Gebruikerslogin

Akkerweetje 03/12/2019 - Cadeaumanden in de kijker!

Tip: op vraag van verschillende klanten zetten we onze cadeaumanden nog eens in de kijker.

Vanaf 25 euro kan je een cadeaumand bestellen vol bio producten.

Zoute versnaperingen met biodynamische wijn of een biobiertje?
Een zoete mand met koekjes, chocolade, honing en een sapje? 
Of een boekpakket voor groot en klein?

Geef je voorkeuren door en bestel via:
https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/cadeaumand

Graag 1 week op voorhand, om alles vlot te kunnen verwerken.
Afhalen kan in onze hoevewinkel of op het afhaalpunt met uw pakket.


Nieuws

Beste klanten,

wij komen net terug van een hartverwarmend en inspirerend vormingsweekend met onze collega’s van De Vroente. Dat zijn bd boerderijen De Kollebloem, De Zonnekouter (Deinze) en Ourobouros (Zwalm) en onze winkel op de Lousbergmarkt (Gent). 

Wat begon met een paar boeren die elkaar opzochten, werd een steeds sterker samenwerkingverband. Van samen teeltplannen maken, vorming volgen en ervaring uitwisselen kwamen we tot de opstart van een gezamenlijke winkel op de Lousbergmarkt. 

Eerst waren er 3 boerengezinnen, nu zijn we met 4 coöperatieven met in totaal meer dan 20 medewerkers en een heel pallet aan activiteiten: groente- en fruitteelt, pakketten, hoevewinkels, een markt in Brussel, een winkel in de Lousbergmarkt, … Allemaal geïnspireerd door een grote liefde voor de aarde en de wil om samen te werken aan een toekomstgerichte landbouw. Met eerlijke prijzen en een hechte band tussen producent en consument. Samen, bezield, biodynamisch.

Voor mij was het de vijfde keer dat ik meeging op het jaarlijkse weekend en in die tijd is er heel veel veranderd. Niet alleen werd de samenwerking hechter tussen de boeren, ondertussen kregen ook alle andere medewerkers op de boerderijen en winkels hun plek in het geheel. Vroeger was het soms een zoektocht om 3 koppige boeren elk in zijn waardigheid te laten samenwerken. Maar de liefde voor het geheel was altijd groot genoeg om dit te overwinnen. De grote stevige groep die we nu vormen is daarop gebouwd. De Vroente is dan ook meer geworden dan de som van haar delen, wat Jan van De Zonnekouter heel mooi de “poëzie van De Vroente” noemde.

Jullie mogen als klant gerust zijn, jullie groenten zijn uniek. Nergens in Vlaanderen zal je zo’n samenwerking vinden als De Vroente. Zorg voor kwaliteit en contact met de klant zijn ook telkens thema’s die in de samenwerking aan bod komen. En zo zijn jullie dus ook beetje mee op weekend geweest.

Hartelijke groeten van een tevreden Vroente-boer!

Ruben

Deze week in jullie pakket

Klein pakket:  Prei, Wortelpeterselie, Pompoen Oranje van De Kollebloem (VROENTE), Savooi Kool van De Zonnekouter (VROENTE), champignons kastanje van Bio Brugs Ommeland

Tussen pakket:  Pompoen Oranje, Prei, Wortelpeterselie van De Kollebloem (VROENTE), Andijvie, Savooi Kool van De Zonnekouter (VROENTE), Ajuin, champignons kastanje van Bio Brugs Ommeland, Wortel Kleurmix van Groenlof

Groot Pakket:  Pompoen Oranje, Prei, Wortelpeterselie van De Kollebloem (VROENTE), Andijvie, Savooi Kool van De Zonnekouter (VROENTE), Ajuin, champignons kastanje van Bio Brugs Ommeland, Wortel Kleurmix van Groenlof

Borstvoedingspakket:  Pompoen Oranje van De Kollebloem (VROENTE), Andijvie van De Zonnekouter (VROENTE), champignons kastanje, Pastinaak, Peterselie krul, Knolvenkel met loof, Warmoes Gekleurd van Bio Brugs Ommeland, Wortel Kleurmix van Groenlof

Gemengd pakket: Pompoen Oranje, Prei van De Kollebloem (VROENTE), Savooi Kool van De Zonnekouter (VROENTE), appels van Billens, clementines van Biofresh

Fruitpakket:  appels, peren van Billens, clementines, Kaki, pompelmoes van Biofresh

Recepten

Soep van wortelpeterselie met vanille en amandelkruim (van onze eigen Leen Verwimp op Standaard.be)

Ingrediënten: 1 el olijfolie, 1 kleine ui, fijngehakt, 1 middelgrote aardappel, 2 grote peterseliewortels, geschild en in blokjes, 700 ml hete groentebouillon, 1 dl (soja)room, 1/2 vanillestokje,  Peper en zout, Verse koriander (hoeft niet), 1 el olijfolie, 4 sneetjes stokbrood (een dag oud), 2 el amandelschilfers

Bereiding: Fruit de ui glazig in de olijfolie. Voeg de aardappel- en wortelpeterselieblokjes toe en laat ze enkele minuten stoven. Giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep op een zacht vuur koken. Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit. Doe de zaadjes samen met de vanillepeul bij de soep. Zijn de groenten gaar, verwijder dan het vanillestokje en pureer de soep. Roer er de room door en breng op smaak met peper en zout. Laat nog even goed doorwarmen, maar laat de soep niet meer koken. Maak intussen het amandelkruim. Mix of verkruimel de sneetjes stokbrood tot grove kruimels. Meng de kruimels met de amandelschilfers. Verhit de olie in een koekenpan en bak het kruimelmengsel al roerende goudbruin. Strooi over elke portie soep een paar eetlepels amandelkruim en dien onmiddellijk op.

TIP 'Deze soep is zo zacht en romig dat je ze naar binnen lepelt als een dessert', zegt Leen Verwimp. 'Serveer de soep in kleine porties, want ze is behoorlijk machtig.'

Quinoaburgers in koolbladeren (Libelle Lekker)

Ingrediënten: quinoa (gekookte)350 g, groene (savooi) kolen 8 blaadjes, ui (witte zoete) 1, knoflook 2 teentjes, bieslook fijngesnipperd ) 3 el, eieren (losgeklopte) 3, geraspte parmezaan 3 el, panko (of broodkruim) 100 g, olijfolie, zwarte peper, zeezout

Bereiding: Spoel de koolbladeren, snij er de dikke middennerf uit en blancheer de bladeren 3 minuten in lichtgezouten water. Laat ze schrikken onder koud water, laat uitlekken en zet opzij. Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn. Stoof ze glazig in een beetje olijfolie. Meng de quinoa met de eieren, gestoofde ui en knoflook, bieslook, parmezaan en panko. Kruid met peper en zout. Maak van het mengsel 8 platte burgers. Verhit 2 el olijfolie in een antiaanbakpan en bak de quinoaburgers 3 à 4 minuten per kant op middelhoog vuur. Wikkel elke burger in een koolblad, steek vast met een cocktailprikker, kwast de koolpakketjes in met olijfolie en bestrooi ze met zeezout. Leg de quinoaburgers, met het rooster op de hoogste stand, aan de rand van de bar- becue en laat ze 15 minuten (onder deksel) of 25 minuten (zonder deksel) roosteren. Verleg ze af en toe zodat de koolbladeren egaal kleuren en keer ze halverwege de baktijd één keer om.