Gebruikerslogin

Akkerweetje 04/08/2020: Toekomst Zaaien 17 oktober

Ook dit jaar gaan we weer Toekomst Zaaien op De Kolllebloem.

Elk jaar mag iedereen mee graan zaaien op ons veld. Samen zaaien heeft iets magisch, iedereen zou het eens moeten doen.
Toekomst Zaaien gaat over de verbinding tussen boeren en consumenten, met kwaliteitsvol en vrij zaaigoed.
Nadien proeven we het resultaat van ons werk van vorig jaar in een heerlijk speltbrood van onze bakker.

Noteer alvast in je agenda: zaterdag 17 oktober van 14u tot 16u op de boerderij.
Facebook event: https://www.facebook.com/events/727706428084266/


NIEUWS

Akkerweetje van vorige week vind je hier: https://www.kollebloem.be/akkerweetje/akkerweetje-28072020-heerlijk-eten

Beste klanten,

onze nieuwe spelt is geoogst. Altijd een prachtig moment in het jaar. Gouden rijkdom van het veld. Binnenkort wordt deze spelt gepeld. Daarna gaat het naar de windmolen. Om dan door onze bakker Feelkeshof verwerkt te worden in heerlijk desembrood. In oktober kunnen jullie dan weer mee zaaien op het veld met de actie Toekomst Zaaien. En zo is de cirkel helemaal rond.

Een paar jaar geleden begon ik de zoektocht naar een beter gebruik van onze granen. Graan zat al een tijdje in onze vruchtwisseling met rogge en daarna spelt. Dat is goed voor de bodem en het graan werd nadien gebruikt om groenbemester in te zaaien. Een deel daarvan werd gemalen en verkocht in onze hoevewinkel of op de Lousbergmarkt. Maar er moest meer mee te doen zijn.

Graan is zo’n belangrijk gewas voor de mens, er worden boeken over vol geschreven. Toch is het niet vanzelfsprekend om het helemaal in ons verhaal van de korte keten in te passen. Eerst moet het gemalen worden. Onze kleine hoeveelheden zijn niet interessant voor grote maalderijen. Na een eerste experiment met de Flietermolen, leerde ik vorig jaar de molenaars van Herzele kennen. Zij maalden onze spelt op de molen te Rullegem, een windmolen vlakbij met 600 jaar geschiedenis. Zo verkregen we 100% speltmeel van  goede kwaliteit, ambachtelijk, lokaal en helemaal op windenergie.

Daarna moest het ook nog verwerkt worden tot deeg en brood. Een eerste bakker die interesse had was bakker Andries uit Meerbeke. Zij bakken sinds vorig jaar hun speltbroden met onze spelt. Weliswaar gemalen op de watermolen van Viaene. Helaas konden zij geen extra brood bakken voor onze klanten. 

Tot een paar maanden geleden Hans van Feelkeshof op zoek was naar biodynamisch graan. Na enkele proefbakbeurten, konden we vorige week voor het eerst een echt Kollebloem spelt brood aan een selectie klanten leveren. Het brood werd warm onthaald, en we zullen het nu geleidelijk aan meer aanbieden. 

Voor mij gaf het veel voldoening om die cirkel helemaal rond te krijgen. Zowel om ons graan goed te kunnen gebruiken, als om een goede lokale bakker te vinden. Wordt vervolgd ...

Smakelijke groet, Ruben

Deze week in jullie pakket

Klein pakket:  Princesseboontjes, eikeblasla, Cavolo nero (palmkool) van De Kollebloem (VROENTE), Komkommer, Wortel Bussel van De Zonnekouter (VROENTE)

Tussen pakket:  Eikebladsla, Cavolo nero (palmkool), Aubergine, Bosbiet Geel van De Kollebloem (VROENTE), Komkommer, Rucola, Tomaat van De Zonnekouter (VROENTE)

Groot Pakket:  Eikeblasla, Cavolo nero (palmkool), Aubergine, Bosbiet Geel van De Kollebloem (VROENTE), Komkommer, Rucola, Tomaat van De Zonnekouter (VROENTE)

Borstvoedingspakket:  Princesseboontjes, eikebladsla, Kerstomaat, Bosbiet Geel van De Kollebloem (VROENTE), Rucola, Tomaat van De Zonnekouter (VROENTE) Knolvenkel met loof  van Ourobouros (VROENTE)

Gemengd pakket:  eikebladsla, Cavolo nero (palmkool), Bosbiet Geel van De Kollebloem (VROENTE), blauwe bes van De Bezegaard – O'Bio, druiven wit van Sinature

Fruitpakket: blauwe bes van De Bezegaard – O'Bio, perzik plat (wild), bananen, druiven wit van Sinature

Recepten

Pasta met cavolo nero en kikkererwten (De Wassende Maan)

Ingrediënten: 2 handen vol stelen cavolo nero, in smalle reepjes, 120 gr pasta naar keuze,  1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt, 2 tenen knoflook, fijngesneden, een handje amandelschaafsel, citroensap naar smaak, parmezaanse kaas naar smaak

Bereiding: Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot het lichtbruin kleurt. Blancheer vervolgens de cavolo nero één minuut in kokend water. Let op: de minuut begint pas als het water weer kookt! Laat de cavolo nero goed uitlekken. Kook vervolgens in dezelfde pan de pasta volgende aanwijzingen op de verpakking. Verhit als de pasta nog een minuut of 6 à 7 moet een scheut olijfolie in een koekenpan. Laat daarin de knoflook een minuut zachtjes bakken: lichtbruin worden mag, donkerder niet! Voeg vervolgens de cavolo nero toe en bak 3 minuten mee. Voeg dan de kikkererwten toe. Maak op smaak met versgemalen zwarte peper, zout en citroensap. Doe de pasta in een diep bord en schep het groentemengsel op. Bestrooi met amandelschaafsel en geraspte/geschaafde kaas naar smaak.

Worteltjes met rozemarijn uit de oven

Ingrediënten: 300 gr wortels, 2 tl rozemarijn, 2 tl honing, scheutje olie

Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de wortels in een ovenschaal. Voeg de rozemarijn, honing en olie toe en hussel alles door elkaar. Dek de ovenschaal af en zet de ovenschaal circa 30 minuten in de oven. Na 15 minuten meng je alles nog even door elkaar. Mochten de wortels na 30 minuten nog niet helemaal gaar zijn, verleng dan de baktijd. Voeg eventueel nog wat honing of olie toe als het er te droog uit ziet.