Afbeelding
slider komkommerkruid

Akkerweetje 1 juni 2021: Culturele Landbouw

Beste klanten,

de zon is gearriveerd. Na een koude maand mei, die nat maar toch ook niet zo nat was, zijn onze boeren blij met het droge warme weer. Het plantgoed van vorige week kan er eindelijk in. Alles gaat nu hard beginnen groeien.

Maar ook het onkruid heeft gezien dat het ideaal weer is om te groeien. We verwachten de komende weken dan ook heel wat fris groen tussen onze gewassen. Maar wat is onkruid? Dat vroegen onze stagiairs van de Steinerschool een paar weken geleden. Dat kan vanalles zijn: planten, bloemen, kruiden, grassen,... Zij merkten natuurlijk op dat wij als biodynamische boeren alle planten en dieren even graag horen te zien. Geen kwaad woord over de natuur, maar landbouw, agri-cultuur, is meer dan dat. Als boeren gaan we aan de slag met elementen uit de natuur. We gaan ze gebruiken, bewerken, ordenen, verzorgen en oogsten, omdat we ze als mensen nodig hebben.

Zonder mensen geen landbouw. En dus durf ik zeggen dat landbouw cultuur is, niet met onze stem om te zingen of verf om te schilderen, maar met planten en dieren die we samenbrengen in een partituur van de landbouw.


Onkruid gaat dan over de valse noten in de partituur of de onzuiverheden in de verf. Want het onkruid belemmert de groei van onze groenten. Gelukkig hebben we de komende week wat extra hulp gevraagd aan Marie (la Française). Zij komt ons nog eens versterken op het veld. Moeiteloos combineert ze muziek en landbouw, ideale kwaliteiten om ons veld weer in harmonie te helpen brengen.

Wie onze hoevewinkel wil ontdekken kan nog tot 15 juni stickers verzamelen voor de korte keten spaarkaartactie. Je vindt hier naast groenten en fruit ook heel wat droogwaren, zuivel, brood, sappen en eigenlijk alle bio ingrediënten die je nodig hebt in de keuken. Heb je al een sticker van De Kollebloem winkel? Dan kan je ook op korte-keten-uitstap naar Gent, waar je de stickers kan verzamelen op de Lousbergmarkt. Onze Vroente winkeliers daar bedienen je graag met al het vers van de 3 Vroente velden (Kollebloem, Ourobouros, Zonnekouter) en je kan er ook terecht voor kaas, brood, lunch én taartjes. Zo is je kaart ineens vol gespaard.

Culturele groe(n)ten, laat het smaken,


Ruben

Nieuws