Gebruikerslogin

Akkerweetje 20/12/2017 - Kerstmenu - Cadeautips

Tip: ons laatste pakket en ons laatste akkerweetje van het jaar, met een foto van ons jongste kalfje. Vorige dinsdag geboren na een moeizame bevalling. Ze stelt het goed en we hebben haar gedoopt: Goedele!


Nieuws

Liefste klanten,

oei, het laatste pakket, het jaar is al om. Euh, …

Het lijkt alsof we gisteren nog bezig waren met het bouwen van de stal, maar vandaag hebben we er al een tweede kalfje bij (ook al een week oud ondertussen).

Hoe meer er gebeurt op een jaar, des te sneller gaat het voorbij. Gelukkig zijn er seizoenen die ons bij de les houden. En god zij dank werk ik op een boerderij waar je die elke dag opnieuw voelt, ziet en proeft.

2017, er heeft alweer heel wat bewogen op De Kollebloem. Een jaaroverzicht zal ik jullie besparen. Al kan je zelf door onze akkerweetjes terugbladeren via de site (http://kollebloem.be/akkerweetje) en op onze Facebookpagina kan je eindeloos scrollen doorheen de tijd (www.facebook.com/kollebloem). 

Wij gaan volgende genieten van een zeer welgekomen vakantie. De weinige teelten die er nog staan kunnen voor zichzelf zorgen. Alleen ons jonge leven zal toch wat verzorging vragen. Dat wat echt helemaal nieuw voor 2017, onze koeien Marguerite en Jozefien. Sinds een maand ook Renée en sinds vorige week ons jongste kalfje, Goedele. Je leest het goed. Goedele de boerin beleeft vandaag haar laatste dag op De Kollebloem. Maar kleine Goedele blijft nog een hele tijd bij ons.

In ons dubbel pakket weer heel wat lekkers om de kerstvakantie door te komen. Voor de feestdis hebben we dit keer zelfs een volledig kerstmenu in de receptjes gestoken. Van pakket naar kerstdiner, met tips van een oude collega, uit ons eigen archief en enkele bijzonderheden van anderen.

Tot slot nog een bedanking voor de mooie reacties die we vaak krijgen van onze klanten. Het was weer een plezier om voor jullie groenten te mogen zorgen. 

Geniet van de feestdagen en tot volgende jaar.

Hartelijke groet,

Ruben.

Wedstrijd

De oplossing van onze vorige opgave kwam ons tegemoet vanuit het noordelijke Umea in Zweden. Daar woont Darcia De Man, jarenlang klant van onze pakketten tot ze verhuisde naar het verre noorden. Jammer genoeg rijdt onze camionette niet zo ver. Bij haar volgende bezoek aan België kan ze weer haar voorraad inslaan in onze hoevewinkel.

Het juiste antwoord was: De Kruidenier van Affligem. Waar anders dan in Affligem zetten ze een oude brouwersketel op hun rotonde?

Aankondigingen

Kerstconcert - Kollebloemkoor en Ishtar: 23/12/2017 in Borsbeke. Kaarten via 053 62 71 88 (na 18u) of gezinsbondborsbeke@gmail.com

Alle info over de concerten van het Kollebloemkoor vind je via www.kollebloem.be/koor

Yoga: Vanaf 10 januari start er weer een nieuwe lessenreeks Vinyasa yoga in de yurt. Vinyasa is een dynamische vorm van yoga die toewerkt naar een vloeiende stroom bewegingen. De lessen zijn geschikt voor beginners en gevorderden. De reeks bestaat uit 10 lessen op woensdagavond van 19.30 tot 21.00 en een extra inhaalles aan het einde. De kosten bedragen 120 euro die aan het begin van de reeks wordt betaald. 

Op woensdag 20 december is er een proefles op hetzelfde tijdstip, de kosten zijn 10 euro en kunnen ter plaatse worden voldaan. Kussens en dekens zijn aanwezig, gelieve uw eigen yogamat mee te brengen. Een warme wintergroet, Claudia Schenkels (0479186556)

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Aardpeer, Chioggia biet, pot courgette/curry, rammenas, veldsla van De Kollebloem (VROENTE), oesterzwam van Devroe Patriek, Prei van De Lochting, witte kool van Koen Wyers

Tussen pakket: Aardpeer, Chioggia biet, pot courgette/curry, rammenas, veldsla van De Kollebloem (VROENTE), spruiten van De Zonnekouter (VROENTE), Sjalot rond van Noë Carlos, oesterzwam van Devroe Patriek, Paarse wortel, Prei van De Lochting, witte kool van Koen Wyers

Groot Pakket: Aardpeer, Chioggia biet, pot courgette/curry, rammenas, veldsla van De Kollebloem (VROENTE), spruiten van De Zonnekouter (VROENTE), Sjalot rond van Noë Carlos, oesterzwam van Devroe Patriek, Paarse wortel, Prei van De Lochting, witte kool van Koen Wyers

Borstvoedingspakket: pot courgette/curry, postelein, rammenas, veldsla, Chioggia biet van De Kollebloem (VROENTE), Sjalot rond van Noë Carlos, witloof van Vanderhauwert, oesterzwam van Devroe Patriek, Paarse wortel van De Lochting, aubergines van Eco Veg

Gemengd pakket: Aardpeer, Chioggia biet, pot courgette/curry, rammenas, veldsla van De Kollebloem (VROENTE), appels topaz van Warmonderhof, Novemberpeer van Billens, dadels van Biofresh

Fruitpakket: Novemberpeer van Billens, appels topaz van Warmonderhof, dadels, Sinaas pers, Kiwi Gold, avocado, bananen van Biofresh

Aardappelpakket:  09/01/2018

Recepten : van pakket tot kerstmenu

Hapjes

Veldsla met dipsaus (uit het archief van De Horsterhof, collega’s uit Nederland)

Kent u het Grimm-sprookje Raponsje? Het gaat over een vrouw die raponsjes in de tuin ziet staan bij de buurvrouw (die een heks is) en daar zo erg van watertandt dat ze haar man zover krijgt ze te gaan stelen. Raponsjes = veldsla, en inderdaad om van de watertanden. Het lekkerste: rozetjes goed wassen en dan met een knoflook-dip-sausje eten. Of net zoals gewone sla met een dressing en lekkere dingetjes erdoor(fruit, olijven, stukjes kaas, etc. etc.)

Aardpeerdip met parmezaancrackers (Uitdaging! – Kerst tip via Libelle-lekker.be)

Ingrediënten: parmezaan: 40gr, aardperen: 8 stuks, knoflook: 8 teentjes, rozemarijn: 4 takjes, tijm: 4 takjes, olijfolie, zwarte peper, zout

Bereiding: Verwarm de oven voor op 200°C. Rasp de parmezaan. Leg telkens een koffielepel van de geraspte kaas op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de crackers, want ze lopen wat uit. Bak de crackers 5 minuten of tot de randjes goudbruin zijn. Haal ze uit de oven en laat afkoelen op de bakplaat. Verlaag de oventemperatuur naar 180°C. 

Boen de aardperen goed schoon. Maak 4 pakketjes van aluminiumfolie met daarin telkens twee ongeschilde aardperen, een half ongepeld teentje knoflook, 1 takje rozemarijn en 1 takje tijm. Sluit goed af. Zet 1 uur in de oven tot de aardpeer helemaal zacht is. Laat uit de oven afkoelen tot ze lauw zijn. Schil de aardperen. Druk de zachte tenen knoflook uit de schil en doe ze allebei in de blender. Mix tot een gladde crème. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schenk er een straaltje olijfolie bij, tot je een smeuïge crème krijgt. Serveer de kaascrackers met de aardpeercrème. Werk af met de gekneusde peperbolletjes.

Voorgerecht

Bietencarpaccio met bloedsinaasappel en gemberdressing (Healthyvega.nl)

Ingrediënten: Carpaccio: 4 bieten (chioggia bieten zij uiterste geschikt met hun rood witte ringen, als je nog gele biet hebt past die er mooi bij), 75 gram veldsla, 2 (bloed)sinaasappels, 0,5 rode ui, Geroosterde gehakte hazelnoten

Voor de dressing: 1,5 cm gember geraspt, 1 eetlepel mosterd, 2 eetlepels witte balsamico azijn, 3 eetlepels olijfolie, 0,5 theelepel zout, 2 mespunten kurkuma

Bereiding: Kook de bietjes (chioggia en gele biet apart van elkaar om verkleuring te voorkomen) 45 minuten. Koel de bietjes af in koud water en schil ze. Snijd de schil van de sinaasappels. Breng dan een mesje lang de vliesjes zodat de partjes loskomen en snijd deze in stukjes. Zet apart in een bakje. Schil de ui in flinterdunne ringen. Voor de dressing kan je nu de gember schillen en raspen. Voeg de rest van de ingrediënten voor de dressing toe en meng goed door elkaar. Snij de bieten in dunne plakjes. Gebruik hier een mandoline of kaasschaaf voor. Verdeel de veldsla over de borden. Leg vervolgens de plakken biet op de veldsla. Verdeel de ui en sinaasappel over de bietjes. Sprenkel de dressing erover en nog wat verse zwarte peper. Strooi tot slot de geroosterde gehakte hazelnoten over de carpaccio en dien op.

Hoofdschotel

Preischotel met geitenkaas (uit ons eigen archief, 2005)

Ingrediënten: 1 bussel prei, schoon gemaakt en in ringen gesneden, 1 eetlepel maïzena, 4 eieren, zout en peper, 120 – 150 g geitenkaas in blokjes gesneden, boter

Bereiding: Kook de prei in ca 7 min gaar in weinig water met wat zout. Bind het kookvocht met de aangelengde maïzena. Splits de eieren. Roer de eierdooiers door de prei en breng het geheel op smaak met zout en peper. Klop de eiwitten stijf. Schep eiwit en kaas voorzichtig door het preimengsel. Doe de massa over in een ingevette ovenvaste schotel en bak het gerecht ca. 20 minuten in de tot 200 °C voorverwarmde oven.

Dessert

Advocatenmousse (Héérlijk dessert voor de kersttafel! Uit het archief van Leen)

Ingrediënten: 250 g mascarpone, 100 g poedersuiker, 4 eieren, 6 eetl advocaat, enkele volkoren speculaasjes, een snuifje zeezout.

Bereiding: Splits de eieren, houd het wit apart en klop de dooiers met de suiker en de advocaat tot een luchtig beslag. Voeg er de mascarpone aan toe en bewerk met de mixer tot er geen brokjes mascarpone meer te zien zijn. Slop de eiwitten met een snufje zout tot stevige pieken en meng het in 4 stappen (met een spatel en niet met een klopper) onder het mascarponemengsel. Verkruimel de speculaas. Verdeel over glaasjes of kommetjes: een laagje crème, een laagje speculaas en herhaal dit tot er voldoende in de glazen of de kommetjes zit. Laat enkele uren in de koelkast opstijven.

Drie tips voor een alternatief cadeau voor Kerst of Nieuwjaar

Een proefpakket voor 2 weken (vanaf 27 euro)

Laat iemand kennis maken met onze groenten via de kortste weg van ons veld naar uw keuken.

Aan een eerlijke prijs voor boer en consument. Wekelijks biodynamische groenten, kraakvers en met veel liefde geteeld.

  • 20 afhaalpunten in de regio Zottegem, Herzele, Ninove, Geraardsbergen, Aalst en Gent.
  • Inclusief gratis de Bijzondere Groentegids vol originele recepten.

Inschrijven: www.kollebloem.be/proefpakket (vermeld: cadeau)

Vrije grond voor een vruchtbare toekomst (bedrag zelf te kiezen)

Schenk een bedrag aan Papaver vzw voor de aankoop van landbouwgrond voor De Kollebloem. 

“Bodem is een schaars goed en bij uitstek dus een goed dat we broederlijk als medemensen moeten delen.” 

Daarom brengen wij onze grond in een stichting door hem vrij te kopen. Met uw hulp. Voor een gezonde biodynamische landbouw,  voor onze kinderen en kleinkinderen.

Schenkingen op naam van: Papaver vzw:

  • IBAN: BE93 5230 4292 1767
  • BIC: TRIOBEBB
  • met vermelding "Grond De Kollebloem KERST”

Alle info: http://kollebloem.be/land-in-zicht 

Een aandeel in onze boerderij (350 euro)

Wie aandeelhouder wordt van onze boerderij investeert in levend en (h)eerlijk voedsel, voor een betaalbare prijs, nu en in de toekomst. Je onderschrijft ten volle onze visie en maakt middelen vrij om ze waar te maken.

Met onze coöperatieve creëren we een synergie tussen lokale economie, ecologie, educatie en zorg. Een korte keten tussen financiering en bedrijf staat voor een duurzaam model in een zich vernieuwende economie.

Visie: www.kollebloem.be/visie

Inschrijven: http://www.kollebloem.be/over-ons/cooperatieve