Gebruikerslogin

Akkerweetje 05/06/2018 - Crowdfunding 82% nog 9 dagen!

Onze Crowd Funding is bijna vol!
We zitten aan 82 %.

Wie nog twijfelt om mee te doen: dit is het moment!
We hebben nog 9 dagen.

Nog 1000 euro. Als we het niet halen, moeten we alles terugstorten.

Profiteer van de rewards, er is nog heel wat lekkers en uniek te krijgen.

Doe mee: via https://nl.ulule.com/kollebloemboek/
Betalen kan via BC of Overschrijving.

Deze week werden alvast wat foto's gemaakt voor het boek.
Hier de Making Of: https://nl.ulule.com/kollebloemboek/news/


Nieuws

Gegroet lezers,

Ik ben Philip van de Steinerschool Antwerpen en twee lange weken heb ik een enorme hoeveelheid kennis opgedaan, hier, op de Kollebloem.
De eerste week leerde ik de knepen van het vak, voor zover een stagiair die kan leren natuurlijk.
Ik weet nu hoe je rabarber moet oogsten, verschillende soorten planten moet wieden, nieuwe planten aanplanten of voorzaaiin  en nog veel meer, te veel om nu te vermelden.
Gezellig in de woonwagen of zware arbeid in de snikhete serres. Samen het lekkere eten opsmullen of een wandeling met de hond, altijd is er wat te doen dat deze boerderij-ervaring, een ervaring maakt om nooit meer te vergeten.

Terug in Antwerpen zal ik de vriendelijke arbeiders missen en daarbij speciaal: Leen, die altijd een goed woord overheeft. Antoine die, drukbezet als hij is, fluitend door het leven gaat. Ruben die er gewoon is als je hem nodig hebt en je altijd helpt met een glimlach. Manuel die als een van de eerste aankomt en pas na meer dan drie uur na iedereen weer vertrekt. Raymond, die voor de luchtige sfeer, mooie bloemen en lekker eten zorgt en nog zoveel andere.

Twee weken na de start, sta ik op het punt te vertrekken, nog even het akkerweetje en mijn ervaring zit erop.
Weg heuvels en platteland, maar zoveel verhalen om te vertellen en een plaats in mijn hart rijker.

Één van die verhalen is sowieso toen ik op pakketten toer ging, altijd vriendelijke mensen, nieuwe gebieden, nog nooit door  mij betreden en natuurlijk voor de tocht de pakketten inpakken. Eerst heb je de groenten geoogst, afgewogen, ingepakt en dan mag je ze nog zelf gaan afleveren bij de klanten! Dat is echt een leuk gevoel.

Het is soms wel hard werken hoor, er word hier verschillende dagen per week gezwoegd en gezweet maar het leven blijft draaien met een glimlach.
Ik kom hier waarschijnlijk nooit meer terug maar de vele stagiairs die na mij komen zetten het verhaal van de boerderij voort.
Er zal werk blijven komen maar ook gemotiveerde mensen die zich willen inzetten voor de boerderij, de pakketten of in de winkel zullen toestromen.

Meer en meer zal de boerderij uitgroeien!
Meer en meer zal de boerderij opbloeien!
Meer en meer zal de boerderij geschiedenis schrijven!
‘Het lied dat hier geschreven wordt, zal voortbloeien in de harten van iedereen die voet aan wal zet op dit eiland van leven.’       (Philip Thyssen 2018)

 

Aankondigingen

Boerderijkampen: Onze gebreveteerde begeleiders Rebecca en Nathalie ontvangen de kinderen (6-12 jaar) dit jaar in augustus. Boerderijkamp 1: 6-10 augustus. Boerderijkamp 2: 13-17 augustus.  https://www.kollebloem.be/agenda/2018/boerderijkamp-2018-1

Deze week in jullie pakket

Klein pakket:  Andijvie, Eikebladsla groen, Knolvenkel met loof, Koolrabi en Radijs van De Kollebloem (Vroente), Witloof (Vanderhauwert.
Tussen pakket: Andijvie, Asian Green, Koolrabi, Radijs De Kollebloem (Vroente), Bussel Wortel van De Zonnekouter (De Vroente), Witloof (Vanderhauwert), Paprika (Bio Brugs Ommeland).
Groot Pakket: Koolrabie, Radijs, Andijvie van De Kollebloem (Vroente), Bussel Wortel van De Zonnekouter (Vroente), Witloof (Vanderhauwert), Paprika (Bio Brugs Ommeland).
Borstvoedingspakket: Andijvie, Melde Groen, Radijs van De Kollebloem (De Vroente), Bussel Wortel van De Zonnekouter (Vroente), Radichetta Sla van Ourobouros (Vroente), Witloof (Vanderhauwert), Pruim tomaat Romanello (Bio Brugs Ommeland).
Gemengd pakket: Radijs en Koolrabi van De Kollebloem (Vroente), Witloof (Vanderhauwert), Aardbeien (Daniel Vandevoorde), Sinaas gewoon (Biofresh).
Fruitpakket:  Aardbeien (Daniel Vandevoorde), Abrikozen, avocado, sinaas gewoon (Biofresh).

 

Recepten

Ovenschotel met koolrabi, aubergine en parmezaan. 4 personen, Dagelijkse Kost.
Ingrediënten: basilicum, 1 ciabatta, 100g Parmezaanse kaas, 50g broodkruim, 250g mozzarella, 1 koolrabi, 1 aubergine, snuifje kristalsuiker, enkele blaadjes laurier, rozemarijn en tijm. 10Cl rode wijn, 70g tomatenpuree, 8 tomaten, 2 tenen knoflook, 3sjalotten, peper zout, provencaalse kruiden.
Bereiding: verwarm een pan met olijfolie, pel en snipper 3 sjalotten en knoflook, stoof ze aan. Tomaten in stukken snijden en samen met tomatenpuree bij sjalotten meebakken. Giet de wijn erbij en laat doorkoken. Voeg de takjes kruiden toe. Verwarm de oven op 180 graden. Snijdt de aubergine en koolrabi in plakken. Bak ze beide aan twee kanten in olijfolie. Kruid met peper en zout. Laat uitlekken op keukenpapier. Verdeel de ovenschotel, tomatensaus, toren van koolrabi en aubergine met boenvaan mozzarella. Kruid met provencaalse kruiden. Doe het broodkruim er bovenop alsook de parmesaanse kaas. Snijd de ciabatta in toasten en leg er een torentje op. 

Vegetarische spaghetti met Andijvie en romige champignons. 4 Personen, Recepten.be.
Ingrediënten: 400gr spaghetti, 1 krop andijvie, 1 sjalot (fijngesnipperd), 1 teen knoflook (geplet), 250gr champignons (in partjes), 1 glas droge witte wijn, kruiden naar smaak, gemalen Parmezaanse kaas.
Bereiding: Spoel de krop andijvie en snij in grote maar eetbare stukken. Blancheer kort in water. Laat goed uitlekken. Breng ondertussen een ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook en gaar de spaghetti volgens de instructies op de verpakking. Verhit een scheut olijfolie in een ruime/hoge pan. Fruit de gesnipperde sjalot met het geplette teentje look. Voeg de kwartjes champignon toe en laat even bakken. Blus dan met de witte wijn en voeg de room toe. Laat op een zacht vuurtje inkoken en breng op smaak met peper, zout en Provençaalse kruiden. Giet de pasta, eenmaal gegaard, af en meng net voor het opdienen onder de roomsaus met de uitgelekte andijvie. Werk af met wat vers gemalen Parmezaanse kaas.