht met een plukje alfalfa versierd of als bijgerecht met een salade en rijst of couscous er bij.

Gepofte bietjes met balsamicoazijn, marjolein en knoflook (De Wassende Maan.be)

Ingrediënten: 500 g verse bietjes, 10 tenen knoflook, in de schil geplet, 1 handvol verse marjolein of oregano, alleen de blaadjes, zout en zwarte peper uit de molen, 6 el olijfolie extra vierge, 10 el balsamicoazijn

Bereiding: Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 6). Scheur ongeveer anderhalve meter aluminiumfolie af. Vouw dat dubbel zodat het 2 keer zo dik wordt. Als u grotere bieten hebt, moet u ze door de helft snijden om de kooktijd te verkorten. Anders kan u ze gewoon heel laten. Leg ze samen met de marjolein en de knoflook in het midden van de folie. Strooi er ruim zout en zwarte peper uit de molen op.

Vouw de zijkanten van de folie naar het midden. Giet er voordat u de folie dichtvouwt de olijfolie en de azijn bij. Prop of vouw de randen van de folie in elkaar zodat het pakket ook aan de bovenkant dicht is. Zet het in de voorverwarmde oven. Laat het ongeveer een uur bakken, tot de bieten gaar zijn.

Savooi met mosterdsaus

Stoof de savooi gaar in een weinig water, kruid met zout, peper en lekker veel nootmuskaat. Maak een stevige witte saus (gebruik hiervoor ook wat kookvocht) en meng de zachte savooi erdoorheen. Roer op het einde een eetlepel mosterd door het geheel. Gestoofde savooi (groene kool) met pompoen en spek/seitan

Stoof in een pan met dikke bodem een gesnipperde ajuin in olie, voeg daarbij savooibladeren in brede repen gesneden (verwijder de dikste nerven), blokjes pompoen en stukjes seitan of gebakken spek. Voeg wat water, zout (of sojasaus), karwijzaadjes en peper toe en stoof alles gaar (een 20-tal minuten – opletten voor aanbranden voeg zo nodig water toe.) De kool moet goed zacht zijn, dan wordt ze lekker zoet; bij te lang stoven gaat de smaak echter achteruit en wordt ze zwaarder verteerbaar.