Gebruikerslogin

Akkerweetje 06/02/2018 - Grond te koop!

Grond te koop!

Sinds enkele weken weten we dat 17 are grond die we al dertig jaar pachten en biologisch bebouwen, wordt verkocht. De vraagprijs is +/- 10 000 € (+/- 56000 euro per ha). En wij willen deze natuurlijk kopen.

Wij vragen jullie steun om zoveel mogelijk mensen te vinden die door lening of schenking ons helpen 10.000 € te verzamelen.

Alle info vind je hier: https://www.kollebloem.be/grond-te-koop


Akkerweertje van Manuel de boer!

Hallo, beste klanten!

Als met lichtmis de kaarskes door de sneeuw lopen, dan gaan de koeien vroeg naar de wei”  (Druivelaar)

Ik start dit akkerweertje met een weerspreuk, want deze vind ik leuk.

En net als in de spreuk ben ik hier met koud weer. Dat zal toch weer even wennen zijn deze keer. Want nu ik net van plan was de eerste zaaiing (raapstelen, mosterdblad en prei) van het jaar in de tunnels voor te bereiden. Komt de kou erg tussen beiden.

Verder op de boerderij maken wij van de rustigere en koude wintertijd gebruik om onze loods uit te breiden.

Deze loods zal dienen om ons machinepark veilig en droog door de volgende winter te leiden.

Tot hier rijmen en dichten zonder mijn gat op te lichten.

Het blijft heel fijn om er voor jullie te zijn!

Manuel

(Hot en Spicy in contrast met de winterkou)

PS: een van onze nieuwe klanten zal Manuel interviewen over biodynamische landbouw en het belang van vrije grond. Onze stille werker deelt zijn visie.
Bestel alvast kaarten voor het dansfeest via: 
https://www.kollebloem.be/dansfeest-2018

Aankondigingen

14 april: Dansfeest! In de Wattenfabriek. Met live Bloom on the rocks (Ierse folk met Patrick Gaublomme), DJ Nicky (onze vaste DJ), Manuel (live) en Bio snacks (frivool & tasty). Feestbeest, maar geen danser? We zoeken nog vrijwilligers om te helpen aan de opruim, de bar, zaden stand en onze exclusieve hapjesbar. Wij verzorgen onze vrijwilligers met eten en drinken! Mail naar ruben@kollebloem.be!

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Rammenas, Veldsla (serre) van De Kollebloem (VROENTE), pompoen van Vanderhauwert, Spruiten van ‘t Goed Ter Heule, champignons kastanje van Bio Brugs Ommeland

Tussen pakket: Rammenas van De Kollebloem (VROENTE), pompoen van Vanderhauwert, Ajuin geel van Livinushof, champignons kastanje, Spruiten van ‘t Goed Ter Heule,, andijvie, Courgetten Groen, Knolvenkel (kg) van Biofresh

Groot Pakket: Rammenas van De Kollebloem (VROENTE), pompoen van Vanderhauwert, Spruiten van ‘t Goed Ter Heule, Ajuin geel van Livinushof, champignons kastanje van Bio Brugs Ommeland, andijvie, Courgetten Groen, Knolvenkel (kg) van Biofresh

Borstvoedingspakket: Mosterblad van De Kollebloem (VROENTE), andijvie, Courgetten Groen, Paprika Rood, Knolvenkel (kg) van Biofresh, pompoen van Vanderhauwert, champignons kastanje van Bio Brugs Ommeland

Gemengd pakket: Rammenas van De Kollebloem (VROENTE), Novemberpeer van Billens, pompoen van Vanderhauwert, Spruiten van ‘t Goed Ter Heule, appels topaz van Warmonderhof

Fruitpakket: appels topaz van Warmonderhof, Novemberpeer van Billens, avocado, bananen, Sinaas pers van Biofresh

Aardappelpakket:  13/02/2018

Recepten

Grootmoeder’s rettich/rammenas soep (Ons Kookboek)

Ingredienten: 1 tot 2 eetlepels olijfolie, 2 uien (90 gram), 400 gram rettich/rammenas, peper van de molen, 1 aardappel (120 gram), 4 eetlepels volle melk, 625 ml water,

Indien gewenst en voorhanden: 4 eetlepels crème fraîche of 50 gram overschotje van kaas), flink wat verse groene tuinkruidengarnering (munt, rettichloof, bieslook, peterselie) en wat kleingesneden rauwe rettich/rammenas, rotszout

Bereiding: Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een brede soeppot. Snijd 1 ui fijn en begin aan te stoven. Snijd de tweede ui fijn en stoof ook mee aan. Snijd ondertussen de rettich in kleine stukjes en stoof mee aan. Zet het vuur wat hoger, roer zo nu en dan om en bak tot de uien beginnen te bruinen en de rettich glazig kleurt. Schil ondertussen de aardappel in kleine stukjes en voeg ook toe: voeg indien de bodem van de pot te droog wordt meer olijfolie toe. Voeg water, melk, peper (en rotszout voor wie geen kaas gaat toevoegen) toe: breng aan de kook en laat sudderen tot alle groenten gaar zijn. Pureer je rettich soep met een staafmixer, pureer er indien gewenst ook kaas door, breng verder op smaak met rotszout en serveer met fijngesneden rettich en flink wat verse, groene tuinkruiden.

Gekarameliseerde spruitjes met een krokant parmezaanlaagje (Jamie Oliver)

Ingrediënten: 0,5 kg spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd, 1 el extra vergine olijfolie, fijngeraspte schil van 0,5 citroen,  0,5 tl chilivlokken, 2 el geraspte parmezaan of andere harde kaas

Bereiding: Verwarm de oven voor op 220 ºC en verdeel de spruitjes over een grote bakplaat. Voeg de olie, citroenrasp, chilivlokken en een snufje zout en peper toe. Meng alles met je handen door elkaar, zodat de spruitjes met de smaakmakers worden bedekt. Rooster de spruitjes 10 minuten in de oven. Ze beginnen dan al hier en daar te karamelliseren; als dat gebeurt, strooi je de parmezaan erover en rooster je ze nog eens 15 minuten, tot de kaas krokant en goudbruin is en de spruitjes gaar zijn.