Gebruikerslogin

Akkerweetje 06/06/2017

Vacature: onze Vroente winkel in Gent heeft een extra winkelier nodig. Check de vacature --> http://kollebloem.be/vacature-winkelier-lousbergmarkt


 

Nieuws

Hallo,

wij zijn Lea en Maria van de middelbare Steinerschool in Gent. Wij zijnhier 5 dagen op stage geweest, dus we hebben hier meegewerkt met de andere werknemers. We logeerden in een woonwagen op het terrein. Dit is onze week in het kort uitgelegd.

Maandag hebben we brandnetels geoogst voor de preparaten, fruitpakketten samengesteld, het akkerweetje van vorige week geplooid (dat van ons is veel cooler), onkruid gewied tussen de spinazie en ook tussen de rode bieten.

Dinsdag hebben we groentepakketten geleverd. Daarvoor moesten we vroeg opstaan. We hebben de groentepakketten in de camionette geladen en reden samen met Ruben langs de verdeelpunten om ze af te leveren. Ruben is de ‘leider’ van De Kollebloem en houdt niet van rapliedjes. Toen we terug kwamen hebben we nog wat onkruid gewied en rucola geplant. We hebben toen rode en witte koolrabi geplant.

Woensdag : In de voormiddag zaaiden we koriander, stengelui en basilicum. Ze werden in grote bakken, die onderverdeeld waren in kleine vierkantjes van potgrond, gelegd en dan bedekt met vochtige aarde. Eenmaal deze waren afgewerkt werden ze in een serre gezet om te ontkiemen en uiteindelijk in een van de andere serres of velden te worden geplant. Dezelfde dag konden we ook dit deel uitvoeren. Niet onze eigen gezaaide planten maar venkel. We verplantten ze van de 4 bakken die we hadden gekregen naar de volle grond. De rode bieten hadden ook ademruimte nodig, dus we sloten de werkdag af met grof onkruid te wieden.

Donderdag hebben we tussen de aardappelen, bieten en kolen onkruid gewied.

Vrijdag startten we met onze valiezen weer in te pakken, waarna we de rest van het aardappelveld van dit onrkuid verlosten. Toen knipten we de brandnetels van eerder in stukjes.

Toen begonnen we aan het vullen van het vat van de Danaïden: we plukten de kopjes van de kamillebloemen. Dat duurde wel een tijdje :) De bloemen dienden voor het preparaat, een mengsel dat de groei van de gewassen bevordert. 

En nu schrijven we het akkerweetje.

Over een uurtje komen onze ouders ons halen, maar we komen zeker nog eens terug.

Groetjes, 

Lea en Maria.

Aankondigingen

17 – 21 juli: Boerderijkamp 1: alle info → http://kollebloem.be/agenda/2017/boerderijkamp-20171

24 – 28 juli: Boerderijkamp 2: alle info → http://kollebloem.be/agenda/2017/boerderijkamp-20172

19 augustus: Broodbakdag: bakken op basis van honing en zout en het bakferment. Het bakferment is een rijsmiddel onwikkeld op basis van honing en zout. Het zorgt ervoor dat het volkoren graan op optimale wijze ontsloten wordt zodat alle levenskrachtige stoffen en minieralen door het lichaam goed kunnen worden opgenomen. Cursus met Peter Vandermeersch van De Zonnekeuken op De Kollebloem. Meer info → http://kollebloem.be/agenda/2017/broodbakken-met-honing-en-zout-en-het-b...

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: andijvie, bataviasla, koolrabi, Mosterdblad, radijs van De Kollebloem (VROENTE), Bosbiet van De Zonnekouter (VROENTE)

Tussen pakket: andijvie, eikeblad, rucola, radijs van De Kollebloem (VROENTE), Bosbiet van De Zonnekouter (VROENTE), Warmoes van Ourobouros (VROENTE), Bloemkool van Koen Wyers

Groot Pakket: andijvie, asian green, eikeblad, radijs van De Kollebloem (VROENTE), bloemkool van Koen Wyers

Borstvoedingspakket:  andijvie, eikeblad, asian green, zomerpostelein van De Kollebloem (VROENTE), Bosbiet van De Zonnekouter (VROENTE), Warmoes van Ourobouros (VROENTE), Bloemkool van Koen Wyers, Courgetten van Biofresh

Gemengd pakket: andijvie, asian green van De Kollebloem (VROENTE), Bloemkool van Koen Wyers, appels Elstar van Biofresh, aardbeien van De Wassende Maan,

Fruitpakket: appels elstar, mango, Meloen Galia, Pompelmoes van Biofresh

Aardappelpakket:  Frieslander van Bernd Vandersmissen (Bio bij Bernd)

Recepten

De eerste nieuwe patatjes zijn daar. En wel van Bernd Vandersmissen, een gepassioneerde jonge bioboer uit het ‘verre’ Limburg die we kennen via Landwijzer en de BD Zomerschool. Misschien heb je hem wel al eens gezien op een van onze feestjes, daar houdt hij wel van. 

Verder zijn de pakketten bijna helemaal van Vroentebedrijven, al kunnen we Koen misschien ook al een kleine beetje bij De Vroente rekenen.

Van ons is er weer heel wat fris groen, maar ook koolrabi en andijvie, een goeie combinatie van zacht en bitter voor in de keuken.

Kerrie-andijvie (Antrovista)

Ingrediënten: 1 koolrabi, 1 struik andijvie, 6 tenen knoflook, 1 eetlepel mosterdzaad, kerriepoeder naar smaak, een scheutje ahornsiroop, olijfolie of geklaarde boter (ghee), zeezout naar smaak

Bereiding: Knoflook pellen, fijn hakken en fruiten in de boter of olie. Mosterdzaad toevoegen. Doe een deksel op de pan omdat de mosterdzaadjes gaan springen. Koolrabi in dunne plakken snijden, daarna in smalle reepjes. Reepjes halveren en toevoegen aan de knoflook. Koolrabi met deksel en op een laag vuur, gaar stoven. Kontje van de andijvie snijden. Andijviebladeren wassen, klein snijden en toevoegen aan de koolrabi met knoflook. Groenten op smaak brengen met kerrie, ahornsiroop en zout.

Lekker met een gekookt en gegratineerd graan zoals rijst, gerst of haver. Of stevige aardappelpuree natuurlijk!